Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Sinteza evenimentelor internaţionale

Catastrofele naturale, expoziţia mondială de la Shanghai şi dezvăluirile WikiLeaks sunt doar câteva dintre evenimentele internaţionale care au marcat anul 2010.

Articol de Bogdan Mihai, 09 Decembrie 2010, 11:44

Click aici pentru a vizualiza o galerie foto cu cele mai importante evenimente internaţionale ale anului 2010.

Din sumar:

Haiti, devastată de cutremurul din luna ianuarie

Cutremurul care a deplasat oraşele din loc

Polonia: al doilea Katyn

Vulcanul care a paralizat Europa

Cea mai gravă catastrofă ecologică din istoria Americii

Expo 2010 Shanghai - ecologia în centrul atenţiei

Julian Assagne, fondatorul WikiLeaks - cel mai controversat personaj al anului

Inundaţiile au răvăşit Pakistanul

Minerii din Chile au ajuns eroi naţionali

Romii, "oaia neagră" a Europei

Dezastrul ecologic din Ungaria

Conflictul dintre cele două Corei s-a reaprins

Republica Moldova, vot pentru viitor

Anul 2010 din perspectiva Google

Haiti, devastată de cutremurul din luna ianuarie

Haiti, ţara cea mai săracă de pe continentul american, a fost devastată de un cutremur de şapte grade pe scara Richter la 12 ianuarie, care a provocat moartea a 250.000 de persoane şi a lăsat alte 1,5 milioane fără adăpost.

Cutremurul, calificat de institutul american de geo-fizică drept cel mai violent din ultimii 200 de ani, a fost urmat de peste 30 de replici, unele dintre ele atingând şi 5,9 grade.

Catastrofa naturală a fost o lovitură grea pentru un stat în care deja 78% din populaţie trăia sub pragul sărăciei, cu doi dolari pe zi. 54% dintre locuitori trăiau într-o stare de sărăcie extremă, în condiţiile în care rata şomajului era de 65%.

Video: Ce a mai rămas dintr-un lăcaş de cult. Sursa: AP.

Ajutorul internaţional nu a întârziat să apară. La momentul respectiv, ONU a făcut promisiuni de donaţii în valoare de peste 1,2 miliarde de dolari. Principalii donatori au fost Statele Unite, care au plătit 114,4 milioane de dolari, Uniunea Europeană, care a promis 468 de milioane de dolari, şi Canada, ale cărei promisiuni s-au ridicat la 53,6 milioane de dolari.

Cutremurul care a deplasat oraşele din loc

Pe 27 februarie, un seism de 8.8 grade pe scara Richter a zguduit statul Chile, fiind urmat de mai multe replici puternice şi valuri tsunami. 497 de persoane şi-au pierdut viaţa iar aproximativ 1.5 milioane de locuinţe au fost avariate.

Potrivit unui studiu realizat de oameni de ştiinţă chilieni şi americani, oraşul Conception din Chile s-a deplasat cu trei metri spre vest iar capitala Santiago s-a mutat cu 27,7 centimetri, tot spre vest.

Nici ţările vecine nu au au rămas neafectate de seism. Astfel, capitala Argentinei, Buenos Aires, s-a deplasat şi ea cu patru centimetri spre vest.

Polonia: al doilea Katyn

Pe data de 10 aprilie, avionul prezidenţial polonez, un Tupolev Tu-154, s-a prăbuşit lângă Smolensk, în vestul Rusiei.

La bordul său se aflau 88 de oficiali, între care preşedintele Lech Kaczynski, soţia sa Maria, principalii şefi ai armatei poloeze, deputaţi, episcopi catolici plus opt membri ai echipajului. Nimeni nu a supravieţuit.

Preşedintele polonez urma să ţină un discurs cu ocazia comemorării a 70 de ani de la masacrul de la Katyn unde NKVD, serviciul secret al lui Stalin, a ucis 22 de mii de ofiţeri şi civili polonezi.

Cuplul prezidenţial a fost înmormântat în cripta catedralei Wawel, locul unde odihnesc regii şi eroii naţionali ai Poloniei, în cadrul unei ceremonii la care au participat aproximativ 100.000 de persoane.

Aproximativ 100.000 de persoane au participat la funeraliile cuplului prezindeţial. Foto: Reuters.

Vulcanul care a paralizat Europa

Vulcanul Eyjafjallajokull din Islanda a început să erupă la 14 aprilie şi a generat un nor de cenuşă care a paralizat traficul aerian în mai multe ţări din Europa.

Peste 100.000 de zboruri au fost anulate, iar pierderile înregistrate de către companiile aeriene s-au ridicat la 1,7 miliarde de dolari, potrivit Asociaţiei Internaţionale de Transport Aerian.

Video: Erupţia vulcanului surprinsă din elicopter.

Ulterior, după aproximativ o lună, emisiile de cenuşă s-au diminuat, iar datorită curenţilor de vânt a fost permisă redeschiderea aeroporturilor şi reluarea zborurilor în Europa.

Cea mai gravă catastrofă ecologică din istoria Americii

În data de 22 aprilie, platforma Deepwater Horizon, deţinută de compania British Petroleum s-a scufundat în urma unei explozii, provocând o maree neagră în apele Golfului Mexic.

Peste cinci milioane de barili de ţiţei s-au scurs din puţul Macondo, într-una din cele mai grave catastrofe ecologice din istoria Americii.

La începutul lunii august, guvernul Statelor Unite anunţa că aproape trei sferturi din petrolul vărsat a fost curăţat sau eliminat pe căi naturale urmând ca, o lună mai târziu, să confirme oficial sigilarea definitivă a puţului de petrol din Golful Mexic.

Incidentul a dus la demisia preşedintelui companiei British Petroleum, Tony Hayward şi la impunerea unui moratoriu privind forajele la mare adâncime.

Video: Eforturile de astupare a puţului de petrol.

Compania British Petroleum a plătit opt miliarde de dolari în campania de curăţare a Golfului Mexic şi a înfiinţat un fond de compensare a celor afectaţi de deversările de petrol, în valoare de 20 de miliarde de dolari.

Expo 2010 Shanghai - ecologia în centrul atenţiei

La 1 mai, expoziţia mondială de la Shanghai, desfăşurată sub tema importanţei ecologiei în viaţa oraşelor, şi-a deschis porţile.

Un număr record de peste 73 de milioane de persoane au trecut pragul expoziţiei în cele şase luni de la inaugurare, motiv pentru care organizatorii au calificat-o drept cea mai reuşită expoziţie mondială din ultimele decenii.

Un record a fost înregistrat şi în ceea ce priveşte numărul participanţilor: 197 de ţări şi teritorii şi aproximativ 50 de organizaţii internaţionale şi companii.

Mobilizarea chinezilor pentru organizarea Expoziţiei a fost impresionantă.

Video: Clipul de prezentare a României în cadrul Expoziţiei Mondiale de la Shanghai.

Pe lângă amenajarea spaţiului propriu-zis pe un teren viran mlăştinos de pe malurile râului Huangpo, autorităţile de la Beijing au mai construit o autostradă, un terminal de aeroport şi un tronson de metrou, fapt care a dus de altfel la creşterea spectaculoasă a preţurilor imobiliare la Shanghai, deja o miză câştigătoare pentru organizatori. Bugetul expoziţiei a fost de 3,5 miliarde de dolari.

Julian Assagne, fondatorul WikiLeaks - cel mai controversat personaj al anului

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assagne, a devenit cel mai controversat personaj al anului după ce, la inceputul lunii iulie, a început dezvăluirea prin intermediul site-ului organizaţiei a sute de mii de documente secrete legate de războiul din Irak, Afganistan şi documente diplomatice americane.

Statele Unite au declanşat o serie de investigaţii şi acţiuni de punere sub acuzare a organizaţiei şi a fondatorului său, deoarece consideră că prin dezvăluirile făcute securitatea naţională şi a poporului american au fost puse în pericol.

În spaţiul virtual, site-ul WikiLeaks a fost supus mai multor atacuri informatice după ultima serie de dezvăluiri.

Asalturile cibernetice au determinat furnizorii de domenii de internet şi providerii de internet să anuleze adresa şi găzduirea fişierelor WikiLeaks, după ce chiar Departamentul de Securitate al SUA şi alte instituţii guvernamentale au cerut acest lucru.

În prezent, site-ul organizaţiei este din nou funcţional la o nouă adresă elveţiană (wikileaks.ch).

Inundaţiile au răvăşit Pakistanul

În luna august, inundaţiile înregistrate în Pakistan, cauzate de cele mai puternice ploi musonice din ultimii 80 de ani, au afectat peste 20 de milioane de persoane, ceea ce înseamnă 12% din populaţia ţării.

Apele au provocat pagube imense, de miliarde de dolari, şi au acoperit o suprafaţă de mărimea Italiei.

Video: Inundaţiile din Pakistan au afectat peste 20 de milioane de oameni.

Bilanţurile indică 1500 de morţi însă numărul lor ar putea creşte după ce în zonă a apărut riscul de începere a unei epidemii de holeră.

Minerii din Chile au ajuns eroi naţionali

33 de mineri din Chile au bătut toate recordurile după ce au rămas blocaţi la o adâncime de 624 metri în subteran timp de 71 de zile. La 5 august, o galerie a minei din San Jose s-a surpat şi a blocat toate căile de acces.

Până la scoaterea la suprafaţă chilienii au primit apă şi hrană prin intermediul unui tub cu diametrul de aproximativ 13 centimetri.

Pentru salvarea lor echipele au folosit o cuşcă cilindrică cu o înălţime de patru metri, o greutate de 460 de kilograme şi un diametru de circa 53 de centimetri.

Capsula a fost coborâtă în subteran prin intermediul unui puţ de 66 de centimetri diametru, forat în galeriile minei.

Video: Primele imagini cu minerii blocaţi în subteran.

Scoaterea minerilor a început în data de 13 octombrie, iar ultimii mineri au fost aduşi la suprafaţă o zi mai târziu, într-o operaţiune caracterizată de către preşedintele chilian Sebastian Pineira drept "fără precedent în istoria omenirii".

Romii, "oaia neagră" a Europei

În luna august, autorităţile franceze au decis desfiinţarea taberelor ilegale de romi şi repatrierea acestora în ţările de origine, după ce membrii ai minorităţii au provocat numeroase incidente pe teritoriul ţării.

Acţiunea guvernului de la Paris a stârnit controverse şi a înregistrat reacţii pro şi contra printre membrele Uniunii Europene şi organizaţiile de apărare a drepturilor omului.

Comisia Europeană a reacţionat dur la decizia Franţei şi a ameninţat prin declanşarea procedurii de infringement "pentru încălcarea dreptului european".

Încercând să găsească o rezolvare a conflictului, Uniunea Europeană continuă să lucreze la o strategie comună de integrare a romilor, independent de decizia Franţei de a pune în practică din 2011 un plan propriu în această direcţie.

Video: Reportaj Sky News despre repatrierea romilor.

Dezastrul ecologic din Ungaria

În data de 4 octombrie un rezervor avariat al fabricii de alumină din satul Kolontar, din vestul Ungariei, a cedat, provocând scurgerea a aproximativ 700 de mii de metri cubi de reziduri chimice.

În urma incidentului nouă persoane au murit, peste 150 au fost rănite, 6000 de oameni au fost evacuaţi iar 250 de case au fost avariate.

Scurgerea a afectat flora şi fauna din mai multe râuri din partea de vest a Ungariei, iar urme de reziduuri toxice au ajuns şi în Dunăre, fără să aibă efecte însă asupra ecosistemelor din ţările riverane.

Video: Urmările dezastrului ecologic din Ungaria.

Pe 15 octombrie activitatea la fabrica de alumină a fost reluată, după ce autorităţile ungare au aplicat mai multe măsuri de siguranţă.

Conflictul dintre cele două Corei s-a reaprins

Pe 23 noiembrie, mai multe obuze lansate de Coreea de Nord au atins o insulă sud-coreeană, provocând pagube la locuinţe, decesul unei persoane şi rănirea altora. Riposta armatei sud-coreene nu a întârziat să apară.

Schimbul de obuze de marţi dintre cele două ţări este cel mai grav din anii 1980 încoace, când Phenianul a bombardat un avion de pasageri şi a detonat o bombă în Myanmar într-o tentativă de a-l asasina pe preşedintele sud coreean aflat în vizită.

Bombardarea insulei sud coreene de către Phenian, alături de expunerea atent coregrafiată a unui nou program nuclear, au pus SUA în faţa unei masive provocări strategice într-una din cele mai periculoase părţi ale lumii.

Video: Schimbul de focuri dintre cele două Corei a stârnit reacţii negative din partea comunităţii internaţionale.

Barack Obama l-a asigurat pe omologul său sud coreean de srpijinul ferm şi total al SUA, cei doi preşedinţi convenind desfăşurarea unui exerciţiu militar comun ca un prim răspuns la atacurile nord coreene.

Republica Moldova, vot pentru viitor

În 28 noiembrie, cetăţenii din Republica Moldova au votat pentru un nou parlament.

După mai multe încercări nereuşite ale legislativului interimar de a desemna un preşedinte al ţării, se aştepta ca votul să ducă la stabilitate politică.

Niciun partid din Republica Moldova nu a obţinut însă majoritatea astfel încât, pentru formarea guvernului şi alegerea unui preşedinte al ţării, va fi nevoie de o coaliţie.

Formaţiunile politice au început negocierile.

Anul 2010 din perspectiva Google

Video: Ce au căutat internauţii în anul 2010.

Bazat pe miliardele de interogări efectuate în 2010, raportul Google Zeitgeist surprinde cele mai importante evenimente ale anului 2010 din perspectiva internauţilor.

Presa iraniană raportează explozii la Aeroportul Internaţional din Isfahan
În lume 19 Aprilie 2024, 08:38

Presa iraniană raportează explozii la Aeroportul Internaţional din Isfahan

Televiziunea de stat din Iran a informat despre explozii la Aeroportul Internaţional din Isfahan.

Presa iraniană raportează explozii la Aeroportul Internaţional din Isfahan
Infrastructură avariată şi mai multe persoane rănite în oraşul ucrainean Krivi Rih
În lume 19 Aprilie 2024, 08:34

Infrastructură avariată şi mai multe persoane rănite în oraşul ucrainean Krivi Rih

Un atac din partea Rusiei de la primele ore ale dimineţii de vineri a avariat infrastructura din oraşul ucrainean central...

Infrastructură avariată şi mai multe persoane rănite în oraşul ucrainean Krivi Rih
Premierul Marcel Ciolacu încheie astăzi vizita în Emiratele Arabe Unite
În lume 19 Aprilie 2024, 08:02

Premierul Marcel Ciolacu încheie astăzi vizita în Emiratele Arabe Unite

Premierul Marcel Ciolacu va avea vineri, în Abu Dhabi, o întrevedere cu reprezentanții Dubai Port World, pentru ca apoi...

Premierul Marcel Ciolacu încheie astăzi vizita în Emiratele Arabe Unite
Israelul a atacat Iranul. Cel puțin o explozie în zona orașului Isfahan
În lume 19 Aprilie 2024, 07:28

Israelul a atacat Iranul. Cel puțin o explozie în zona orașului Isfahan

Conform unor surse străine, americane și iraniene, Israelul atacat în această noapte, în jurul orei 4:00, zone din vestul...

Israelul a atacat Iranul. Cel puțin o explozie în zona orașului Isfahan
Oficiali ucraineni: În regiunea Odesa sunt cei mai mulți spioni și troli ruși
În lume 19 Aprilie 2024, 07:24

Oficiali ucraineni: În regiunea Odesa sunt cei mai mulți spioni și troli ruși

Dincolo de campania militară, Rusia poartă şi una de spionaj şi dezinformare.

Oficiali ucraineni: În regiunea Odesa sunt cei mai mulți spioni și troli ruși
Presa din Iran: Explozie auzită în apropierea aeroportului Isfahan
În lume 19 Aprilie 2024, 06:39

Presa din Iran: Explozie auzită în apropierea aeroportului Isfahan

UPDATE: Agenția internațională pentru energie nucleară: Nicio daună la facilitățile nucleare iraniene.

Presa din Iran: Explozie auzită în apropierea aeroportului Isfahan
Israelul a lansat un atac asupra Iranului
În lume 19 Aprilie 2024, 06:11

Israelul a lansat un atac asupra Iranului

Televiziunea de stat iraniană a raportat vineri dimineaţa "explozii puternice" în provincia Isfahan, indicând că nu sunt...

Israelul a lansat un atac asupra Iranului
Rusia "ar putea fi pregătită să atace NATO" peste cinci până la opt ani
În lume 18 Aprilie 2024, 21:57

Rusia "ar putea fi pregătită să atace NATO" peste cinci până la opt ani

Administraţia de la Moscova a respins în mod regulat sugestiile occidentale că ar putea lua în considerare un atac asupra...

Rusia "ar putea fi pregătită să atace NATO" peste cinci până la opt ani