Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI (R) Luni, 13 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihaela Mihai

12 Februarie 2013
Vizualizari: 2510
Comentează add

Salariaţii sunt nemulţumiţi de intenţiile conducerii companiei de reorganizare a societăţii.

Sindicaliştii din Poşta Română protestează în Capitală

mihaela-mihai

Foto: Arhivă Agerpres.

În jur de 1.500 de sindicalişti din Poşta Română participă la un miting de protest în Piaţa Constituţiei din Capitală.

Salariaţii sunt nemulţumiţi de intenţiile conducerii companiei de reorganizare a societăţii, după cum explică, pentru Radio România Actualităţi, preşedintele Sindicatului lucrătorilor poştali, Matei Brătianu. 

"Conducerea companiei şi-a manifestat intenţia de a ciunti drepturile salariatilor, respectiv salariaţii între 0 şi 5 ani vechime să nu beneficieze de cele 3 salarii compensatorii la disponibilizare conform contractului colectiv de muncă, ori să ia jumătate din tichetele de masă.

"Conducerea mai vrea să impună o zi liberă neplătită, ori să facă reduceri de personal de 2.000 de oameni din urban şi de 1.000 în rural", a mai declarat Matei Brătianu.  

Noi acţiuni de protest ar urma să fie organizate la sfârşitul lunii, mai spune liderul sindical.

Conducerea companiei se rezumă la a preciza că, până la finalizarea negocierilor cu sindicatele, se angajează "să nu întreprindă nici o măsură de ordin administrativ care să influenţeze negativ procesul de negociere".

Zeci de mii de salariaţi

Poşta Română este "cel mai mare operator de profil din România" şi dispune de o reţea teritorială "de peste 5.100 de oficii poştale".

Potrivit siteului oficial, săptămânal, compania distribuie peste 11 milioane de trimiteri poştale.

Din luna iulie 1998, Guvernul României a dispus transformarea R.A. Poşta Română în societate comercială, cu denumirea Compania Naţională "Poşta Română" S.A.

La începutul ei, poşta cuprindea mai ales serviciul de transport al călătorilor şi al corespondenţei oficiale a domnilor şi marilor dregători.

Primul document privind existenţa serviciilor poştale pe teritoriul ţării noastre este "Hrisovul" dat de domnitorul Mircea cel Batrân, în anul 1399, la Giurgiu.

Serviciile poştale în România sunt prestate şi de alte companii, dar Poşta Română este singura instituţie de stat prin care se trimit pensiile.

Potrivit ANCOM, traficul trimiterilor poştale realizat de ceilalţi furnizori - alţii decât CNPR - a crescut în anul 2011 cu aproape o treime faţă de traficul realizat în anul 2010, păstrând în continuare trendul crescător.

Se remarcă creşterea spectaculoasă cu peste 50% a traficului internaţional procesat de furnizorii privaţi în anul 2011, acest indicator continuând trendul crescător din ultimii cinci ani.

În 2011, distribuţia pieţei poştei de scrisori s-a desfăşurat astfel:

Distribuţia pieţei de colete între furnizorii poştali în anul 2011:

În mai 2011, Poşta Română avea circa 34.200 de angajaţi, din care peste 11.000 erau factori poştali.

Raportat la populaţie, numărul de angajaţi ai poştei din România este proporţional cu cel din Spania, de exemplu.

Poşta în Spania

Potrivit corespondentei RRA în Spania, Annamaria Damian, poşta spaniolă este o instituţie publică, parte dintr-o organizaţie ce depinde direct de Ministerul Finanţelor si Administraţiei Publice, având acelaşi statut de societate precum Radioteleviziunea publică.

Este condusă de un Consiliu de Administraţie, o Comisie Executivă şi de un preşedinte. Are 7 direcţii zonale şi are mai multe firme subordonate, de asemenea publice.

Prestează servicii de trimiteri fizice şi electronice între firme, particulari şi administraţie, mai precis poştă, pacheterie sau marketing direct.  Potrivit statutului, poşta (Correos) asigură un serviciu cu “acces universal, de calitate, la preţ accesibil şi eficient”.

Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul său, poşta spaniolă este lider în transportul de documente şi mărfuri, realizând 4 miliarde de trimiteri pe an, ajungând în 19 milioane de domicilii şi două milioane de firme.

Poşta spaniolă are 7.000 de puncte de acces, cu peste 2300 de oficii, 100 de unităţi de servicii speciale şi aproximativ 7250 de servicii rurale. La toate acestea se adaugă oficiul poştal online, deschis 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an.

Poşta spaniolă are 60 000 de angajaţi.


Etichete poştăsindicaliştiprotestreorganizare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live