Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Vineri, 20 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Claudia Zidaru

10 Mai 2013
Vizualizari: 1955
Comentează add

Interviu cu preşedintele Forumului Constituţional, Cristian Pârvulescu pe tema regalităţii marcată pe 10 mai în România.

Simpatizanţii monarhiei "s-au dublat în ultimii ani" Simpatizanţii monarhiei "s-au dublat în ultimii ani" - Conține audio

claudia-zidaru

Preşedintele Forumului Constituţional, Cristian Pârvulescu. Foto: Arhivă.

Simpatizanţii monarhiei s-au dublat în ultimii ani, iar o parte considerabilă dintre ei susţin propunerea de modificare a Legii Fundamentale cu posibilitatea înlocuirii republicii şi restaurării unui regim monarhic, remarcă Preşedintele Forumului Constituţional Cristian Pârvulescu.

El susţine într-un interviu pentru Radio România Actualităţi că o astfel de opţiune este departe de a putea fi pusă în practică, deşi există argumente solide aduse în discuţie de monarhişti.

Reporter: Monarhiştii au fost o minoritate după '90 aşa li s-a spus, a devenit această minoritate mai presantă în ultimii ani?

Cristian Pârvulescu: Cu siguranţă da. Datorită decepţiilor legate de politica internă. Dacă în 1990 monarhiştii erau mai degrabă vârstnici, acum sunt tineri, cei pe care i-am întâlnit în cadrul dezbaterilor din Forumul Constituţional erau tineri, reprezentau asociaţii, au un mesaj coerent, cer modificarea art.152 privind limitele revizuirii Constituţiei în special a acelui paragraf care se referă la formele republicane de guvernământ. Pe de altă parte, în urmă cu 20 de ani vorbeam de 10% susţinători ai monarhiei constituţionale, ultimele sondaje indică o dublare a acestora în condiţiile în care imaginea Regelui Mihai şi a Casei Regale este foarte bună.

Reporter: Dincolo de nota nostalgică desigur alianţa naţională pentru restaurarea monarhiei aduce în discuţie un argument legat de modernizare, spune că un astfel de proiect ar fi unul pentru viitor, ar fi cu adevărat modernizarea instituţiilor statului?

Cristian Pârvulescu: Este indiscutabil ca în România monarhia constituţională a jucat un rol esenţial în modernizarea statului. Că acum monarhia ar putea să joace acelaşi lucru este o chestiune de dezbatrere şi de ce nu de orientare ideologică.

Reporter: Domnule Cristian Pârvulescu aminteaţi de imaginea bună de care se bucură Casa Regală este ea curtată de politicienii noştri?

Cristian Pârvulescu: Să ne aducem aminte că în urmă cu nici 2 ani de zile atunci când Regele Mihai împlinea 90 de ani a fost invitat în parlament, a fost sunat politic nu doar un simplu act de curtoazie, a fost un act prin care o parte a stresului profilicromânesc consistentă de altfel a încercat să promoveze imaginea unui politician, fost şef de stat conciliator în raport cu actualul şef al statului. Unul dintre criticii Regelui Mihai şi ai acţiunii sale politice din perioada anilor 1945-1947. Deci, da şi de o parte şi de alta aspectul politic românesc, imaginea Casei Regale a fost folosită deşi prin statutul său istoric nu se implică în viaţa politică a fost coborât în viaţa politică fără însă să joace un rol central. Dar cu siguranţă simpatia pe care s-a bazat USL s-a datorat şi unora dintre monarhişti care au apreciat acţiunile USL în favoarea Casei regale şi în direcţia Regelui Mihai.

Reporter: Credeţi că există un capital politic ce va putea fi valorificat pentru Casa Regală?

Cristian Pârvulescu: E greu de spus. Există un capital de imagine care poate fi transformat într-un capital politic. Pe de altă parte atunci când în 2009 Principele Radu a fost tentat de o posibilă candidatură prezidenţială s-a dovedit că în acest capital de imagine nu poate fi tradus într-un capital politic atât de important încât să conteze într-o campanie electorală. Eu cred că cei 20% care îşi exprimă clar opţiunea pentru monarhie sunt monarhişti. În rest, este spaţiu de mişcare. Aduceţi-vă aminte că nu întotdeauna monarhia în România a fost populară, depinde de context, depinde de personalitatea monarhului.

Audio: Interviul cu preşedintele Forumului Constituţional, Cristian Pârvulescu.


Etichete Ziua RegalităţiiCristian PârvulescumonarhieForumul ConstituţionalRegele MihaiCasa Regală

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live