Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Silvio Berlusconi, politician longeviv şi controversat

Silvio Berlusconi a fost premier de trei ori în ultimii 17 ani. El a reuşit să iasă cu bine din toate procesele şi scandalurile sexuale în care a fost implicat.

Premierul italian Silvio Berlusconi. Foto: Agerpres.

Articol de Florin Matei, 09 Noiembrie 2011, 11:13

Implicat în procese de evaziune fiscală, în scandaluri sexuale şi în gafe internaţionale, Silvio Berlusconi pare să fi ieşit bine de fiecare dată.

Deşi părea să aibă imaginea şifonată după fiecare scandal, Silvio Berlusconi a avut abilitatea să întoarcă situaţia în favoarea sa.

Baronul media a dominat scena politică italiană timp de aproape 20 de ani. El a fost premier de trei ori în ultimii 17 ani, alternativ cu Romano Prodi.

Silvio Berlusconi este cel mai bogat om din Italia fiind - printre altele - proprietarul echipei de fotbal AC Milan. Averea sa include vile de lux, yachturi, autoturisme dar şi acţiuni la mai multe companii.

Proprietar al unui important trust media - Fininvest, (fondat în 1978) - Silvio Berlusconi este acuzat de adversarii săi că şi-a clădit o carieră politică şi că a manipulat opinia publică în favoarea sa prin intermediul presei.

Potrivit revistei Forbes, averea lui Silvio Berlusconi era estimată la nouă miliarde de dolari în 2010. Premierul italian deţine companii sau acţiuni la companii cu activitate în domeniile presei, publicităţii, cinematografiei, asigurărilor, finanţelor şi sportului.

--fb1Principala companie deţinută de Silvio Berlusconi, Mediaset, include trei canale naţionale de televiziune care acoperă aproximativ jumătate din sectorul televiziunii cu acoperire naţionale.

Premierul italian deţine şi compania Publimedia, principala agenţie de publicitate din Italia.

O astfel de avere fabuloasă i-a făcut pe opozanţii săi să afirme că Silvio Berlusconi a făcut politică nu pentru Italia ci pentru a-şi spori propriile venituri şi a-şi proteja interesul prin modificarea legislaţiei în favoarea sa.

Pentru criticii săi, Silvio Berlusconi este un populist a cărui putere politică şi mediatică îl transformă într-un pericol pentru democraţie.

Această atitudine nu a fost niciodată mai vizibilă ca în momentul în care Silvio Berlusconi a fost atacat de către o persoană instabilă psihic în timpul unui miting electoral în Milano în 2009.

Atacatorul a aruncat o statuetă care l-a lovit pe premier în faţa, i-a rupt nasul şi a cauzat o puternică hemoragie.

Imagini cu chipul îngrozit şi însângerat al lui Silvio Berlusconi (foto Reuters) au generat simpatie şi solidaritate inclusiv în rândul criticilor săi.

Atacatorul său a primit felicitări în mediul online, pe Facebook, Twitter şi Youtube.

Silvio Berlusconi: "Nu sunt un sfânt, aţi înţeles toţi deja"

Numele lui Silvio Berlusconi a fost implicat în mai multe scandaluri sexuale, premierul fiind acuzat în presă că ar fi recurs la serviciile unor prostituate şi ar fi participat la petreceri cu tentă sexuală.

Silvio Berlusconi este implicat la ora actuală într-un proces privind o presupusă relaţie sexuală cu o minoră, dosar cunoscut sub numele Cazul "Ruby Rubacuori".

Implanturile de păr şi operaţiile estetice l-au consacrat pe Silvio Berlusconi ca un cavaler seducător însă e multe ori această imagine a fost asociată unor scandaluri sexuale.

O tânără care s-a declarat damă de companie a afirmat în presă că a avut o relaţie sexuală în noaptea în care Barack Obama a fost ales preşedinte al Statelor Unite.

În aprilie 2011 Silvio Berlusconi susţinea că, întrebate dacă ar dori să se culce cu el, "femeile spun în procent de 30% că DA şi în procent de 70% spun DIN NOU?"

Întrebat de ziarişti în iulie dacă zvonurile privind implicarea sa în scandaluri sexuale sunt adevărate, Silvio Berlusconi a răspuns "Nu sunt un sfânt, aţi înţeles toţi deja"

Într-un interviu acordat tabloidului Chi, Silvio Berlusconi nega că ar plăti pentru sex, afirmând: "Nu înţeleg unde este satisfacţia atunci când ratezi plăcerea de a cuceri."

Procese de evaziune fiscală, corupţie şi sex cu minori

În 1990 Silvio Berlusconi a fost declarat vinovat de mărturie falsă de curtea de apel din Veneţia în ceea ce priveşte declaraţiile privind afilierea sa la o lojă masonică. Curtea a decis să nu îl sancţioneze pentru că vinovăţia a fost stinsă printr-un act de amnistiere semnat în 1989.

Silvio Berlusconi a fost cercetat de Tribunalul din Palermo pentru asociere cu un mafiot în scopul de a deturna fonduri şi a spăla bani. Procesul a durat nouă ani, mafiotul Marcello Dell'Utri a fost condamnat la nouă ani de închisoare iar Silvio Berlusconi a fost achitat.

--fb2Într-un dosar de mituire a unui membru al poliţiei financiare, Silvio Berlusconi a fost iniţial condamnat la doi ani şi nouă luni de închisoare însă la apel a fost achitat pentru unul din capetele de acuzare iar celălalte trei s-au prescris.

Istoria se repetă în mai multe procese. Pe fond, Silvio Berlusconi este condamnat la închisoare pe rând pentru mituirea unui judecător, evaziune fiscală, finanţare ilegală a unui partid. Curtea de Apel l-a achitat însă pe Silvio Berlusconi de fiecare dată, invocând că faptele pentru care era cercetat acesta s-au prescris.

Silvio Berlusconi scapă şi de acuzaţiile de evaziune fiscală în cazul drepturilor de transmisie pentru televiziunea Mediaset, pe motiv că nu pot fi probate.

La ora actuală Silvio Berlusconi este cercetat într-un dosar privind prostituţie cu minori, caz cunoscut sub numele "Ruby Rubacuori".

Premierul este investigat în urma unor acuzaţii că ar fi întreţinut relaţii sexuale cu minora El Mahroug. Urmărirea penală a premierului a devenit posibilă după ce Curtea Constituţională a ridicat în 2009 imunitatea acestuia faţă de urmărirea procurorilor.

Reprezentant al Italiei care face gafe internaţionale

Nu de puţine ori Silvio Berlusconi a uimit opinia publică prin gesturi, atitudini şi cuvinte nepotrivite în situaţii care necesitau maxim de diplomaţie.

Premierul italian a şocat în momentul în care a purtat o eşarfă în jurul capului când l-a primit în Sardinia pe omologul său britanic Tony Blair (foto stânga, captură youtube).

Motivul care a ieşit la iveală mai târziu era că Silvio Berlusconi încerca să acundă intervenţia chirurgicală de implant de păr.

În momentul unei fotografii de familie la un summit internaţional (foto jos, captură youtube), Silvio Berlusconi a pozat ţinând ridicate degetele mic şi arătător gest italienesc ce poate fi considerat ofensator în anumite circumstanţe.

În 2003 premierul italian a şocat din nou, comparând un europarlamentar german cu un paznic de lagăr nazist.

Nici preşedintele SUA nu a scăpat de comentariile lui Silvio Berlusconi, care a afirmat în noiembrie 2008 că Barack Obama "este tânăr, arătos şi bronzat".

Silvio Berlusconi a făcut-o să aştepte pe cancelarul german Angela Merkel mai multe minute la un summit NATO în timp ce îşi rezolva problemele la telefon (video jos, sursă youtube).

O criză care inversează raporturile de putere

După ce a supravieţuit cu succes numeroaselor procese, scandaluri sexuale şi moţiuni cu care s-a confruntat, Silvio Berlusconi pare că a pierdut iremediabil teren în urma eurocrizei.

În momentul în care Italia a devenit punctul central al crizei datoriilor eurozonei, mediile financiare au arătat cu degetul spre Silvio Berlusconi.

Analiştii spun că premierul nu are viteza necesară să adopte măsurile care să reducă imensa datorie a Italiei şi să asigure creşterea economică.

Aprecierile analiştilor dar şi ale liderilor din zona euro sunt legate de teama că Italia nu îşi va putea plăti datoria imensă de 1900 miliarde de euro. Suma este prea mare ca Europa să o poată suporta iar un eventual default ar afecta grav zona euro dar şi economia globală.

Un prag psihologic este reprezentat de procentul de 7% pentru dobânzile la împrumuturile externe.

Acest procent a forţat ţări precum Portugalia, Grecia şi Irlanda să ceară ajutor extern.

Italia a ajuns la acest prag iar creditorii externi sunt tot mai puţin interesaţi să acorde finanţare care să acopere dobânzile la credite deja contractate.

După ce iniţial a refuzat să îşi asume partea de răspundere pentru situaţia în care se află Italia, Silvio Berlusconi a anunţat că va demisiona după adoptarea măsurilor financiare convenite cu Uniunea Europeană, pentru a evita extinderea crizei datoriilor.

Prim-ministrul Silvio Berlusconi a recunoscut marţi seară că guvernul de la Roma nu mai are majoritatea pe care credea că o are, după ce bilanţul pe 2010 al statului italian a fost adoptat cu numai 308 voturi, sub pragul majorităţii absolute, care este de 316 voturi.

Noi măsuri de austeritate adoptate în Italia
În lume 08 Septembrie 2011, 08:05

Noi măsuri de austeritate adoptate în Italia

Senatorii italieni au aprobat noile prevederi ale planului de austeritate de 54 de miliarde de euro anunţat de guvernul lui...

Noi măsuri de austeritate adoptate în Italia
Ce este fuziunea nucleară? AFP a centralizat explicaţii detaliate după reuşita istorică anunţată în SUA
Analize 14 Decembrie 2022, 11:40

Ce este fuziunea nucleară? AFP a centralizat explicaţii detaliate după reuşita istorică anunţată în SUA

Oamenii de ştiinţă americani au anunţat marţi o reuşită istorică în domeniul fuziunii nucleare: pentru prima dată, ei au...

Ce este fuziunea nucleară? AFP a centralizat explicaţii detaliate după reuşita istorică anunţată în SUA
Alegerile din Republica Moldova
Analize 21 Octombrie 2019, 20:14

Alegerile din Republica Moldova

Invitat, Ion Tăbârță, analist politic din Republica Moldova.

Alegerile din Republica Moldova
Moscova publică protocolul secret al pactului Ribbentrop-Molotov
Analize 23 August 2019, 13:45

Moscova publică protocolul secret al pactului Ribbentrop-Molotov

Moscova publică protocolul secret al pactului Ribbentrop-Molotov
Dilemele lui Erdoğan
Analize 18 Iunie 2019, 14:17

Dilemele lui Erdoğan

Dilemele lui Erdoğan
Analize 15 Iunie 2019, 09:22

Profesorul Iulian Chifu despre situaţia din Republica Moldova

Profesorul Iulian Chifu despre situaţia din Republica Moldova
 T. Corlăţean, T. Baconschi și A. Țărnea despre "Summitul de la Sibiu"
Analize 10 Mai 2019, 09:25

T. Corlăţean, T. Baconschi și A. Țărnea despre "Summitul de la Sibiu"

"Summitul şi Declaraţia de la Sibiu" - comentariile lui Titus Corlăţean, Teodor Baconschi și Andrei Ţărnea, la RRA.

T. Corlăţean, T. Baconschi și A. Țărnea despre "Summitul de la Sibiu"
Analistul Claudiu Degeratu comentează actualitatea internaţională, la RRA
Analize 30 Martie 2019, 09:37

Analistul Claudiu Degeratu comentează actualitatea internaţională, la RRA

Analistul Claudiu Degeratu comentează actualitatea internaţională, la RRA