Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Marţi, 31 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia

28 Mai 2010
Vizualizari: 1014
Comentează add

Premierul italian s-a folosit de un citat rostit de dictator pentru a-şi susţine afirmaţia potrivit căreia şeful guvernului din Italia nu deţine putere reală.

Silvio Berlusconi îl citează din nou pe Benito Mussolini

elena-postelnicu-corespondent-rra-in-italia

Premierul italian Silvio Berlusconi. Foto: Reuters.

Silvio Berlusconi a subliniat, în cadrul reuniunii ministeriale a OECD de la Paris, a cărei preşedinţie rotativă este deţinută de Italia, că avea mai multă putere ca întreprinzător decât ca premier.

Pentru a-şi completa afirmaţia, premierul italian a folosit un citat al lui Benito Mussolini.

”Cine e în poziţia de şef de guvern în Italia nu mai are deloc putere reală. Vreau să vă citez o frază din cel care era reţinut ca un mare dictator, anume Benito Mussolini.

"În jurnalul său am citit recent această frază: <<Spun că am putere, dar nu e adevărat, poate că au ierarhii, dar eu nu ştiu, eu ştiu doar că pot comanda calului meu să meargă la dreapta sau stânga şi cu aceasta pot fi mulţumit>>”, a declarat premierul italian.

Pentru a concluziona, Silvio Berlusconi a completat că ”puterea, dacă există, nu este pe spatele celor care răspund de guvernele diverselor ţări”.

La reuniunea ministerială, a fost prezent şi ministrul de finanţe Giulio Tremonti, cu care Silvio Berlusconi a avut unele divergenţe legate de măsurile de austeritate adoptate de Italia. 

În presa din Peninsulă se vehiculează ipoteza că citatul lui Mussolini a fost folosit special pentru Giulio Tremonti.

Aceasta nu este prima dată când premierul italian foloseşte replici ale lui Benito Mussolini. 

În noiembrie 1996, referitor la o asemănare făcută de presă între fostul premier Romano Prodi şi Mussolini, Silvio Berlusconi considera că "Mussolini a fost un protagonist a 20 de ani de istorie de bine şi mai ales de rău". 

"Prodi este doar o apariţie în cronicile ultimelor luni, deci nu se poate nici măcar imagina o comparaţie între cei doi", declara la acel moment premierul italian.

În septembrie 2003, Silvio Berlusconi declara că marele dicator ”nu a omorât pe nimeni; Mussolini trimitea lumea în vacanţe”, ca în mai 2006, să folosească o comparaţie potrivit căreia "Mussolini deţinea echipa camăşilor negre: eu, potrivit jurnalelor de stânga din străinătate, aş avea echipa femeilor frumoase".

"Mulţumesc lui Dumnezeu, mă simt mai bine", concluziona premierul italian.


Etichete Silvio BerlusconiBenito MussoliniItalia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live