Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (continuare) Marţi, 09 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Gabriel Bucur

16 Martie 2019
Vizualizari: 1689
Comentează add

Iarna s-a cam terminat, așa că pasionații de sport fac tranziția firească spre echipamente mai lejere.

Shiffrin și Hirscher, campionii Cupei Mondiale de schi alpin

gabriel-bucur

  Sursa foto: FIS World Cup Alpine Skiing / Facebook

Luăm cazul schiului alpin, care duminică are de spus ultimul cuvânt. Sigur că nu mai poate decât să-și ia rămas bun, deoarece campionii sezonului erau cunoscuți încă de prin luna ianuarie. Mikaela Shiffrin și Marcel Hirscher nu au lăsat nici cel mai mic dubiu pe pârtiile vizitate.

În Andorra, la Soldeu, Cupa Mondială va conchide, mâine, atât la feminin, cât și la masculin, cu performanțe incredibile, pe care este necesar să le detaliem.

Americanca Mikaela Shiffrin are doar 24 de ani, însă deja cariera sa numără 59 de victorii de etapă în Cupa Mondială, fără să omită vreo probă bifată cu loc unu. Succesele ei s-au comprimat în succesiunea celor, deja, trei mari Globuri de Cristal, din 2017 încoace. Ca fapt divers, compatrioata Lindsey Vonn, o legendă incontestabilă a schiului alpin, proaspăt retrasă din activitate, a adunat, până la 34 de ani, doar 4 titluri de sezon, prin cele 82 de victorii de etapă. Date care, puse în oglindă, prezic un viitor fenomenal pentru Mikaela Shiffrin.

Ne gândim că are nu mai puțin de 16 victorii în 34 de etape consumate în actualul sezon și 2.104 puncte cumulate în ierarhia generală, cu aproape 800 de puncte mai mult decât ocupanta locului secund, slovaca Petra Vlhova, singura care a deranjat cu șanse, fie ele și minuscule, supremația Mikaelei. De altfel, Vlhova rămâne cu cele câteva întreceri în care s-a impus direct în fața marii rivale, dar și cu momentul de la Maribor, când cele două au schiat atât de bine, încât nu le-a putut departaja nici „photo finish”-ul. Așa că au împărțit zâmbitoare prima treaptă a podiumului.

În turneul masculin, hegemonia poartă de mai mult timp același nume: Marcel Hirscher. Austriacul în vârstă de 30 de ani a câștigat fiecare sezon de Cupă Mondială din 2012 până acum, record absolut. Doar luxemburghezul Marc Girardelli, acum mai bine de 30 de ani, a mai reușit să stârnească atâtea metafore laudative, cu cele cinci sezoane dominate.

Marcel Hirscher a terminat primul în nouă etape din actualul turneu, iar ultima victorie datează din 29 ianuarie. Cu toate eforturile cât se poate de serioase ale celorlalți doi pretendenți la Globul de Cristal, francezul Alexis Pinturault și norvegianul Henrik Kristoffersen, Hirscher a lăsat impresia mereu că, dacă va fi nevoie, va obține punctele care i-ar lipsi. Nu a fost nevoie. Are peste 400 de puncte avans față de ceilalți doi și urmează să închidă anul competițional cu una dintre probele lui preferate, cea de slalom.

Recent, și-a canalizat energia mai degrabă spre Campionatele Mondiale de schi alpin, organizate, în februarie, în stațiunea suedeză Are, unde a cucerit aurul la slalom și argintul la slalom uriaș, competiție în care Mikaela Shiffrin și-a adjudecat două titluri mondiale, la slalom și super G, precum și un bronz la slalom uriaș.

Versatilitatea americancei se observă și la Globurile mici de Cristal din acest sezon: unul în probă tehnică, slalom, altul în probă de viteză, super G. La acest aspect, Hirscher nu excelează, fiind mult mai fidel provocărilor tehnice.

Final de sezon, așadar. Mâine, la Soldeu, în Pirineii Andorei, fetele vor trage linie printr-un slalom uriaș, iar băieții printr-un slalom, moment care va încununa o aventură care va rămâne în istorie.


Etichete schi alpincupa mondiala,mikaela shiffrinmarcel hirscher

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live