Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Luni, 06 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Remus Rădulescu

9 Martie 2014
Vizualizari: 1393
Comentează add

Creştinii ortodocşi şi greco catolici îi sărbătoresc la 9 martie pe Sfinţii 40 de Martiri din Sevastia (răsăritul Turciei de astăzi).

Sfinţii 40 de Mucenici

remus-radulescu

 

Cei 40 de sfinţi Mucenici au fost toţi ostaşi în armata romană, într-o vreme când credinţa creştină era considerată păgubitoare pentru bunul mers al lumii.

Succesele armatei Imperiului Roman erau strâns legate de ajutorul pe care zeii îl acordau ostaşilor, iar ajutorul era intermediat de jertfe.

La începutul secolului al IV-lea, unitatea militară însărcinată cu apărarea graniţei de răsărit a Imperiului îşi avea tabăra în cetatea armeană Sevasta.

Conducătorul unităţii, Agricola, a organizat jertfe colective pe care subordonaţii săi să le aducă zeilor, pentru a implora ocrotirea lor.

40 de soldaţi au refuzat să se supună obiceiului păgân, justificându-şi atitudinea prin credinţa lor creştină. Au fost ameninţaţi şi judecaţi pentru nesupunere.

Răspunsul lor a fost că în ceea ce priveşte credinţa, sunt supuşi altui împărat şi ar fi o ofensă la adresa lui să aducă jertfe unor zei.

Au fost afundaţi într-un lac cu apă foarte rece, în nădejdea că frigul iar putea face să se răzgândească.

Cei 40 au rezistat îngheţului ţinându-se în braţe câte doi. De aici vine tradiţia măcinicilor, acei covrigei fierţi lipiţi câte doi, care simbolizează pe cei 40 de Mucenici în lacul îngheţat.

Doar unul singur a cedat în faţa frigului. A fost scos din apă şi dus într-o baie caldă, special pregătită ca element de ademenire pentru cei ce îngheţau în lac. Diferenţa de temperatură l-a ucis pe loc.

Numărul a fost însă completat de un gardian aflat pe mal. Impresionat de tăria celor 39 de soldaţi, a intrat de bunăvoie în apă spunând că este şi el creştin.

Deşi au rezistat frigului, ei au primit totuşi moarte martirică prin arderea pe rug, la data de 9 martie anul 320.

Covrigeii care se prepară de Mucenici mai simbolizează şi cununile luminoase coborâte din cer deasupra capetelor celor 40 înainte să-şi dea ultima suflare.

Cele 40 de pahare pe care tradiţia populară le include în meniul sărbătorii fac parte dintr-un obicei străin de spiritul creştin. Biserica dezleagă la vin în această zi, dar nu la beţie.

Sfinţii 40 de mucenici transmit un alt mesaj: anume că bărbăţia, curajul, sunt puteri spirituale care se măsoară nu prin rezistenţa la băutură ci prin capacitatea de sacrificiu.
 


Etichete sfintimucenicicredintasacrificiumartiri

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live