Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE - continuare Joi, 18 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

18 Martie 2019
Vizualizari: 305
Comentează add

Partidele şi-au început, neoficial, campania pentru alegerile europarlamentare, din mai.

Sfârşit de săptămână intens pe scena politică

florin-lepadatu

 

A fost un sfârşit de săptămână intens pe scena politică.

Partidele şi-au început, neoficial, campania pentru alegerile europarlamentare, din mai.

A apărut, în plus, o temă nouă în declaraţiile liderilor de partid: ar trebui preşedintele Klaus Iohannis să organizeze un referendum pentru justiţie, în ziua scrutuinului ?

Ani Sandu a urmărit subiectul şi are detalii în radiojurnal: "Întrebarea şi argumentele pro şi contra au apărut, după ce Curtea Constituţională a decis, săptămâna trecută, că preşedintele poate organiza sau propune organizarea referendumului, în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare, anulând astfel o prevedere introdusă în lege de coaliţia PSD-ALDE.

Pentru Alianţa USR-PLUS, decizia Curţii este o oportunitate pentru organizarea unei consultări populare pentru susţinerea justiţiei şi a statului de drept.

Iar miza ar fi de fapt apartenenţa Românie la Uniunea Europeană, a argumentat liderul USR, Dan Barna: "Este o chestiune de supravieţuire a noastră, ca stat de drept, şi acest referendum este mai necesar ca niciodată, exact acum când vorbim şi de alegeri europarlamentare.

Dacă se va organiza şi referendumul pe justiţie, vom avea un răspuns despre unde vor cetăţenii români să meargă."

În schimb, din partea coaliţiei PSD-ALDE, opoziţia este totală.

Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu a contestat vehement organizarea unui eventual referendum, în 26 mai.

Argumentul său este că sensul alegerilor europarlamentare ar risca să fie deturnat.

Şi ministrul fondurilor europene, Rovana Plumb care ar putea fi prima pe lista PSD, pentru scrutinul din mai, spune că referendumul ar fi inoportun: "Cred că în ziua alegerilor pentru Parlamentul European, nu ar trebui să mai existe şi în desfăşurare un referendum pe orice temă de orice fel."

Rovana Plumb a vorbit, ieri, la conferinţa  pentru alegerea conducerii PSD, de la Brăila, o şedinţă tensionată de la care nu a lipsit tema modificărilor legilor justiţiei.

A lipsit liderul partidului, Liviu Dragnea, din cauza unor probleme de sănătate.

Înainte, a făcut un şir de vizite prin multe organizaţii locale, unde a făcut portretul candidatului PSD la europarlamentare, care ar trebui să fie în primul rând patriot, a spus Liviu Dragnea.

Pentru preşedintele Klaus Iohannis, este vorba însă de un fals patriotism şi despre un naţionalism de faţadă, cu ajutorul căruia PSD ar încerca să câstige capital politic.

Klaus Iohannis a vorbit astfel la Summitul liderilor locali şi regionali ai Partidului Popular European de la Bucureşti, o reuniune cu mii de participanţi, printre care primari şi lideri regionali din statele Uniunii Europene.

O reuniune la care liberalii şi-au lansat oficial candidaţii la europarlamentare."


Etichete Parlament

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live