Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI (DEZBATERE RRA) Marţi, 27 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Andreea Marin

5 Decembrie 2015
Vizualizari: 1227
Comentează add

Biserica îl prezintă pe Sfântul Ierarh Nicolae, fost arhiepiscop, drept cel care a făcut multe daruri săracilor, i-a liniştit pe cei întristaţi şi i-a vindecat pe bolnavi.

Sfântul Nicolae, iubit de toţi pentru cadourile aduse în fiecare an

andreea-marin

Sfântul Nicolae, reprezentat ca ocrotitor al celor care fac comeţ pe mare. Foto: Arhivă/Wikipedia.

Milioane de copii români îl aşteaptă pe Moş Nicolae. Personajul are corespondenţi în lumea întreagă şi este iubit de toţi pentru cadourile aduse în fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie.

Biserica îl prezintă pe Sfântul Ierarh Nicolae, fost arhiepiscop, drept cel care a făcut multe daruri săracilor, i-a liniştit pe cei întristaţi şi i-a vindecat pe bolnavi.

El a murit în anul 340, iar din anul 1087, moaştele sale sunt păstrate la o biserică din Bari, în sudul Italiei, care-i este dedicată.

Pe de altă parte, mai sunt doar câteva ore până când Moş Nicolae va ajunge la noi. În aşteptarea lui, copiii îşi lustruiesc ghetuţele, în care mâine vor găsi darurile mult dorite.

Se povesteşte şi că înainte de a lăsa cadourile, el se furişează pe la geamuri să vadă cine este cuminte şi cine mai puţin cuminte. Pentru că soseşte din ţinuturi îndepărtate, mai calde, Moş Nicolae are în desaga lui întotdeauna, portocale, iar acestea sunt - potrivit poveştii - dătătoare de puteri magice.

Se ştie şi că cei mai cuminţi copii vor primi dulciuri, în timp ce năzdrăvanilor le-a fost deja pusă deoparte o nuieluşă. În tradiţia românească, Moş Nicolae apare pe un cal alb şi este păzitorul Soarelui.

Pe de altă parte, de Sfântul Nicolae aproape 800.000 de români îşi serbează onomastica. Dintre ei, potrivit Direcţiei de Evidenţă a Populaţiei, peste 500.000 sunt bărbaţi, iar restul femei.


Etichete Sfantul Nicolaedarurimos nicolaebolnavi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live