Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Duminică, 25 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Mihaela Mihai

24 Noiembrie 2014
Vizualizari: 735
Comentează add

Parlamentul European se reunește pentru 4 zile în sesiune plenară la Strasbourg. Lucrările încep cu dezbaterea unei moțiuni de cenzură împotriva Comisiei Europene.

Sesiune plenară a Parlamentului European Sesiune plenară a Parlamentului European - Conține audio

mihaela-mihai

Euranet Plus.

Moțiunea a fost depusă de 76 de deputați, în majoritate membri ai grupului populist eurosceptic, după dezvăluirea în presă a schemelor de evaziune fiscală din Luxemburg, prin care mari companii din lume au reușit să ocoleaască plata unor taxe.

Semnatarii îi reproșează actualului președinte al Comisiei, Jean Claude Juncker, fost premier al Luxemburgului, că nu mai are nici un fel de credibilitate în urma acestui scandal. Moțiunea va fi supusă la vot joi. Pentru a se ajunge la demiterea Comisiei, documentul trebuie să obțină o dublă majoritate : două treimi din voturile exprimate şi jumătate plus unu din numărul total al membrilor Parlamentului European .

Până joi, președintele Comisiei Europene va avea miercuri ocazia să vină în fața parlamentului pentru a prezenta un pachet de investiții , de 300 de miliarde de euro, pentru crearea de locuri de muncă și creștere economică în Europa.

Audio: Sesiune plenară a Parlamentului European.

Miercuri se va discuta în plen și despre eșecul negocierilor purtate între Parlament, statele membre și Comisie privind bugetul comunitar pentru anul viitor. Comisia Europeană trebuie să depună un nou proiect de buget.

Peste două zile va avea loc și o ceremonie în care medicul congolez Denis Mukwege, un apărător al victimelor agresiunilor sexuale, va primi oficial Premiul Saharov pentru libertatea de gândire. Distincția este acordată în fiecare an de Parlamentul European unor personalități sau organizații care fac eforturi pentru drepturile omului și libertățile fundamentale.

Miercuri după-amiază, parlamentarii europeni vor dezbate cu șefa diplomației comunitare, Federica Mogherini, dacă Palestina ar trebui sau nu recunoscută ca stat, după cum anunță un comunicat al legislativului de la Strabourg.

Un moment special va avea loc mâine când Papa Francisc vine în Parlamentul de la Strasbourg pentru a cere unui continent european, care nu a scăpat încă de problemele economice, să rămână solidar cu persoanele defavorizate: bătrânii, șomerii, dar și imigranții. Ultima vizită a unui Suveran Pontif la Parlamentul European a fost cea a Papei Ioan Paul al doilea în 1988, cu un an înaintea căderii Zidului Berlinului și prăbușirii regimurilor comuniste.


Etichete Euranet plusUniunea EuropeanăComisia EuropeanămoțiunepresăLuxembrugevaziunefiscalătaxeJean Claude JunckerParlamentul EuropeanbugetceremonieCongomedicPremiul SaharovDenis MukwegeFederica MogheriniPalestinaPapa Francisc

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live