Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE Sâmbătă, 29 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

27 Ianuarie 2020
Vizualizari: 964
Comentează add

Sesiune extraordinară în parlament, având pe agendă eliminarea pensiilor speciale şi asumarea răspunderii Guvernului pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Sesiune extraordinară în Parlament

florin-lepadatu

 Foto Agerpres

Parlamentul se reuneşte, de luni şi până miercuri, în sesiune extraordinară, având pe agendă eliminarea pensiilor speciale şi asumarea răspunderii Guvernului pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Senatorii şi deputaţii mai pot depune luni amendamente la Legea privind alegerea primarilor, iar marţi executivul urmează să dezbată aceste amendamente în şedinţă.

PSD a anunţat că va depune moţiune de cenzură împreună cu UDMR.

Alina Stănuţă prefaţează săptămâna parlamentară: "Premierul Ludovic Orban a anunţat că PNL a luat deja decizia politică de a susţine ca pensiile să fie calculate potrivit principiului contributivităţii.

Pe de altă parte, Ludovic Orban nu este de acord cu amendamentul deputatului PSD, Adrian Solomon, prin care sunt eliminate şi pensiile speciale ale sportivilor, artiştilor şi oamenilor de ştiinţă.

Ludovic Orban: "Principiul contributivităţii, care este singurul principiul drept, corect, în care omul primeşte în funcţie de cât a contribuit în perioada în care a fost activ, cu excepţia pensiilor de serviciu care se acordă către cadrele militare."

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, atrăgea atenţia asupra neconstituţionalităţii proiectului de lege iniţiat de PNL, întrucât sunt eliminate pensiile de serviciu ale magistraţilor.

Marcel Ciolacu: "Există soluţii.

Dacă vor să modificăm această lege, să nu aprobăm o lege neconstituţională, să ceară retrimiterea la comisie, să venim cu o lege după ce avem discuţiile cu toate categoriile.

Nu poţi fără independenţa judecătorilor şi a procurorilor."

Documentul intră în dezbaterea Camerei Deputaţilor ca for decizional.

Sesiunea extraordinară parlamentară aduce şi angajarea răspunderii Guvernului Orban asupra proiectului de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

USR şi ALDE au anunţat că depun amendamente la acest proiect, pentru care Guvernul îşi va angaja răspunderea miercuri, în plenul Parlamentului, iar PSD, din opoziţie, pregăteşte deja moţiunea de cenzură la adresa Guvernului PNL.

Social-democraţii intenţionează să depună documentul săptămâna viitoare, la debutul sesiuni ordinare a Parlamentului."


Etichete parlament

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live