Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Sâmbătă, 15 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Doina Saiciuc, corespondent RRA în Statele Unite

15 Mai 2018
Vizualizari: 776
Comentează add

Reuniunea, cerută de Kuweit- după ce SUA au blocat un proiect de declaraţie care cerea o investigaţie a uciderii luni, a 60 de protestatari palestinieni, inclusiv 6 copii

Sesiune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU

doina-saiciuc-corespondent-rra-in-statele-unite

 

Consiliul de Securitate al ONU urmează să-şi spună cuvântul în legătură cu un proiect de rezoluţie privind protejarea populaţiei civile palestiniene şi este urmare a decesului a 60 de palestinieni luni, în urma atacului violent instigat de Hamas în Gaza. Poziţiile sunt extrem de polarizate, de la acuzaţii vehemente la adresa ripostei israeliene, la observarea comportamentului violent al palestinienilor şi al ripostei ponderate pe care au primit-o. Totuşi, luând în considerare şi alte focare de tensiune în Orientul Mijlociu, cum este cel israeliano-iranian, situaţia din regiune este considerată extrem de periculoasă. 

Sesiunea de urgenţă a Consiliului de Securitate cerută de Kuweit a avut loc după ce SUA au blocat un proiect de declaraţie elaborat de Kuweit, care cerea o investigaţie independentă şi transparentă a uciderii luni, a 60 de protestatari palestinieni, inclusiv şase copii, la graniţa Israelului cu Fâşia Gaza. Proiectul de declaraţie condamnă Israelul pentru folosirea forţei.

Înaintea sesiunii de urgenţe a Consiliului de Securitate, ambasadorul Israelului la ONU, Danny Danon, a condamnat Organizaţia Hamas pentru a fi incitat violenţele. 

Danny Danon: "Hamas în Gaza este încă o dată vinovată pentru a-şi fi incitat proprii oameni. În ultima lună, i-a incitat pe rezidenţii Gazei să transforme aşa-zisele proteste paşnice în ciocniri violente. Agitatorii au lansat cocktail-uri Molotov, device-uri explozive şi cauciucuri în flăcări. Au lansat materiale incendiare peste bariere în Israel şi au încercat în mai multe rânduri să dărâme barierele şi să se infiltreze pe teritoriul israelian". 

Ambasadorul Danon a acuzat Hamas de a fi comis crime de război şi Iranul că finanţează organizaţia teroristă. 

Danny Danon: "Hamas a comis crime de război nu numai împotriva civililor israelieni, ci şi împotriva palestinienilor. Continuă să-i folosească chiar şi pe cei mai mici dintre copii drept scuturi umane. În vreme ce lumea condamnă rapid Israelul pentru a-şi apăra populaţia împotriva pericolului, nu pare să înţeleagă dubla crimă de război de care este vinovată Organizaţia Hamas. Vă pot spune astăzi că Iranul sprijină protestele din Gaza". 

Ambasadorul Kuweitului la ONU, Mansour al Otaibi, a condamnat ceea ce a denumit masacrul comis de forţele israeliene, iar Nikolai Mladenov, coordonatorul special pentru Orientul Mijlociu al ONU, a denunţat folosirea disproporţionată a forţei de către Israel.

Ambasadorul Kuweitului a arătat că va introduce astăzi, în Consiliul de Securitate un proiect de rezoluţie cu privire la protejarea civililor palestinieni.

Reprezentantul palestinian la ONU, Riyad Mansour, a acuzat Israelul că a comis "un masacru sălbatic şi o atrocitate".

François Delattre, ambasadorul Franţei la ONU, a arătat că situaţia din Orientul Mijlociu se apropie de o furtună perfectă şi că cele ce se întâmplă în Gaza nu fac decât să reconsolideze organizaţiile radicale şi potenţial teroriste din regiune.

Nikki Haley, ambasadorul SUA la ONU, care a blocat proiectul kuweitian de declaraţie ce ar impune ţărilor să nu stabilească misiuni diplomatice la Ierusalim, a acuzat încă o dată organismul mondial de dublu standard atunci când vine vorba de Israel. 

Nikki Haley: "În ultimele zile, teroriştii Hamas sprijiniţi de Iran au incitat atacuri împotriva forţelor de securitate şi infrastructurii israeliene.

Trăsătura comună în cele ce se întâmplă în regiune este atitudinea destabilizatoare a regimului iranian. Sunt mult prea puţine discuţii în Consiliul de Securitate despre prezenţa destabilizatoare a Iranului în Siria, despre promovarea violenţei de către Iran în Yemen, despre sprijinul pentru terorism al Iranului în Gaza şi despre consolidarea militară periculoasă şi ilegală în Liban.

Cu toate acestea, sesiunea de astăzi a fost cerută nu pentru a discuta vreunul dintre aceste exemple de violenţă în Orientul Mijlociu, sesiunea de astăzi a fost convocată pentru a discuta violenţele despre care unii sugerează că au avut legătură cu inaugurarea de luni, a Ambasadei SUA la Ierusalim". 


Etichete ONUConsiliu de SecuritateambasadaIerusalimGazaDanny DanonHamasMansour al OtaibiNikolai MladenovRiyad MansourFrançois DelattreNikki Haley

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live