Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO (Continuare) Duminică, 11 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Luminiţa Voinea

1 Decembrie 2020
Vizualizari: 402
Comentează add

Serviciul de noapte cu Maria Țoghină a sărbătorit Ziua Națională a României chiar din primele minute ale orei 00.00, cu o ediție specială.

Serviciul de noapte: La mulți ani, România!

luminita-voinea

La 1 decembrie, Ziua Națională a României, gândurile noastre de recunoștință se  îndreaptă către eroii făuritori ai României Mari, dar și spre viitorul pe care, prin faptele noastre, îl construim pentru generația următoare.

1 decembrie 2020 este o zi în care sărbătoarea este mai mult în suflet, pentru că pandemia de COVID19 impune și în acest context limitări pentru a fi cu toții în siguranță.  

Membrii Grupului profesionist de muzica veche traditională LUPUS DACUS au vorbit, la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, despre patriotism, tradiții, valori și speranță.

Andrei Moț, solist vocal, percuționist și  președintele Asociatiei pentru Promovarea Istoriei şi Artei Medievale LUPUS DACUS:
Este  puțin atipic să vorbim despre un 1 decembrie plin. Nu vom avea nici concerte, nici paradă, vom sta închiși în case, dar asta nu înseamnă că atunci când vom ieși pe stradă, nu vom iubi Romania așa cum merită. Eu port straie românești, am suflet românesc. M-a întrebat multă lume de unde acest nume “Lupus Dacus”, de ce acest repertoriu și am răspuns foarte simplu: pentru că noi iubim țara noastră cât se poate de sincer și încercăm să răspândim dragostea noastră și celorlalți. Le urăm românilor “La multi ani”, multă cumpătare, mult civism și, dacă se poate, să facă cât mai mult bine în jurul lor, fiecare cu bucățica lui, și așa vom transforma țara în ceva ce trebuie să iubim cu toții.

Profesorul Marcel Sâpcu, multi-instrumentist, membru al formației LUPUS DACUS: La multi ani, România, mă bucur că suntem împreună. Pentru mine, istoria este, ca si valoare natională, cea mai importantă. Eu sunt profesor de artă în Arad, mereu pe elevii mei i-am integrat în ceea ce fac. Crescând, și-au manifestat și spiritul în muzică populară, tradițională. Sunt mândru, sunt un patriot.

Gabriela Istrate, profesor de istorie: La multi ani, trăiască România! Tuturor românilor le doresc o zi minunată. Mesajul meu este acela de a ne iubi țara, de a nu uita trecutul, valorile, identitatea națională și de a face ce putem fiecare, acolo unde suntem, fie că suntem în România sau în afară, să facem ce ține de noi pentru dezvoltarea acestui popor.

Ioana Belu, profesor de limba română pentru străini,  președintă a Asociației EuropaNova, Bruxlles:  Anul acesta este unul special, a fost un an înfricoșător, cum nu am mai trăit niciodată, cu lipsă de perspectivă, cu schimbări drastice și chiar cu schimbări de tradiții, pentru că nu am mai putut face anul acesta, din păcate, ce făceam anul trecut: concerte, întâlniri. Ne-am repliat anul acesta. La Școala Românească EuropaNova Bruxelles, copiii românilor au cântat imnul României, au desenat conturul țării cu ghirlande de flori, a fost o adevărată petrecere cu copiii și învățătoarele lor. Ne vedem numai on-line cu membrii asociației si este o mare efervescență și pentru Ziua  Națională, dar și pentru alegeri.

Adina Maglan, coordonator proiect pentru drepturile cetățenilor europeni, în contextul BREXIT, Marea Britanie: Este din ce în ce mai dificil, după un număr mare de  luni sub restricții. Suntem limitați până  pe 2 decembrie, evenimentele nu pot avea loc decât on-line. ICR și alte organizații din comunitate vor organiza proiecții de filme documentare, concursuri pentru cei mici. Pandemia reprezintă și o oportunitate – s-au creat inițiative spontan, oamenii s-au unit în comunitate, au distribuit alimente, medicamente, a existat coeziune. În această pandemie ne-am unit, ne-am coordonat foarte bine. Românii de peste hotare nu-și uită identitatea, limba, le transmit să avem grijă de mediu, să ne implicam, pentru că fiecare în parte poate face diferența, este important să ne cunoaștem tradițiile și să le transmitem mai departe. Urez tuturor românilor multă liniște și sănătate și să ieșim din pandemie cât mai repede.

George Ganea, medic român în New York
La mulți ani tuturor românilor pentru Ziua Națională! Gânduri bune pentru toți românii de pretutindeni și pentru cei care trăiesc în România. În New York,  ne trezim cu alarma de 1 decembrie  “Deșteaptă-te române”, fiecare trebuie să-si îndeplinească datoria. La sfârșitul zilei, vom avea un gând pios și vărsăm câteva picături de vin roșu pentru cei care s-au jertfit să avem o țară și o identitate. Continuăm să facem tot ce putem ca aceste valori să rămână perene. Atmosfera festivă lipsește în New York, din păcate. Este dificil acum, din cauza pandemiei, vorbim la telefon, pe rețelele sociale și în grupuri mici. La multi ani, tuturor românilor!

Victor Mocanu, elev la Liceul Gheorghe Lazăr din București
: La mulți ani românilor! Pentru mine, ziua de 1 decembrie înseamnă un moment de trezire a sentimentelor de unitate, patriotism și integritate a neamului românesc. Patriotismul reprezintă dragostea față de patria mamă, cât și acțiunile din  care rezultă bunăstarea națiunii române. Mi-aș dori ca poporul român să dea dovadă de mai multă unitate și coeziune.

Video:
Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 30 noiembrie/1 decembrie 2020

https://www.facebook.com/romaniaactualitati/videos


Etichete 1 decembrieZiua Națională a Românieiurări

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live