Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL NOSTRU ... MUZICA VOASTRĂ (Continuare) Duminică, 12 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ani Sandu, Washington

8 Iulie 2014
Vizualizari: 921
Comentează add

SUA refuză să comenteze în legătură cu agentul despre care Berlinul afirmă că ar fi lucrat pentru serviciile secrete americane, însă declară că relaţia cu Germania este valoroasă.

Serviciile secrete americane, în atenţia presei locale

ani-sandu-washington

Foto: Arhivă

Statele Unite au refuzat să comenteze în legătură cu agentul dublu german despre care Berlinul afirmă că ar fi lucrat pentru serviciile secrete americane, însă au dat asigurări că vor colabora cu autorităţile germane pentru a rezolva această chestiune.

Şi nu este ultima din informaţiile care vin să umbrească relaţiile Americii cu partenerii europeni.

Autorităţile de la Washington au trebuit să se exprime public în sprijinul Agenţiei Naţionale de Securitate, după ce, zilele trecute, s-a aflat că 90 % dintre cei ale căror comunicaţii au fost monitorizate de spionii americani sunt simple victime colaterale.

Pe baza unor noi informaţii obţinute de la Edward Snowden, cotidianul Washington Post a publicat o analiză care arată că în investigaţiile ce vizează suspecţi terorişti, Agenţia de Securitate Naţională din SUA obţine date despre utilizatorii obişnuiţi ai internetului.

Proporţia ar fi de aproximativ 9 din 10 comunicaţii care de fapt implică persoane ce nu sunt ţinte directe ale supravegherii, atât cetăţeni americani, cât şi din alte ţări.

Datele în cauză ar fi atât informaţii medicale, cât şi fotografii personale sau conversaţii cu tentă sexuală, iar documentele ar fi fost păstrate de analiştii Agenţiei, deşi chiar ei le-au descris drept nefolositoare.

Date diverse, interceptate în cadrul monitorizărilor

Oficialităţi americane citate de New York Times dau asigurări, din nou, că nu urmăresc decât ţinte valide din afara ţării şi spun că dezvăluirile arată pur şi simplu că în cadrul investigaţiilor privind suspecţii terorişti sunt interceptate tot felul de date.

Singura concluzie care poate fi trasă, potrivit autorităţilor americane, este că fiecare ţintă validă discută în medie cu alte nouă persoane.

Washington Post arată că mesajele interceptate conţineau şi informaţii importante, cum ar fi unele legate de un proiect nuclear secret sau despre cum un aliat aparent al Statelor Unite ar practica un joc dublu.

Problema ridicată de mai multi analişti este însă, pe de o parte, volumul de informaţii strâns în legătură cu oameni obişnuiţi, care poate nu au cunoştinţă de activităţile suspectului de terorism vizat, pe de altă parte faptul că Agenţia de Securitate Naţională nu reuşeşte să păstreze aceste informaţii personale secrete şi că prin astfel de scurgeri de informaţii, intimitatea multor oameni este încălcată.

"Dacă NSA nu este în stare să protejeze aceste date confidenţiale, atunci nu ar trebui să aibă voie să le strângă şi să le păstreze", scrie jurnalistul Conor Friedersdorf de la The Atlantic.

Edward Snowden "a încălcat dreptul la libertăţi civile 

Benjamin Wittes, analist la Institutul Brookings, pe de altă parte, îl atacă pe fostul contractant al Agenţiei de Securitate Naţioanlă Edward Snowden pentru că a făcut publice astfel de informaţii.

În acest caz, Snowden nu a dat presei informaţii despre activitatea guvernului, ci convesaţii private, pe care guvernul când le deţine le controlează cu atenţie - scrie expertul Brookings.

Acesta descrie drept lăudabil faptul că Washington Post nu a făcut publice detaliile personale.

Argumentul său e că totuşi Snowden ar fi încălcat dreptul la libertăţi civile, prin inmânarea datelor personale ale mii de oameni, nevinovaţi sau nu, către jurnalişti.

Relaţia Statelor Unite cu Germani, "foarte valoroasă pentru SUA"

Pe fondul acestor noi dezvăluiri, Statele Unite se confruntă cu încă un caz care tensionează relaţiile cu Germania, după ce un cetăţean din această ţară care lucra pentru serviciile de informaţii germane a fost arestat săptămâna trecută, supectat fiind că ar fi spionat în favoarea SUA.

Purtătorul de cuvânt al casei Albe, Josh Earnest, nu a dorit să comenteze pe marginea cazului dar a spus că Statele Unite vor lucra alături de Germania pentru a rezolva această problemă.

"Este o chestiune legată de serviciile de informaţii, o chestiune investigată de autorităţile din Germania, deci nu pot comenta cazul de aici", a afirmat Josh Earnest.

Josh Earnest mai spune că relaţia Statelor Unite cu Germania este foarte valoroasă pentru SUA şi pentru administraţia Obama.


Etichete SUAGermaniaspionajagentEdward Snowdenvictimemonitorizarecomunicaţiiinternetdiscuţii

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live