Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Marţi, 14 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Gomboş

29 Septembrie 2014
Vizualizari: 1147
Comentează add

Președintele SUA, Barack Obama, a declarat că Washingtonul a supraestimat capacitatea armatei irakiene de a se lupta cu jihadiştii.

Serviciile secrete americane "au subestimat activitatea ISIS"

catalin-gombos

Preşedintele SUA, Barack Obama. Foto: captură youtube.com

Serviciile de informaţii americane au subestimat activitatea grupării Statul Islamic în Siria, a afirmat preşedintele Barrack Obama într-un interviu difuzat ieri.

Totodată, liderul de la Casa Albă a admis că Washingtonul a supraestimat capacitatea armatei irakiene de a se lupta cu jihadiştii, care în prezent controlează aproape o treime din Siria, precum şi cea mai mare parte din zona sunnită a Irakului. 

Statul Islamic a profitat de haosul generat de războiul civil din Siria pentru a se reface, a afirmat preşedintele american.

Gruparea jihadistă provine din aripa irakiană a reţelei Al Qaida, care a suferit pierderi importante după ce triburile sunnite din Irak au început să i se opună, în 2007.

Retragerea americană din Irak şi războiul civil sirian le-au permis jihadiştilor să se reorganizeze şi să lanseze o serie de ofensive spectaculoase atât în Siria cât şi în Irak, unde iniţial au atacat localităţi de pe Valea Eufratului, la vest de Baghdad, iar ulterior au ocupat o mare parte din nordul ţării.

Securitatea acelei regiuni ar fi trebuit asigurată de armată irakiană, antrenată şi înarmată de Statele Unite, şi cu efective net superioare, însă aceasta a intrat în derută şi şi-a abandonat poziţiile atunci când Statul Islamic şi-a declanşat atacul.

Succesele obţinute de jihadişti au determinat intervenţia militară a Statelor Unite, iniţial în Irak şi, ulterior, şi în Siria, unde poziţiile jihadiştilor au fost ţinta atacurilor aeriene ale americanilor şi aliaţilor acestora.

Barrack Obama a precizat că scopul Coaliţiei este acela de a micşora teritoriul controlat de jihadişti, de a opri finanţarea acestora şi fluxul de luptători străini; o victorie împotriva acestora necesită, însă, şi soluţii politice atât în Siria, aflată în cel de-al patrulea an de război civil, cât şi în Irak, marcat de neîncrederea şi chiar conflictul dintre cele trei mari comunităţi ale ţării - şiiţi, sunniţi şi kurzi.


Etichete SUABarack ObamaISISStatul Islamicservicii secretesubestimatSiriaIrak

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live