Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Joi, 30 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Ghioca

1 Iulie 2013
Vizualizari: 1430
Comentează add

Scandalizaţi "de acţiunile de spionaj americane" la adresa lor, unii oficiali europeni cer suspendarea discuţiilor privind acordul trans-atlantic de liber schimb între SUA şi UE.

Serviciile secrete americane "au scăpat de sub control"

cristina-ghioca

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz. Foto: Reuters.

Informaţiile potrivit cărora serviciile secrete americane ar fi spionat Uniunea Europeană dar şi mai multe state europene au stârnit reacţiii agresive din partea oficialilor europeni şi germani, notează Der Spiegel.

"Avem nevoie de mai multe informaţii. Dar dacă este adevărat, este un scandal uriaş.

"Ar însemna o povară imensă pentru relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite", a declarat preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

"Dacă aceste informaţii sunt adevărate, este un gest respingător.

"Se pare că serviciile secrete americane au scăpat de sub control.

"SUA ar trebui să-şi monitorizeze propriile servicii secrete, nu pe cele ale aliaţilor", a spus şi ministrul luxemburghez de externe, Jean Asselborn.

El a catalogat operaţiunea drept "o înşelare a încrederii".

"Statele Unite îşi justifică orice activitate ca făcând parte din operaţiunile de combatere a terorismului.

"Ţinte" ale acţiunilor de spionaj ale SUA
 • Instituţii UE
 • Naţiunile Unite
 • ambasada Franţei
 • ambasada Italiei
 • ambasada Greciei
 • Japonia
 • Mexic
 • Coreea de Sud
 • India
 • Turcia

"Dar Uniunea Europeană şi diplomaţii săi nu sunt terorişti", a adăugat Jean Asselborn.

"Sunt necesare explicaţii imediate" din partea SUA

Ministrul german de justiţie, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, care a fost extrem de critică încă de la începutul controverselor privind interceptările americane, şi-a manifestat, la rândul său, furia.

"Dacă rapoartele din presă sunt adevărate, atunci este o reminiscenţă a metodelor folosite de inamici în timpul Războiului Rece.

"Sunt necesare explicaţii imediate din partea Statelor Unite.

"Activităţile susţinute de spionare a europenilor de către americani nu trebuie permise",  a spus ministrul.

"Un asemenea comportament între aliaţi e intolerabil", a adăugat ministrul.

Elmar Brok, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European, şi-a manifestat la rândul său dezaprobarea faţă de gestul americanilor.

"Spionajul a atins dimensiuni pe care nu le-am considerat posibile într-o ţară democrată. Un asemenea comportament între aliaţi este intolerabil.

"Satele Unite, odată tărâmul libertăţii, suferă acum de un sindrom de securitate. Şi-au pierdut complet echilibrul", a declarat Elmar Brok.

Reprezentanţi ai Partidului Verde din Bruxelles propun deschiderea procedurilor la Curtea Internaţională de la Haga.

"O simplă notă de protest nu este suficientă. UE trebuie să suspende imediat negocierile privind acordul de liber-schimb", a afirmat liderul verzilor din Parlamentul European, Daniel Cohn-Bendit.

Acces la discuţii şi documente interne

Duminică, pe site-urile Der Spiegel şi The Guardian au apărut informaţii potrivit cărora, Uniunea Europeană, dar şi alte state, ar fi fost ţintele unor acţiuni de spionaj întreprinse de Statele Unite.

Potrivit Der Spiegel, serviciile secrete americane au ţinut sub supraveghere nu doar cetăţeni europeni, ci şi clădiri care găzduiesc instituţii ale Uniunii Europene.

Potrivit documentului obţinut de ziarişti de la analistul IT Edward Snowden, cel care în ultima lună a fost sursa mai multor dezvăluiri privind activităţile americane de monitorizare, pe lângă instalarea unor microfoane în clădirile din centrul Washingtonului, serviciile americane s-au infiltrat şi în reţelele de calculatoare ale ambasadelor ţărilor UE la Washington.

 • Se pare că serviciile secrete americane au scăpat de sub control. SUA ar trebui să-şi monitorizeze propriile servicii secrete, nu pe cele ale aliaţilor
Jean Asselborn, ministrul de externe al Luxemburgului

Astfel, a fost asigurat accesul la discuţiile din spatele uşilor închise, dar şi la email-urile şi documente interne.

Potrivit Der Spiegel, acţiuni asemănătoare au avut ca ţintă şi sediul Naţiunilor Unite.

De asemenea, documentul arată că serviciile secrete americane ar fi responsabile şi pentru o operaţiune de spionaj electronic de la Bruxelles.

În urmă cu cinci ani, experţi în securitate ai UE au descoperit  câteva apeluri telefonice care aparent, au vizat sistemul de întreţinere de la distanţă al clădirii în care se află Consiliul de Miniştri al UE şi Consiliul European.

În urma investigaţiilor, s-a descoperit că atacul a fost generat dintr-o anexă a sediului NATO din Bruxelles, folosită de serviciile secrete americane.

38 de "ţinte" ale acţiunilor americane de spionaj

Potrivit The Guardian, ultimele documente date publicităţii de Edward Snowden prezintă o listă cu 38 de aşa numite ţinte ale acţiunilor de spionaj ale SUA.

În afara tradiţionalilor adversari din Orientul Mijlociu care se regăseau pe listă, în document figurau misiunii UE,  ambasadele Franţei, Italiei sau Greciei, dar şi alţi aliaţi ai Statelor Unit ca Japonia, Mexic, Coreea de Sud, India şi Turcia.

Pe lista din septembrie 2010 nu sunt menţionate Marea Britanie, Germania sau alte state din Europa de Vest.

Potrivit documentului, microfoanele din interiorul clădirilor UE ar fi fost montate pentru a obţine "informaţii din interior" privind disesiunile politice şi alte neînţelegeri între statele membre.

Şi The Guardian, şi Der Spiegel nu dau informaţii despre felul în care au ajuns în posesia documentelor, dar precizează că ele provind de la analistul IT american Edward Snowden.

Acesta este dat în judecată de Statele Unite pentru "spionaj" şi a fost văzut ultima oară în Hong Kong.

De aici, se relatează că ar fi plecat în Rusia, preşedintele Putin susţinând că Edward Snowden se află în zona de tranzit a aeroportului Şeremetievo din Moscova.

Ministrul de externe al Ecuadorului a declarat că Edward Snowden a cerut azil în Ecuador şi presa a speculat că acesta ar intenţiona să ajungă pe continentul sud-american.

Edward Snowden a fost scurtă vreme angajat CIA şi apoi angajat al unei firme de IT care colaborează cu Agenţia de Securitate a Statelor Unite (NSA).

El a susţinut că NSA desfăşoară o campanie susţinută, la nivel mondial, de monitorizare "abuzivă" a reţelelor de socializare şi a convorbirilor private pe e-mail sau prin telefon.


Etichete scandalSUAspionajGermaniaMartin SchulzBruxellesservicii secreteacordîncredereNSAEdward SnowdenJean AsselbornSabine Leutheusser-SchnarrenbergerElmar BrokDaniel Cohn-Bendit

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live