Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII (CONTINUARE) Joi, 22 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski

12 Februarie 2020
Vizualizari: 436
Comentează add

Presa din Rusia scrie că Serviciul Federal de Securitate a dispus instalarea de echipamente care să permită acces la sistemele de informații și de decriptare a convorbirilor.

Serviciile de securitate din Rusia au cerut acces la reţelele telecom

alexandru-beleavski

 Sediul central al FSB din piaţa Lubyanka, Moscova       Foto: Arhivă.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei le-a cerut unora dintre cele mai importante companii IT ale ţării să îi asigure acces continuu la sistemele lor, potrivit unor investigații publicate de mass-media de limbă rusă.
 
Acestea scriu că serviciul Federal de Securitate a dispus instalarea de echipamente care să permită acces la sistemele de informații și la cheile de decriptare a convorbirilor dintre utilizatori.
 
În timpul protestelor antiguvernamentale din vară de la Moscova, Serviciul Federal de Securitate FSB a cerut mai multor companii IT rusești să-i asigure accesul la datele și corespondența utilizatorilor, relatează publicațiile online The Bell şi Meduza, realizate de jurnaliști ruși dar bazate în Occident.
 
În scrisoarea FSB citată de sursele respective companiilor li se cere să instaleze echipamentele necesare desfășurării  activităților operative ale serviciului, să asigure pentru FSB accesul de la distanță nonstop la informațiile utilizatorilor şi să îi transmită instrumentele de decriptare a mesajelor transmise prin serviciile de email și mesagerie electronică.
 
Aceste cereri se bazează pe un controversat pachet de legi adoptat în anul 2016. Potrivit celor două publicații, companiile vizate fac parte din cele 200 incluse într-un registru al operatorilor de difuzare a informațiilor. Cel puțin o parte dintre ele ce au serverele și mărcile comerciale în Rusia au instalat deja, pe bani proprii, echipamentele impuse de FSB.
 
Până anul trecut FSB a impus aceste condiţii Serviciului de Mesagerie Electronică Telegram şi gigantului IT rus Iandex. Telegram a refuzat să ofere instrumentele de decriptare, fiind interzis formal, deși este folosit în continuare în Rusia, inclusiv de instituțiile de stat, oficialități și mass-media, compania Iandex, invocând imposibilitatea tehnică, a intrat cu FSB în negocieri al căror rezultat nu este cunoscut.

Etichete accesITtelecomunicaţiiFSBmass mediaThe BellMeduzaTelegramIandex

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live