Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRILE DIMINETII Miercuri, 02 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Luminiţa Voinea

21 Ianuarie 2020
Vizualizari: 996
Comentează add

Consilierul prezidențial Sergiu Nistor a vorbit la “Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină despre proiectele culturale ale anului 2020.

Sergiu Nistor: Trebuie să existe o solidaritate națională în jurul Culturii Sergiu Nistor: Trebuie să existe o solidaritate națională în jurul Culturii - Conține video

luminita-voinea

Consilierul prezidențial Sergiu Nistor, în studioul Serviciului de noapte, alături de realizatoarea emisiunii, Maria Țoghină.

Pentru România, 2020 este un an al provocărilor culturale.

Început sub auspiciile Zilei Naționale a Culturii Române din 15 ianuarie, anul cultural va continua cu manifesările de la Iași dedicate Unirii Principatelor Române din 24 ianuarie.

Alte două  evenimente majore cu implicații la nivel european marchează anul cultural 2020: Festivalul Europalia, aflat încă în desfășurare la Bruxelles, iar către sfârșitul anului va începe numărătoarea inversă pentru proiectul Timișoara, Capitală Culturală Europeană 2021.

“Anul a început cu Ziua Culturii, e o zi în care ne întoarcem către Eminescu, în același timp ne cheamă, ne îndeamnă să vedem unde suntem și ce putem face pentru Cultură. Încet, încet, această zi a Culturii Naționale a început a fi sărbătorită acum 10 ani și a creat un profil public foarte vizibil. În România avem multe sărbători, există însă puține astfel de zile. Din fericire, Ziua Culturii Naționale a devenit un fapt cunoscut și oamenii o așteaptă și o urmăresc. În acești ani din urmă, cultura românească s-a impus foarte bine în străinătate: noul val în cinematografie, școala de pictură de la Cluj. În multe domenii,  cultura română strălucește în Europa și în lume.  Artistul, pentru a crea, trebuie să fie liber, inclusiv în a se confrunta cu creatorii peste tot în lume. În această competiție, recent, Sezonul Cultural România – Franța și Europalia au arătat că, în contactul cu Europa, cultura câștigă public, câștigă dialog, câștigă cotă”, a afirmat la “Serviciul de noapte“ cu Maria Țoghină,  consilierul prezidențial la Departamentul Cultură, Culte și Centenar,  Sergiu Nistor, coordonator al proiectului Sibiu, Capitală Culturală Europeană (2007).

Solidaritate  națională în jurul Culturii

O dată la 14 ani,  România are uriașa oportunitate de a ieși în față cu unul dintre orașele sale.

După ce în 2007, țara noastră a demonstrat că este demnă de a fi în Europa prin organizarea impecabilă a proiectului Sibiu, Capitală Culturală Europeană 2007, anul viitor este rândul Timișoarei să arate că este catalizatorul cultural al Europei.

Pentru ca acest proiect să fie unul de succes este însă nevoie de o bună organizare administrativă, transparență în cheltuirea banilor și solidaritate națională în jurul culturii.

Deocamdată, la cum arată lucrurile în momentul de față, se pare că vor rămâne destule probleme nerezolvate, în special cele care țin infrastructura culturală, atrage atenția consilierul prezidențial Sergiu Nistor.

“La Timișoara, din păcate, s-a ajuns ca acum, cu un an înainte de deschiderea propriu-zisă a programului, să fie multe lucruri nerezolvate, iar unele clar nu vor mai putea fi realizate, pentru că aspectele legate de infrastructura culturală nu pot fi rezolvate de azi pe mâine. În proiect se vorbea despre un centru care să regrupeze spații pentru experiențe artistice. S-a făcut un concurs, s-a ajuns la un rezultat,  dar suntem cu un an înainte și avem doar un proiect declarat câștigător”.

De asemenea, consilerul prezidențial a vorbit și  despre lipsa spațiilor pentru evenimentele artistice, dar și despre promisiuni neonorate din partea Ministerului Culturii.

“Am aflat că au început lucrările la renovarea fațadei Operei, un lucru necesar și foarte bun, însă, așteptând un flux important de vizitatori și spectatori e nevoie de scaune în săli și de metri pătrați de spațiu efectiv de derulare. Ori aceste lucruri nu pot fi făcute de pe o zi pe alta și  nu este clar cine ce trebuie să facă. Avem o situație în care în documentul de candidatură s-au făcut niște promisiuni din partea Guvernului, din partea Ministerului  Culturii, ori până în acest moment aceste promisiuni nu s-au materializat. Dacă în foarte scurt timp nu se va stabili cine ce face si mai ales cine ce nu face, atunci lucrurile vor ajunge să se încurce foarte rău”.

Consilierul prezidențial Sergiu Nistor  a anunțat că în scurt timp, Ministerul Culturii va desemna un oficial care se va ocupa de proiectul Timișoara, Capitală Culturală Europeană.

Esențiale vor fi însă, transparența și solidaritatea.

“Mi-aduc aminte că Radioul era partener la proiectul Sibiu, Capitală Culturală Europeană 2007, încă din perioada de pregătire, din 2005. Transparența, încrederea că circuitul financiar este corect și că exclude orice malversațiune sunt esențiale pentru a da încredere că e un proiect din care vor beneficia toți. Și pentru a face din acest proiect un succes,  trebuie să existe o solidaritate națională în jurul Culturii. Trebuie să existe certitudinea și pentru omul din Botoșani, că banii din impozitele și taxele sale, care se duc la Timișoara, sunt bine cheltuiți  pentru niste proiecte care ne fac să fim mândri că deținem un an de zile această titulatură”
, a subliniat Sergiu Nistor.

Conservarea patrimoniului cultural, obiectiv al Strategiei Naționale  de Apărare


Păstrarea identității naționale și garantarea drepturilor fundamentale, inclusiv cele culturale ale cetățenilor români, rămân o prioritate în cel de-al doilea mandat al președintelui Iohannis, a declarat consilierul prezidențial Sergiu Nistor la “Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină.

De altfel, conservarea patrimoniului cultural rămâne un obiectiv al Strategiei Naționale  de Apărare a României.

“În Strategia Națională de Apărare a țării va rămâne ca obiectiv și păstrarea patrimoniului cultural.  E un mesaj de continuitate pe această linie, o continuitate activă a președintelui, care a reiterat faptul că se consideră un apărător al drepturilor creatorilor și că, în numele statului român, solicită Executivului, ministrului Culturii, să existe cât de curând o abordare strategică a domeniului Culturii, în primul rând pentru a putea așeza resursele umane și bugetare pe nevoile reale ale sistemului, pe reechilibrarea resurselor în terioriu și nu în ultimul rând, prin folosirea fondurilor europene“, a mai spus Sergiu Nistor.

De altfel, 2020  este termenul limită pentru elaborarea unui cod al patrimoniului național, proiect care  beneficiază de finanțare europeană.

Video: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 21/21 ianuarie 2020 în liknul următor:

https://www.facebook.com/romaniaactualitati/videos/229903348004752/


Etichete TimișoaraCapitală Culturală EuropeanăculturăRomâniaZiua Culturii Naționalepatrimoniu naționalSergiu Nistor

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live