Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Serbia şi Kosovo, acord privind energia şi telecomunicaţiile

Organizatoare a "dialogului" care are loc de doi ani, între Belgrad şi Pristina, Catherine Ashton eşuase în încercarea de a obţine progrese la precedenta reuniune.

EuranetPlus.

Articol de Arina Petrovici, 10 Septembrie 2013, 07:17

Serbia şi Kosovo au ajuns la un acord privind energia şi telecomunicaţiile.

Înaltul Reprezentant Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Catherine Ashton, a salutat eforturile depuse de ambele părţi pentru obţinerea acestui progres.

La Bruxelles, şefii de guvern din Serbia şi Kosovo, Ivica Dacic şi, respectiv, Hashim Thaçi, s-au întâlnit în prezenţa şefei diplomaţiei europene, Catherine Ashton.

„Prim-miniştrii şi echipele lor au reuşit să finalizeze acorduri majore atât în domeniul telecomunicaţiilor, cât şi în cel al energiei. I-am felicitat pentru eforturile depuse. Am avut, de asemenea, o foarte bună discuţie despre alegerile care urmează să aibă loc în Kosovo. Este foarte important ca oamenii să vină la vot.

"Am reuşit să vorbim şi despre câteva lucruri practice care trebuie să fie rezolvate. Am colaborat îndeaproape cu OSCE, care joacă un rol semnificativ în respectivele alegeri, şi care a fost alături de noi în cadrul întrevederii”, a spus înaltul Reprezentant Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate.

Audio: Serbia şi Kosovo au ajuns la un acord privind energia şi telecomunicaţiile.

Catherine Ashton a subliniat că delegaţiile sârbă şi kosovară au luat decizii importante pentru a asigura alegeri corecte, cu cea mai mare participare posibilă, la scrutinul municipal din 3 noiembrie, din Kosovo, ameninţat cu boicotul de către minoritatea sârbă care trăieşte în nordul teritoriului kosovar.

Grupul de lucru privind alegerile, condus de OSCE, se va reuni în zilele următoare pentru a pune în aplicare rapid deciziile luate la Bruxelles – a precizat Catherine Ashton.

Buna desfăşurare a alegerilor municipale face parte din angajamentele acordului semnat în aprilie, privind normalizarea relaţiilor dintre Belgrad şi Pristina, ce oferă un anumit grad de autonomie regiunii de nord a Kosovo, limitrofă Serbiei şi asupra căreia Pristina nu exercită, practic, niciun control.

Organizatoare a „dialogului” care are loc de aproximativ doi ani, între Belgrad şi Pristina, Catherine Ashton eşuase în încercarea de a obţine progrese în materie de energie şi telecomunicaţii la precedenta reuniune bilaterală, din 27 august.

Kosovarii doresc să obţină un prefix telefonic independent, în condiţiile în care, în prezent, îl folosesc pe cel al Serbiei, în timp ce Belgradul vrea să îşi menţină operatorii naţionali de telefonie mobilă în nord.

În domeniul energiei, Priştina insistă pentru un sistem autonom de aprovizionare cu energie electrică, iar Belgradul – pentru menţinerea, în nord, a propriei societăţi de distribuţie.