Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Joi, 06 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Moţatu

19 Mai 2014
Vizualizari: 1328
Comentează add

Bilanţul oficial al morţilor în inundaţiile din Serbia, Bosnia şi Croaţia a crescut la 39, dar multe persoane sunt date în continuare dispărute.

Serbia, Bosnia şi Croaţia, afectate grav de inundaţii

sorin-motatu

Inundaţii în Bosnia-Herţegovina. Foto: captură youtube.

Peste un sfert din cei 4 milioane de locuitori ai Bosniei a fost afectat de cele mai grave inundaţii ce au lovit Balcanii în mai mult de un secol. 

Ministerul bosnic de externe a anunţat că peste 100.000 de case nu mai sunt utilizabile şi aproximativ un milion de persoane nu mai au acces la apă potabilă. 

Bilanţul oficial al morţilor în inundaţiile din Serbia, Bosnia şi Croaţia a crescut la 39, dar multe persoane sunt date în continuare dispărute. 

Autorităţile de la Belgrad au anunţat 19 morţi, dintre care 12 numai în oraşul Obrenovac, în apropiere de Belgrad, cel mai puternic lovit de intemperii. 

În Bosnia, un nou bilanţ indică 19 morţi şi opt persoane dispărute. În Croaţia s-a înregistrat o victimă, scrie agenţia Reuters.

Oraşe evacuate în Serbia

Serbia se confruntă cu cele mai grave inundaţii din ultimul secol.

Numeroase oraşe şi sate au fost complet evacuate, iar în unele zone apa a depăşit doi metri.

19 persoane şi-au pierdut viaţa, iar pierderile sunt estimate la peste 10 miliarde de dolari.

Ambasadorul Serbiei la Bucureşti, domnul Branko Branković, a declarat pentru Radio România Actualităţi că ţara sa se bazează în aceste momente grele şi pe sprijinul României.

"Noi apelăm la toţi cei care pot şi vor să ne ajute, în special statele Uniunii Europene, să se unească şi să elibereze fonduri europene pentru Serbia.

"Aici, bineînţeles contăm şi pe România  care este membră a Uniunii Europene.

"Un număr mare de state europene ne-au trimis deja ajutoare - Uniunea Europeană, Naţiunile Unite, Rusia, Statele Unite şi toate statele vecine cum ar fi Bulgaria, Croaţia şi Macedonia.

"Pericolul încă nu a trecut.

"Aşteptăm un nou val mare de ploi care va duce la vărsarea râului Sava şi, pentru a evita consecinţele se iau măsuri urgente şi la Belgrad.

"Este vorba despre o catastrofă naturală pe care Serbia nu a mai avut-o niciodată până acum", a afirmat ambasadorul Serbiei la Bucureşti, domnul Branko Branković.  

Executivul de la Bucureşti a decis să trimită ajutoare atât în Serbia, cât şi în Bosnia, o altă ţară grav afectată de inundaţii.

Şi Crucea Rosie Română a lansat, astăzi, apelul umanitar "Inundaţii în Balcani". Persoanele care doresc sa contribuie pot dona online pe crucearosie.ro şi prin sms la numărul de telefon 8829. 


Etichete BalcaniSerbiaBosniaCroaţiaDunăreinundaţiimorţievacuări

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live