Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE (Continuare) Vineri, 29 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Costi Dumăscu

10 August 2014
Vizualizari: 962
Comentează add

Separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei sunt dispuşi să accepte o încetare a focului pentru a preveni o criză umanitară în regiune.

Separatiștii pro-ruși, "dispuşi să accepte încetarea focului"

costi-dumascu

Militar ucrainean. Foto: captură youtube.com

Separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei au anunţat, ieri, că sunt dispuşi să accepte o încetare a focului pentru a preveni o criză umanitară în regiune.

Pe de altă parte, Statele Unite şi Germania au avertizat Rusia că vor fi consecinţe în cazul în care va invoca o astfel de criză ca pretext pentru a interveni în Ucraina.

Anunţul separatiştilor survine pe fondul progreselor făcute de armata ucraineană, aflată acum la periferia bastioanelor rebele Doneţk şi Luhansk, capitale ale celor două republici autoproclamate din estul ţării.

Premierul republicii de la Doneţk a declarat că oraşul, care este cel mai important centru urban şi industrial din estul Ucrainei, este afectat de lipsa de alimente, apă şi electricitate.

Rebelii au avertizat că, în cazul unui asalt asupra Doneţkului, unde au avut loc deja ciocniri, vor fi pierderi mari de vieţi omeneşti.

Oficialii de la Kiev declaraseră, anterior, că sunt de acord cu o încetare a focului dacă rebelii îşi predau armele.

Rusia, avertizată

Între timp, preşedintele american, Barack Obama, a convenit cu cancelarul german, Angela Merkel, în cursul unei convorbiri telefonice, că dacă Rusia va interveni în Ucraina invocând criza umanitară din est vor fi consecinţe.

Guvernul de la Kiev a anunţat, deja, că a oprit un convoi al armatei ruse care încerca să intre în Ucraina pentru a oferi ajutoare umanitare, informaţie dezminţită categoric de Moscova.

Autorităţile ucrainene, dar şi Occidentul, au acuzat în repetate rânduri Rusia că i-ar sprijini pe rebeli, furnizându-le echipament militar, iar Alianţa Nord-Atlantică şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la concentrările de trupe ruseşti la graniţa cu Ucraina.


Etichete UcrainaDonetkLuhanskSUARusiaGermaniacrizarebelialimenteBarack ObamaNATOseparatiștipro-ruși

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live