Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Joi, 26 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ioana Dogaru

5 Septembrie 2012
Vizualizari: 1578
Comentează add

Separatiştii din Parti Québécois vor reveni în fruntea provinciei francofone canadiene după o perioadă de nouă ani. Ei mai au nevoie de patru mandate pentru a deţine majoritatea.

Separatiştii din Québec câştigă alegerile legislative

ioana-dogaru

Şefa PQ, Pauline Marois. Foto: Reuters.

Separatiştii din formaţiunea de centru-stânga Parti Québécois (PQ) au câştigat alegerile legislative, dar fără majoritate absolută, potrivit estimărilor postul privat de televiziune TVA şi ale Radio-Canada, informează AFP.

Separatiştii din PQ vor reveni în fruntea provinciei francofone canadiene după o perioadă de nouă ani.

Şefa PQ, Pauline Marois, în vârstă de 63 de ani, va forma viitorul guvern şi va deveni astfel prima femeie prim-ministru din istoria Québecului.

La anunţul făcut mai întâi de TVA, susţinătorii PQ au izbucnit în strigăte de bucurie,  fluturând steaguri cu flori de crin în sala de concerte din Montréal unde Pauline Marois urma să ia cuvântul în cursul serii.

Parti Québécois a obţinut 59 de mandate, număr insuficient pentru a deţine majoritatea absolută (63 de voturi), potrivit TVA.

Şefa separatiştilor va trebui să conducă un guvern minoritar.

Scrutinul a fost mai degrabă un referendum împotriva premierului în exerciţiu, Jean Charest, liderul Partidului Liberal din Québec.

În cei nouă ani oetrecuţi la putere, Jean Charest, a fost acuzat de corupţie şi împotriva sa au fost organizate uriaşe proteste studenţeşti în primăvară.

Jean Charest a agitat în ultimele zile de campanie spectrul independenţei provinciei şi al "haosului" ce ar putea fi antrenat de aceasta.


Etichete Canadaalegeri legislativeseparatiştiParti QuébécoisPauline Marois

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live