Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Joi, 15 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulia Gherman

20 Decembrie 2020
Vizualizari: 238
Comentează add

Senatul și Camera Deputaților se vor reuni luni în ședințe separate

iulia-gherman

  Foto Agerpres

Președintele Klaus Iohannis a convocat pentru mâine prima ședință a noului Parlament ales la scrutinul din 6 decembrie. Pentru constituirea Camerei Deputaților și Senatului trebuie îndeplinite însă mai multe proceduri, potrivit Constituției și regulamentului celor două camere ale legislativului. Iulia Gherman are detalii.
 
Reporter: Senatul și Camera Deputaților se vor reuni de la ora 12:00 în ședințe separate. Până la alegerea birourilor permanente, care reprezintă forul de conducere a celor două camere, lucrările vor  fi conduse de cei mai în vârstă aleși, asistați de cei mai tineri, patru deputați sau senatori, în calitate de secretari.
 
Mâine, în prima ședință a noului Parlament, vor fi alese comisiile de validare a mandatelor senatorilor și deputaților, care în termen de patru zile de la constituire trebuie să prezinte un raport cu  numele parlamentarilor care întrunesc toate condițiile pentru începerea activității.
 
Camera Deputaților și Senatul sunt considerate legal constituite, după validarea a două treimi din mandate în cazul Camerei Deputaților și, respectiv, a trei pătrimi din numărul total de senatori și după depunerea jurământului de către aleși.
 
Odată înființate cele două camere, se constituie grupurile parlamentare și încep negocierile pentru alegerea birourilor permanente.
 
Acestea sunt formate, atât la Senat, cât și la Camera Deputaților, dintr-un președinte ales pentru un mandat de patru ani și câte patru vicepreședinți, secretari și chestori.
 
Repartizarea funcțiilor de conducere se face în funcție de numărul de mandate obținute de fiecare formațiune politică reprezentată în Parlament.
 
(PH)

Etichete SenatCamera Deputațilorsedinte(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live