Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Joi, 03 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Gabriel Klimowicz

25 Septembrie 2017
Vizualizari: 772
Comentează add

Liberalii au criticat măsura, spunând că e o politică represivă la adresa familiei şi a creşterii natalităţii

Senatul a votat plafonarea indemnizaţiei pentru mame la 8.500 de lei

gabriel-klimowicz

  Senatul României foto: arhivă

Plafonarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului la un nivel maxim de 8.500 lei a fost adoptată, astăzi, de senatori. Proiectul de lege a fost votat cu 72 voturi ”pentru”, 30 ”împotrivă” şi patru abţineri.

Potrivit redactorului RRA, Alina Stănuţă, în timpul dezbaterilor generale, proiectul a fost susţinut de coaliţia aflată la putere, în timp ce reprezentanţii opoziţiei l-au criticat.

"E o ordonanţă pe care Guvernul a gândit-o superficial. E o politică represivă la adresa familiei şi la adresa creşterii natalităţii (...) Nu doar grupul liberal a sesizat aspectele de constituţionalitate. Sunt foarte mulţi cei care le-au sesizat. Din păcate, Avocatul Poporului, prietenul PSD, nu a înaintat sesizarea noastră la Curtea Constituţională şi, evident, dacă ordonanţa va fi votată, va exista o sesizare la CCR (...) Sunt afectate indemnizaţii în plată, ceea ce nu este deloc corect (...) A fost o ordonanţă care nu justifica deloc urgenţa, dat fiind faptul că spuneţi că sunt afectate de această măsură doar câteva sute de persoane. Eu cred că este o obrăznicie din partea Executivului să tratezi familiile ca pe asistaţi sociali. Nimeni nu stă nici la uşa PSD, nici la uşa ALDE să ceară aceşti bani, pentru că PSD sau ALDE îi au în buzunar şi doresc sau nu doresc să îi dea", a spus Alina Gorghiu (PNL) la dezbaterea proiectului de lege.

Votul decizional asupra acestui act normativ aparţine Camerei Deputaţilor.

Guvernul Tudose a adoptat ordonanța de urgență care prevede plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului la 8.500 lei în luna august. Plafonul se aplică începând cu drepturile aferente lunii septembrie 2017, atât pentru persoanele care au drepturile solicitate/stabilite anterior acestei date, cât și pentru situațiile ulterioare.

Indemnizația lunară pentru creșterea copilului se va stabili ca și până acum, repectiv la 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, cu menținerea cuantumului minim actual de 85 % din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată, însă cu limitarea la un nivel maxim de 8.500 lei.

Potrivit datelor Guvernului, la nivel național, din cei 160.807 de beneficiari de indemnizație pentru creșterea copilului, circa 1.100 de beneficiari au indemnizații care depășesc 9.000 lei.


Etichete indemnizaţia pentru mareplafonare la 8.500 de leiAlina GorghiuSenatAvocatul Poporului

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live