Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Vineri, 03 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alina Stănuţă

20 Iunie 2018
Vizualizari: 823
Comentează add

Senatul a respins reexaminarea solicitată de preşedintele Klaus Iohannis a legii privind organizarea judiciară.

Senatul a respins reexaminarea legii privind organizarea judiciară

alina-stanuta

Foto: Arhivă.

Senatul a respins, astăzi, reexaminarea solicitată de preşedintele Klaus Iohannis a legii privind organizarea judiciară.

Şeful statului i-a cerut legislativului, săptămâna trecută, să parcurgă din nou unele dispoziţii ale legii despre care a susţinut că sunt neclare, lipsite de coerenţă şi imprevizibile şi pot afecta exigenţele constituţionale, precum şi independenţa şi buna funcţionare a sistemului judiciar.

Respingerea este definitivă, iar preşedintele Klaus Iohannis trebuie să promulge acest act normativ.


Reporter: Alina Stănuţă: Senatorii PNL şi USR au votat în favoarea cererii de reexaminare, arătând că solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis este întemeiată, întrucât în lege există necorelări şi conţine dispoziţii contrare Constituţiei.

Senatorul liberal Alina Gorghiu a criticat graba cu care social-democraţii supun votului modificările legii privid organizarea judiciară şi a invocat rapoartele organismelor internaţionale din domeniu.


Alina Gorghiu: Eu vorbesc la pereţi acum, că numeni nu este atent la justificarea GECO. Şi de ce aţi fi atenţi! Dacă domnul Dragnea a dictat, dumneavoastră executaţi. Votul PNL ţine cont de observaţiile pe care magistraţii le fac. Mi-aş fi dorit personal, în urma discuţiilor cu Comisia de la Veneţia, să aşteptăm cel puţin raportul preliminar care o să apară în curând.


Reporter: Replica a venit imediat de la senatorul social-democrat Titus Corlăţean.
Titus Corlăţean: GECO a făcut greşeala să facă recomandări specificie adresate României care, unele, ne îndeamnă să blocăm decizii ale Curţii Constituţionale din România, ceea ce este o profundă greşeală, şi o chestiune pe care nu o înţeleg, dar o pot înţelege din perspectivă politică de ce GECO mai face şi astfel de greşeli, şi pe de altă parte GECO adresează României o serie de recomandări care îndeamnă la încăldarea unor standarde stabilite de Comisia de la Veneţia.


Reporter: În urma votului, reexaminarea solicitată de preşedinte a fost respinsă, iar legea în forma ei iniţială a fost adoptată cu 79 de voturi pentru şi 33 împotrivă. Senatul este cameră decizională în acest caz..


Etichete Senatulreexaminareapreşedintele Klaus Iohannisorganizarea judiciaraalina gorghiutitus corlatean

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live