Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII (CONTINUARE) Luni, 19 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alina Stănuţă

23 Februarie 2021
Vizualizari: 156
Comentează add

Documentul prevede că plafonul deficitului bugetar va fi anul acesta de 7,16 procente din produsul intern brut, iar cel al cheltuielilor de personal, de 9,8 la sută.

Senatul a adoptat proiectul "Legii plafoanelor"

alina-stanuta

Foto Arhiva/ Agerpres

Senatul a adoptat astăzi proiectul legii plafoanelor, act normativ care stabilește nivelurile ce nu pot fi depășite pentru deficit sau cheltuieli de personal.

Documentul prevede că plafonul deficitului bugetar va fi anul acesta de 7,16 procente din produsul intern brut, iar cel al cheltuielilor de personal, de 9,8 la sută.

Datoria publică poate urca la cel mult 52 la sută din PIB. Alina Stănuță a urmărit dezbaterile politice din Senat.
 

Reporter: În timpul dezbaterilor, liderul de grup al PSD, senatorul Radu Oprea, a criticat legea, care, în opinia sa, arată lipsa de viziune a premierului Florin Cîțu.


Radu Oprea: Este o lege care pune niște plafoane care nu vor permite dezvoltarea României așa cum ar trebui și va urma un buget al austerității.


Reporter: De cealaltă parte, senatorul PNL Sorin Bumb a subliniat că relansarea economică a României nu se poate face decât prin investiții.


Sorin Bumb: Să nu uităm că într-o perioadă de pandemie este bugetul care alocă cei mai mulți bani pentru investiții - 5,5 la sută din PIB, 62 de miliarde. Niciodată nu au fost alocați atâția bani pentru investiții.


Reporter: Este un buget sărac și auster, a spus senatoarea AUR, Rodica Boancă.


Rodica Boancă: Constatăm că avem plafoane ca să știm că bugetul este unul făcut pe genunchi, care oprește orice evoluție, iar protestele românilor arată că țara suferă. Plafoanele acestea nu aduc o rezolvare.


Reporter: Bugetul pe anul în curs reflectă două idei: responsabilitate și dezvoltare, a susținut președintele Comisiei pentru buget, senatorul USR Claudiu Mureșan.


Claudiu Mureșan: Deficitul suntem obligați să-l ținem sub control. Ținta este de 7,16 la sută din PIB. Deficitul acesta nu ni-l plătește nimeni, noi, românii, o vom face. Astfel, suntem obligați să reducem gradual acest deficit, pentru a nu împovăra viitorul atât de mult.


Reporter: Și partenerii de coaliție, cei de la UDMR, au vorbit despre un buget echilibrat, țintit pe investiții.


Senatorul Lorant Antal: Această coaliție a reușit să pregătească un buget echilibrat. Nu suntem în plină austeritate, nu suntem în miezul tăierilor de salarii, tăierilor de venituri.


Reporter: Documentul va fi transmis cu rapiditate către Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz.


Realizator: Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a anunțat cu puțin timp în urmă, după ședința Birourilor Permanente reunite, că dezbaterile asupra bugetului de stat vor începe joi.

(RS)


Etichete senatlegea plafoanelor(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live