Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL (Continuare) Sâmbătă, 28 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

7 Iunie 2021
Vizualizari: 429
Comentează add

Senatul a adoptat legea care reglementează funcționarea rețelelor de comunicații mobile de mare viteză 5 G.

Senatul a adoptat legea care reglementează funcționarea rețelelor 5 G

radiojurnal

  Foto Arhiva/ Agerpres

Senatul a adoptat astăzi, în calitate de for decizional, legea care reglementează funcționarea rețelelor de comunicații mobile de mare viteză 5 G.

Documentul merge acum la președintele României pentru promulgare.

Alina Stănuță a urmărit dezbaterile în plen: Potrivit proiectului de lege, furnizorii de comunicații vor putea utiliza, în rețelele 5 G, numai tehnologii, echipamente și programe software de la producătorii autorizați în prealabil, prin decizia premierului, pe baza avizului CSAT. Președinta Comisiei pentru apărare din Senat, liberala Nicoleta Pauliuc, menționa că documentul va crea cadrul de implementare în România a rețelelor 5 G, în perspectiva transformării digitale a economiei și a societății.


Nicoleta Pauliuc: Scopul principal este acela de a reduce riscurile, amenințările, vulnerabilitățile la adresa securității naționale și apărării ţării și de a evita ca aceste rețele să cadă sub controlul unor state sau entități cu interese divergente, în prezent sau pe viitor, față de cele ale României și comunității din care face parte.


Reporter: Parlamentarii AUR au solicitat amânarea votului asupra acestui act normativ, invocând obligativitatea notificării în prealabil a Comisiei Europene, pe această temă. Liderul de grup al AUR, senatorul Claudiu Tîrziu.


Claudiu Tîrziu: AUR a cerut și cere din nou o dezbatere reală asupra acestei legi, o dezbatere fără de care nu avem garanția că tehnologia 5 G este sigură din punct de vedere al securității cibernetice şi din punct de vedere al sănătății noastre.


Reporter: Propunerea AUR a fost respinsă, parlamentarii coaliției de la guvernare arătând că documentul supus votului nu conține specificații tehnice care ar fi trebuit notificate Comisiei Europene. Actul normativ, aprobat de Senat, va fi înaintat președintelui Klaus Iohannis, spre promulgare.


Etichete parlamentsenat(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live