Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Joi, 11 August

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Radiojurnal

31 Mai 2022
Vizualizari: 469
Comentează add

Senatorul PSD Titus Corlăţean solicită guvernului informaţii cu privire la modul în care intenţionează să marcheze în mod oficial, pe 4 iunie, Ziua Tratatului de la Trianon.

Senatorul Titus Corlățean despre Ziua Tratatului de la Trianon în România

radiojurnal

Titus Corlăţean. Foto: Arhivă.

Senatorul PSD Titus Corlăţean solicită guvernului informaţii cu privire la modul în care intenţionează să marcheze în mod oficial, pe 4 iunie, Ziua Tratatului de la Trianon.

Senatorul social-democrat consideră că documentul are o deosebită importanţă istorică şi politică, prin el fiind consfinţită juridic revenirea Transilvaniei la patria-mamă, România. Legea prin care pe 4 iunie este marcată în ţara noastră Ziua Tratatului de la Trianon prevede şi organizarea unor evenimente consacrate conştientizării semnificaţiei şi importanţei acestui act istoric.

Tratatul a fost semnat în 1920 în palatul Marele Trianon de la Versailles, în Franţa, de către 16 state aliate, inclusiv România, învingătoare în Primul Război Mondial, pe de o parte, şi Ungaria ca stat învins, succesor al Imperiului Austro-Ungar, pe de altă parte.


Interpelarea senatorului Titus Corlățean, adresată Guvernului României, referitoare la măsurile avute în vedere de către autorități pentru marcarea oficială la nivel național și internațional a zilei de 4 iunie ca Zi a Tratatului de la Trianon în România


Stimate domnule Prim-ministru,
Stimați Miniștri,
 
Prin prezenta interpelare doresc să aduc în atenția oficialităților și, în consecință, a opiniei publice Legea nr.256 pentru declararea zilei de 4 iunie drept Ziua Tratatului de la Trianon în România, intrată în vigoare la data de 11 noiembrie 2020.
Tratatul de la Trianon este un act de o deosebită importanță istorică și politică, acesta a însemnat nu doar consfințirea juridică a revenirii Transilvaniei la Patria Mamă, România și recunoașterea internațională a acestei decizii istorice, ci și confirmarea drepturilor civile și politice ale românilor, care constituiau populația majoritară în acest teritoriu.
Legea menționată, al cărei inițiator sunt, a reglementat o serie de măsuri adecvate pentru marcarea oficială a acestei zile la nivel local și național, dar și în relațiile externe ale României, prin organizarea unor manifestări cultural-educative și științifice consacrate conștientizării semnificației și importanței Tratatului de la Trianon. În acest sens, autoritățile centrale și locale vor arbora drapelul României la data de 4 iunie și vor oferi sprijin pentru organizarea manifestărilor menționate.
Având în vedere aceste aspecte, vă solicit să mă informați cu privire la măsurile pe care intenționează să le adopte Guvernul și ministerele de resort pentru a marca oficial, potrivit prevederilor Legii nr.256/2020, Ziua Tratatului de la Trianon, pe plan intern și extern.


Etichete titus corlateantrianoninterpelare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live