Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Vineri, 14 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

2 Aprilie 2019
Vizualizari: 282
Comentează add

Senatorii au adoptat, luni, proiectul prin care Banca Naţională trebuie să aducă în ţară aproape toată rezerva de aur ţinută în străinătate.

Senatorii se pronunţă în privinţa rezervei de aur

florin-lepadatu

 

Senatorii au adoptat, luni, proiectul prin care Banca Naţională trebuie să aducă în ţară aproape toată rezerva de aur ţinută în străinătate.

În favoarea proiectului s-au pronunţat reprezentanţii PSD, în timp ce parlamentarii PNL, PMP şi USR l-au criticat şi au votat împotrivă.

Reporter Alina Stănuţă: "Liderul de grup al PSD, senatorul Şerban Nicolae, a arătat că, în prezent, rezerva de aur constituită de BNR, în valoare totală de 103,7 tone, se găseşte în proporţie de 65% în străinătate, în Banca Angliei şi în Elveţia, iar restul de 40 de tone se află în Tezaurul României, la BNR.

Nimic din situaţia economică a ţării noastre nu mai justifică păstrarea unei asemenea cantităţi de aur în străinătate, mai preciza Şerban Nicolae, care menţiona că propunerea legislativă nu reprezintă o sancţiune la adresa Băncii Naţionale a României.

Şerban Nicolae: "Nu e vorba de niciun fel de sancţiune dată BNR.

Nu e vorba de nicio critică dată modului în care Banca Naţională a României a administrat această rezervă şi nu se pune în niciun fel problema modificării modului în care Banca Naţională a României administrează rezerva internaţională, nu doar aurul."

Opoziţia a votat împotriva acestui document, despre care spune ca reprezintă o măsură populistă cu caracter strict electoral şi cu consecinţe dezastruoase pentru economie.

Vlad Alexandrescu, viceliderul grupului USR: "Măsura este lipsită de orice raţionalitate economică şi financiară.

Măsura s-ar putea explica doar în cazul în care ori Guvernul Dăncilă a ajuns la fundul sacului şi nu mai are de unde plăti pensiile şi salariile bugetarilor, ori Guvernul Dăncilă pregăteşte să adopte măsuri radicale în zona justiţiei, care pot duce la sancţionarea României şi izolarea ei pe plan internaţional."

Propunerea legislativă merge acum la Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.

Proiectul privind aducerea în ţară a unei părţi importante din rezerva naţională de aur a fost iniţiat de liderul PSD, Liviu Dragnea, împreună cu senatorul social-democrat, Şerban Nicolae.

În motivarea documentului, ei precizeză că pentru aurul depozitat în străinătate Banca Naţională nu realizează niciun fel de venituri, ci doar achită contravaloarea costurilor de depozitare."


Etichete Senat

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live