Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII (CONTINUARE) Vineri, 27 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alina Stănuţă

5 Septembrie 2016
Vizualizari: 1395
Comentează add

Partidele ar putea întocmi liste de candidaţi pentru alegerile locale ţinând cont de o cotă de gen de minimum 30% din numărul candidaturilor.

Senat: Listele pentru alegerile locale trebuie să aibă 30% candidaţi-femei

alina-stanuta

Foto: cdep.ro.

Partidele ar putea fi obligate să întocmească listele de candidaţi pentru alegerile locale ţinând cont de o cotă de gen de minimum 30% din numărul candidaturilor.

Această prevedere apare într-un proiect de lege adoptat astăzi de Senat.

Propunerea legislativă arată că listele de candidaţi pentru alegerile locale trebuie întocmite de partide astfel încât să asigure reprezentarea unei cote de gen de minim 30% din candidaturi.

Documentul iniţiat de mai mulţi parlamentari, din toate grupurile, mai prevede şi că listele de candidaţi care nu respectă această normă vor fi respinse de către Biroul Electoral.

În timpul dezbaterilor, senatorii au apreciat iniţiativa, dar spun că legea nu va rezolva situaţia. Senatorul UDMR, Verestoy Atilla.

Verestoy Atilla: A fi prezenţi pe listă nu înseamnă a fi prezenţi în sală după aceea. Există situaţii care s-au rezolvat în ţări cu democraţii avansate. Şi situaţia este nu ca în cadrul partidului să existe bunăvoinţa liderului de a avea bunul simţ şi să fie doamnele la locuri iligibile ci de a crea sistemul de alegere prin care o cotă parte din locurile care vor fi ocupate să fie dedicate celor care sunt din organizaţiile de femei.

Şi deputatul independent, Remus Cernea, unul dintre iniţiatori, consideră că legea va fi ineficientă dacă nu se vorbeşte despre locuri eligibile pe liste.

Remus Cernea: Parlamentul ar trebui să fie o societate în miniatură. Ponderea femeilor ar trebui să fie mai mare. Dacă vă uitaţi la democraţiile consolidate au o pondere de 30 - 40 - 50% în parlamentele lor naţionale. Este necesară o astfel de lege. Ea nu aduce un privilegiu ci repară o nedreptate istorică.

Proiectul a trecut de Senat şi acum merge la Camera Deputaţilor care este for decizional.


Etichete SenatListele pentru alegerile locale30% candidaţi-femeidezbateri

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live