Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * S Vineri, 07 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Gabriel Bassarabescu

25 Octombrie 2015
Vizualizari: 2247
Comentează add

Istoricul militar colonelul Florin Şperlea, consilierul prezidenţial general Ion Oprişor şi Ilie Schipor, ministru consilier, invitați la RRA de Ziua Armatei.

Semnificaţia, importanţa şi manifestările dedicate Zilei Armatei Române Semnificaţia, importanţa şi manifestările dedicate Zilei Armatei Române - Conține audio

gabriel-bassarabescu

 Foto: facebook.com/mapn.

Ora aceasta va fi dedicată Zilei Armatei Române.

Istoricul militar colonelul Florin Şperlea, redactor şef al publicaţiei "Observatorul militar", consilierul prezidenţial general Ion Oprişor şi Ilie Schipor, ministru consilier la Ambasada României de la Moscova, vor vorbi despre semnificaţia, importanţa şi manifestările dedicate acestei sărbători.

Realizator:  Este impresionant cum s-a comportat Armata Română şi în Primul Război şi în al Doilea Război, din ce plămadă erau formaţi oamenii aceştia, domnule colonel? Pentru că onoare, era pus în practic cuvântul de onoare, nu era aşa doar scris pe garduri. Cum se creau asemena caractere?

Florin Şperlea, colonel: Adevărul este că, aşa cum se spune întotdeauna, nu pe timp de pace sunt descoperite cu adevărat caracterele - cum o spune foarte frumos Napoleon, pe câmpul de luptă preferi caractere, mai degrabă decât inteligenţe, ceea ce este vizibil, exempul acesta pe care îl oferă domnul Neagu Giuvara, este admirabil, vă reaminesc de atacul "Cămăşilor albe", în Primul Război Mondial, al Centrului 32 Mircea şi tocmai ca urmare a acestei acţiuni, ei au avut dreptul în toată periaoda interbelică să defileze distinct în portul armei, spre deosebire de toate celelalte unităţi ale Armatei Române. Dar este într-un fel, dacă vreţi, o linie directoare pentru toată istoria noastră. În fond, atunci când unii discută despre Ştefan cel Mare, ca fiind un principe local, nesemnificativ, da, omul acesta, cu toată ţara aia, a Moldovei, se opune celei mai importante armate din această zonă în Evul Mediu, armata Imperiului Otoman. O face efectiv cu o mâna de oameni şi este admirabil această vitejie a lor pe câmpul de luptă, este admirabil. Este acelaşi lucru, dacă vreţi, mergând mai departe, la daci, sunt foarte mulţi care încearcă să descopere dacă au scris, cum au scris, aveau alfabet, n-aveau alfabet. Problema este că aceşti daci se opun celui mai important imperiu al antichităţii, deci este mai puţin de preţuit această vitejie în raport cu faptul că au scris sau n-au scris. ealizator: Domnule colonel, studiind, evident, perioada cea mai complicată a noastră, anii de sub comunism şi sovietizarea, aşa cum am discutat mai devreme, nu credeţi că poate cel mai complicat lucru este revenim la valorile noastre? Şi am să dau un singur exemplu, prost folosit, "Tricolorul", celebrul cântec patriotic, de către Ceauşescu. În momentul de faţă are o aşa anumită, cum să spun eu, o atmosferă cât de cât învechită, ba chiar unii vin şi spun - A, veniţi cu cântece din perioada comunistă! Şi este dureros, pentru că în anii '50, pentru intonearea acestui cântec au intrat oameni la închisoare. Iată, interesul naţional, lucruri extrem de importante, rostite demagogic, ajung să fie aproape duse spre lada de gunoi şi este păcat. lorin Şperlea: Ştiu că există acum eforturi pentru reglementare în ceea ce înseamnă respectare însemnelor naţionale şi a simbolurilor naţionale, lucrul acesta este foarte important, fiindcă, până la urmă, sigur că eu, deşi sunt adeptul educaţiei, pentru că educaţia este cea mai importantă şi este semnificativă în felul în care facem educaţie pe tot parcursul ciclului de formare, până la urmă este nevoie şi de reglementare. Şi reglementarea, sigur, trebuie să stabilească felul în care aceste acţiuni împotriva însemnelor şi simbolurilor naţionale, dacă se petrec, trebuie pedepsite.

Audio: Ora dedicata Zilei Armatei Romane.


Etichete exclusiv radioziua armatei romaneistoric militarFlorin SperleaObservatorul militarIon OprisorIlie Schipor

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live