Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINAL Miercuri, 19 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobriţoiu

22 Februarie 2018
Vizualizari: 464
Comentează add

Slovenia: eşec în pregătirea armatei slovene; şeful Statului Major, revocat din funcţie.

Şeful Statului Major al Sloveniei a fost revocat din funcţie

radu-dobritoiu

Premierul sloven Miro Cerar a anunţat astăzi destituirea şefului Statului Major al armatei după eşecul forţelor slovene la testele de aptitudini ale NATO şi criticile formulate faţă de lipsa resurselor alocate pentru apărare.

„Din moment ce şeful Statului Major are responsabilitatea ultimă în pregătirea trupelor, în activitatea şi utilizarea operaţională a tuturor unităţilor, guvernul îl revocă pe generalul Andrej Osterman” din funcţie, a declarat premierul de centru-stânga citat de AFP.

El a precizat că i-a dat termen o lună ministrului apărării, Andreja Katic, pentru a lua măsurile necesare cu scopul de a asigura pregătirea de luptă a Brigăzii 72.

La finalul unei serii de teste ale NATO pentru care s-a antrenat în mod special, Brigada 72 a fost declarată săptămâna trecută „inaptă de luptă”, a recunoscut miercuri un purtător de cuvânt al armatei slovene.

„Sunt ani de când noi tragem un semnal de alarmă”, a subliniat el. „Echipamentele noastre sunt vechi şi uzate” şi „noi suntem insuficient dotaţi, atât din punct de vedere financiar, cât şi ca efective, chiar dacă misiunile noastre s-au înmulţit”, potrivit acestuia.

Prima ţară din fosta Iugoslavie care s-a alăturat NATO în 2004, Slovenia, cu o populaţie de 2 milioane de locuitori, între care efective de 6.770 de militari, şi-a redus bugetul apărării la aproximativ 1% din PIB în cadrul măsurilor de reducere a cheltuielilor publice, decise după criza gravă prin care a trecut ţara în 2012-2013.

Guvernul s-a angajat să acorde mai multe resurse armatei, cu obiectivul de a-i consacra 1,14% din PIB în 2024. Cota alocată apărării a reprezentat 1,6% din PIB în 2010.

NATO îşi exprimă permanent preocuparea în legătură cu faptul că bugetele destinate apărării ale majorităţii membrilor săi se îndepărtează de ţinta propusă de 2%.


Etichete Armata SlovenieiSef SMG Slovenia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live