Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Miercuri, 22 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

13 Decembrie 2016
Vizualizari: 882
Comentează add

Donald Trump a spus despre Rex Tillerson că tenacitatea, experienţa şi profunda înţelegere a geopoliticii îl fac o alegere excelentă pentru funcția de secretar de stat

Şeful Exxon Mobile a fost numit în funcţia de secretar de stat al SUA

alexandru-beleavski-moscova

Donald Trump

Numirea şefului Exxon Mobil, Rex Tillerson, în funcţia de secretar de stat al SUA este privitã la Moscova ca un semn favorabil al relansãrii relaţiilor ruso-americane. Conform corespondentului RRA la Moscova, Alexandru Beleavschi, Rex Tillerson este bine cunoscut în cele mai înalte medii politice de afaceri ruseşti, ca preşedinte al gigantului petrolier Exxon Mobil.

O periodã acesta a rãspuns direct de proiectele grupului pe teritoriul rus şi în regiunea Mãrii Caspice. Rex Tillerson s-a întâlnit în repetate rânduri cu Vladimir Putin în Rusia, iar în 2005 şi în SUA.

Şeful Exxon Mobil a participat la numeroase forumuri economice organizate sub patronajul Kremlinului, precum cel de la Sankt Petersburg, unde a fost prezent şi anul acesta în pofida sancţiunilor impuse Rusiei de administraţia Obama.

În anul 2013, preşedintele Putin i-a înmânat personal lui Rex Tillerson Ordinul Prieteniei pentru merite deosebite în întãrirea cooperãrii în domeniul energiei. Subliniind acest din urmã aspect, asistentul preşedintelui rus pentru politicã externã, Iuri Uşakov, a confirmat bunele relaţii pe care preşedintele Putin şi alţi reprezentanti ruşi le au cu domnul Tillerson.

Iuri Uşakov a declarat cã Rusia doreşte depãşirea crizei din relaţiile ruso-americane, o situaţie absurdã - a spus el - şi este gata sã parcurgã partea sa de drum.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, şi-a exprimat speranţa cã pragmatismul preşedintelui Donald Trump şi al viitorului secretar de stat va deveni o bazã bunã pentru o construcţie a unor relaþii ruso-americane reciproc avanatajoase atât în plan bilateral, cât şi în rezolvarea problemelor internaţionale.

Donald Trump a spus despre Rex Tillerson: ''Tenacitatea sa, ampla sa experiență și înțelegerea profundă a geopoliticii îl fac o alegere excelentă pentru funcția de secretar de stat.

El va promova stabilitatea regională și se va concentra pe interesele esențiale de securitate națională ale Statelor Unite'', a menționat Donald Trump într-o declarație dată publicității de echipa sa de tranziție.


Etichete Rex Tillersonsecretar de statSUADonald TrumpRusiaVladimir PutinIuri UşakovSerghei Lavrov

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live