Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI * Meteo * Sport Marţi, 07 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cerasela Rădulescu, Bruxelles

25 Ianuarie 2016
Vizualizari: 1066
Comentează add

Trei comisari se vor afla astăzi în Turcia, într-o vizită care se va concentra pe componenta umanitară, dar şi pe relaţiile strategice dintre Bruxelles şi Ankara.

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, în Turcia

cerasela-radulescu-bruxelles

Foto: euintheus.org.

Trei comisari se vor afla astăzi în Turcia, într-o vizită care se va concentra pe componenta umanitară - ajutorul pentru refugiaţii din Siria şi Irak, dar şi pe relaţiile strategice dintre Bruxelles şi Ankara.

Cu câteva zile în urmă, premierul turc, Davutoglu, a cerut încă o dată Uniunii Europene să ia măsuri concrete pentru a-i ajuta ţara să alimiteze afluxul de imigranţi.

Comisarul pentru ajutor umanitar, Christos Stylianides, se află deja în Turcia, urmând ca mâine să sosească şi vicepreşedinta Comisiei Europene, şefa diplomaţiei, Federica Mogherini, dar şi comisarul pentru extindere şi politică de vecinătate, Johannes Hahn.

Stylianides a vizitat centrele europene de ajutor umanitar care îi asistă pe refugiaţi.

Comisarii Mogherini şi Hahn vor avea convorbiri la nivel înalt cu oficialii turci.

Discuţiile de vor axa pe provocările comune ale Uniunii Europene şi Turciei, ca parteneri strategici în regiune.

Cei trei comisari europeni se vor întâlni însă şi cu liderii partidelor politice reprezentative din Turcia, dar şi cu liderii comunităţilor religioase şi etnice din sud-estul acestei ţări.

Uniunea Europeană a solicitat deja Turciei să participe la securizarea frontierelor externe ale spaţiului comunitar pentru a opri intrarea jihadiştilor prin această ţară.

De altfel, înaintea vizitei celor trei comisari, Turcia le-a cerut aliaţilor săi occidentali să-şi intensifice eforturile pentru a stopa intrarea jihadiştilor care trec frontiera turcă din Siria după ce militarii turci au arestat 23 de persoane suspectate că sunt jihadişti ai organizaţiei teroriste Statul Islamic şi care, împreună cu 21 de copii, încercau să treacă ilegal frontiera din Siria în Turcia.

Discuţiile viitoare cu Turcia pe tema imigraţiei, dar şi privind securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene se anunţă dificile. Grecia tocmai a anunţat că doreşte sprijinul navelor Frontex, Agenţia Europeană pentru Frontierele Externe, pentru a trimite în Turcia imigranţii care sosesc pe insulele sale şi nu sunt eligibili la azil în Europa.

Turcia are pe teritoriul său peste două milioane şi jumătate de refugiaţi din Siria şi spune că a cheltuit până în prezent 10 miliarde de euro pentru întreţinerea acestora. 


Etichete UETurciacriza emigranţilorrefugiaţicomisarul pentru ajutor umanitarChristos Stylianidesşefa diplomaţieiFederica Mogherinicomisarul pentru extindere şi politică de vecinătateJohannes Hahnsecurizarea frontierelor

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live