Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: "ANTENA PARTIDELOR PARLAMENTARE" (emisiune conf.Legii 41/1994) Vineri, 28 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Doina Saiciuc, corespondent RRA în Statele Unite

6 Iunie 2010
Vizualizari: 936
Comentează add

Generalul Clapper a servit 32 de ani în cadrul Forţelor Aeriene, pentru ca între 2001 şi iunie 2006 să ocupe funcţia de şef al Agenţiei Naţionale de Informaţii Geospaţiale.

Şef nou al serviciilor de informaţii americane

doina-saiciuc-corespondent-rra-in-statele-unite

Generalul James Clapper (stânga) şi preşedintele american Barack Obama. Foto: Reuters.

Preşedintele Obama l-a nominalizat pe generalul James Clapper pentru poziţia de director al comunităţii naţionale a informaţiilor.

Generalul Clapper a servit 32 de ani în cadrul Forţelor Aeriene, pentru ca între 2001 şi iunie 2006 să ocupe funcţia de şef al Agenţiei Naţionale de Informaţii Geospaţiale.

În vârstă de 69 de ani, Clapper este un veteran al informaţiilor care a intrat în conflict cu fostul Secretar al Apărării Donald Rumsfeld, drept pentru care acesta l-a forţat să demisioneze din Pentagon.

Apoi a fost readus ca şef al informaţiilor la Departamentul Apărării de către actualul şef al Pentagonului, Robert Gates.

Selectarea generalului Clapper este menită să reformuleze o structură a agenţiilor de informaţii care a fost în continuu revizuită de la eşecul care a condus la războiul din Irak, dar căreia încă îi lipseşte coeziunea necesară în războiul împotrivă teroristilor.

Când a făcut sâmbătă anunţul nominalizării lui Clapper ca director al comunităţii naţionale a informaţiilor, preşedintele Obama a arătat că acesta este "cel mai experimentat şi mai respectat profesionist al comunităţii informaţiilor".

"Generalul Clapper are calitatea de a spune liderilor ce trebuie să ştie chiar dacă nu este ceea ce doresc să audă", a adăugat preşedintele american care încearca să amelioreze coordonarea celor 16 agenţii ale comunităţii informaţiilor în mijlocul ameninţărilor interne crescânde şi escaladării operaţiunilor în străinătate.

Ca Subsecretar al Apărării pentru Informaţii, poziţie în care va mai funcţiona până la momentul confirmării de către Senat, generalul Clapper supervizează toate operaţiunile militare de spionaj.

 

În noua sa poziţie, generalul Clapper va trebui să coordoneze şefi foarte puternici ai agenţiilor de informaţii, inclusiv pe directorul CIA, agenţii care au bugete mai mari, propriile puteri, ca şi acces la oficialii Administraţiei şi la Congres.

 

CIA a dobândit o mai mare putere odată cu rolul său mai extins în războaiele secrete din Pakistan, Yemen, ca din alte spaţii.

 

Dacă va fi confirmat de Senat, Clapper va fi al patrulea oficial din 2005 care va coordona cele 16 agenţii. Preşedintele american a cerut Congresului o confirmare rapidă a generalului Clapper, după ce nominalizarea lui i-a consternat pe unii democraţi şi republicani din Senat care spun că generalul ar fi prea apropiat de armată, a rezistat cererilor de a consolida poziţia pentru care este acum selectat şi nu a cultivat relaţii strânse la Capitoliu.

 

Dacă va fi confirmat, generalul Clapper îl va inlocui pe Denis Blair, care a fost forţat să demisioneze la 20 mai în urma tentativei de atac terorist din decembrie trecut pe o cursă aeriană spre Detroit, incident cu potenţial catastrofal care a relevat lipsa de coordonare a agenţiilor americane de informaţii.


Etichete James ClapperBarack ObamainformatiidirectorpropunereSUA

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live