Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Marţi, 30 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Gabriela Tătărău

14 Februarie 2017

Comitetul economic şi social-european organizează o şedinţă asupra situaţiei refugiaţilor şi migranţilor cu dizabilităţi

Ședinţă despre situaţia refugiaţilor şi migranţilor cu dizabilităţi Ședinţă despre situaţia refugiaţilor şi migranţilor cu dizabilităţi - Conține audio

gabriela-tatarau

Comitetul economic şi social-european organizează, astăzi, la Bruxelles, o şedinţă publică asupra situaţiei refugiaţilor şi migranţilor cu dizabilităţi.

Obiectivul şedinţei este de a atrage atenţia asupra situaţiei în care se află refugiaţii şi migranţii cu dizabilităţi. Iniţiatorii dezbaterii doresc şi ca organizaţiile care lucrează cu aceşti oameni să fie conştiente de drepturile şi nevoile lor speciale.

AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.

Prima parte a acestui eveniment se va concentra pe situaţia din Grecia şi vor fi prezentate raportul şi recomandările Comitetului, întocmite în urma vizitelor la Lesbos şi Atena, desfăşurate în octombrie.

În a doua parte a dezbaterilor se va vorbi despre ce pot face Uniunea Europeană şi societatea civilă pentru a gestiona această criză, mai ales în ceea ce priveşte migranţii şi refugiaţii vulnerabili. Europa se confruntă, în ultimii ani, cu valori nesfârşite de oameni care fug din calea războaielor şi a persecuţiilor şi îşi caută un loc în care să trăiască liniştiţi.

Refugiaţii şi solicitanţii de azil cu dizabilităţi sunt un grup invizibil de indivizi forţaţi să-şi părăsească ţările de origine, în ciuda situaţiei deosebit de dezavantajoase în care se află.

Pe lângă provocarea de a supravieţui călătoriei, aceşti refugiaţi sau migranţi cu dizabilităţi se confruntă cu mai multe obstacole în timp ce sunt ţinuţi în puncte fierbinţi sau în centre de ajutorare. Cei mai mulţi nu au acces suficient sau chiar deloc la asistenţă şi la măsuri de protecţie, la îngrijire medicală sau la tehnologii care le-ar putea face comunicarea şi deplasarea mai uşoare.

Femeile, copiii, minorii neînsoţiţi sau persoanele în vârstă, cu dizabilităţi, sunt şi mai marginalizaţi, iar uneori chiar excluşi din rândul celor care primesc sprijin adecvat.

Procedura de solicitare de azil este şi mai problematică pentru persoanele cu dizabilităţi. Refugiaţii cu dizabilităţi intelectuale se confruntă cu mari probleme în pregătirea interviurilor şi adunarea informaţiilor necesare pentru a demonstra justeţea şi credibilitatea cererilor lor, iar refugiaţii cu impedimente fizice au nevoie de asistenţă specială pentru a comunica şi depăşi barierele arhitecturale.

Uniunea Europeană ar trebui să gestioneze această problemă implementând standarde de accesibilitate în centrele de recepţie şi asigurându-se că întreaga procedură de solicitare a azilului este construită astfel încât să includă în mod corect şi cinstit şi persoanele cu dizabilităţi.


Etichete refugiaţimigranţi cu dizabilităţieuranet pluscomisia europeanauniunea europeana

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live