Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI Vineri, 05 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

20 Martie 2020
Vizualizari: 410
Comentează add

Potrivit BNR, majoritatea creditelor cu dobândă variabilă în lei „urmează să cunoască o reducere semnificativă”.

Şedinţă de politică monetară de urgenţă a BNR: Scad ratele la credite

iulian-olescu

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale s-a reunit într-o şedinţă de politică monetară de urgenţă şi a adoptat un pachet de măsuri menit să atenueze impactul situaţiei generate de epidemia de coronavirus.

Conform informațiilor transmise de Banca Centrală, rata dobânzii cheie a fost redusă de la 2,5 la 2% pe an începând de luni, iar rata dobânzii la care băncile pot contracta credite de la BNR dacă au nevoie urgentă de lichidități a fost scăzută de la 3,5 la 2,5 procente.

Banca Națională a României apreciază că în urma adoptării acestor măsuri, principalele cotații interbancare ROBOR pe baza cărora se calculează și ratele la majoritatea creditelor cu dobândă variabilă în lei să cunoască o reducere semnificativă.

Alte măsuri adoptate astăzi vizează furnizarea de lichiditate instituțiilor de credit prin intermediul operațiunilor repo, adică în schimbul titlurilor de stat deținute de bănci, pentru a se asigura funcționarea fluentă a pieței monetare și a altor segmente ale pieței financiare, dar și cumpărarea de titluri de stat în lei de pe piața secundară, în vederea consolidării lichidității structurale din sistemul bancar care să contribuie la finanțarea în bune condiții a economiei reale și a sectorului public.

Consiliul de Administrație al BNR precizează că în funcție de evoluția situației este pregătit să decidă și reducerea ratei rezervelor minime obligatorii, adică acele sume pe care băncile sunt obligate să le păstreze în conturile Băncii Centrale.

Având în vedere gradul ridicat de incertitudine al evoluțiilor economice și financiare, Consiliul a hotărât să suspende calendarul ședințelor de politică monetară anunțat anterior, urmând ca ședințele pe probleme de politică monetară să aibă loc ori de câte ori va fi necesar.


Etichete (ii)bnrratecoronavirus

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live