Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI * Meteo * Sport Sâmbătă, 27 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Andrei Şerban

19 Februarie 2021
Vizualizari: 226
Comentează add

Guvernul a adoptat ieri ordonanța de urgență care suspendă anul acesta acordarea tichetelor de vacanță, plafonează pensiile și elimină călătoriile gratuite pentru studenți.

Ședință de guvern pentru adoptarea bugetului de stat

andrei-serban

Foto: gov.ro.

O nouă ședință de guvern este programată astăzi pentru adoptarea bugetului de stat pentru 2021, după ce prevederile din proiect referitoare la instituțiile din domeniul securității vor fi avizate în Consiliul Suprem de Apărare a țării.

O ședință este programat în acest scop la Palatul Cotroceni la ora 13:00.

Între timp, reducerea cheltuielilor sociale, anunțată de aproape două săptămâni a devenit realitate.

Guvernul a adoptat ieri ordonanța de urgență care suspendă anul acesta acordarea tichetelor de vacanță, plafonează pensiile și elimină călătoriile gratuite pentru studenți. Guvernanții spun că deciziile sunt absolut necesare pentru încadrarea în deficitul bugetar.

Premierul Florin Cîțu a afirmat că prin această ordonanță de urgență se facă economii semnificative la bugetul de stat și a dat ca exemplu înghețarea punctului de pensie prin care se economisesc în 9 miliarde de lei.

Florin Cîțu: Se propune menținea valorii punctului de pensie la 1442 de lei în 2021, o economie la bugetul de stat de 9 miliarde de lei aproape. Se modifică Legea educației naţionale, în sensul stabilirii dreptului studenților să beneficieze de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport și abrogarea prevederilor prin care se prevedea ca studenții să beneficieze de gratuitate. Și voucherele de vacanță, bineînțeles, au fost amânate pentru 2022.

Reporter: Guvernul are programată pentru astăzi o nouă ședință pentru a aproba bugetul de stat pentru acest an.

Realizator: În privința proiectului de buget premierul a mai spus că acesta a fost avizat pozitiv pentru prima dată în ultimii ani de specialiștii din Consiliul Fiscal, iar documentul care va fi adoptat astăzi conține doar mici schimbări față de varianta supusă dezbaterii publice.

Rămân nemodificaţi principalii indicatorii pe care s-a construit bugetul: o ținta de deficit 7,16% din PIB și alocări consistente pentru investiții.

Pe de altă parte, Consiliul Economic și Social a dat aviz negativ pentru ordonanța de urgență prin care guvernul plafonează anul acesta pensiile și suspendă voucherele de vacanță.

Consiliul acuză guvernul că prin aceste măsuri va reduce nivelul de trai și va accentua problemele și criza în sectorul HoReCa.

Ordonanța a fost criticată din nou și de reprezentanții studenților, nemulțumiți de eliminarea gratuități la transportul feroviar, o măsură pe care o consideră neconstituțională și anunță că vor sesiza instituția Avocatului Poporului în acest sens.

(RS)


Etichete guverncîţubuget(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live