Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Securitatea UE şi lupta împotriva terorismului, în atenția PE

Securitatea Uniunii Europene şi lupta împotriva terorismului s-au aflat, săptămâna aceasta, în atenţia parlamentarilor europeni.

Euranet Plus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 04 Aprilie 2015, 12:59

Securitatea Uniunii Europene şi lupta împotriva terorismului s-au aflat, săptămâna aceasta, în atenţia parlamentarilor europeni, care l-au primit, la Bruxelles, pe secretarul General al NATO.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi coordonatorul Uniunii Europene pentru lupta împotriva terorismului, Gilles de Kerchove, au avut o serie de dezbateri cu euro-deputaţii din comisia de afaceri externe.

Potrivit unui comunicat al Parlamentul European, discuţiile au avut loc înainte ca euro-deputaţii să voteze Raportul privind provocările de securitate şi perspectivele pentru stabilitatea politică în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Documentul precizează că este nevoie de implicarea Uniunii într-un dialog strategic cu statele din aceste zone, după atentatul terorist din Tunisia, în care au fost vizaţi turişti europeni.

Raportul subliniază, totodată, necesitatea de a da un semnal european eficient împotriva propagandei jihadiste.

Coordonatorul Uniunii Europene împotriva terorismului, Gilles de Kerchove, insistă pe sporirea vigilenţei în detectarea jihadiştilor europeni, care vor să mergă în Siria şi Irak, pentru a li se alătura teroriştilor din gruparea Statul Islamic.

Referindu-se la atentatul din Tunisia, el l-a descris ca pe o consecinţă a haosului ce domneşte în ţara venică, Libia, căzută predă confruntărilor dintre triburi rivale.

„Tunisia a suferit mult din cauza vecinătăţii cu Libia. La graniţă se desfăşoară trafic de arme şi organizaţiile teroriste se întăresc de la an la an. Este un efort imens nu numai în interiorul Comisiei Europene, dar se implică şi FBI, Biroul Federal American de Investigaţii de a ajuta cu mai mulţi bani legat de prevenţie”,a declarat Gilles de Kerchove:

La rândul său, secretarul genetar al NATO, Jens Stoltenberg, a insistat pe mărirea bugetelor apărării din statele membre.

În context, el le-a vorbit eurodeputaţilor despre presiunile pe care le face Rusia la graniţele Uniunii:

„Ţări precum Ucraina, Republica Moldova sau Georgia sunt partenere ale NATO şi colaborează cu Uniunea Europeană şi trebuie să cooperăm şi noi îndeaproape cu aceste state. Acestea se află toate sub presiunea Rusiei şi este nevoie de susţinerea lor pentru a rezista intimidărilor Moscovei”, a spus Jens Stoltenberg.

Luna trecută, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pleda pentru înfiinţarea unei forţe militare a Uniunii, însă eurodeputaţii - care s-au exprimat până acum asupra acestui subiect - nu par deloc încântaţi de ideea creării unei armate europene.