Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE (Continuare) Sâmbătă, 11 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Mihaela Mihai

26 August 2015
Vizualizari: 632
Comentează add

Subiectul securităţii pe liniile feroviare s-ar putea afla pe agenda miniştrilor europeni ai transporturilor la viitoarea lor reuniune de la începutul lunii octombrie.

Securitatea în domeniul transportului feroviar, în atenția CE Securitatea în domeniul transportului feroviar, în atenția CE - Conține audio

mihaela-mihai

Uniunea Europeană va examina problema securităţii în domeniul transportului feroviar, după recentul atac dejucat din trenul care făcea legătura între Amsterdam şi Paris.

Un purtător de cuvânt al executivului comunitar a anunţat că subiectul securităţii pe liniile feroviare s-ar putea afla pe agenda miniştrilor europeni ai transporturilor la viitoarea lor reuniune de la începutul lunii octombrie.

Jakub Adamowicz a răspuns astfel întrebărilor adresate de jurnaliştii agenţiei Reuters legate de posibilitatea ca pasagerii să fie obligaţi să prezinte acte de identitate sau să se supună unor controale de securitate înainte de îmbarcare.

Audio: Agenda europeana.

Cu toate acestea, a mai spus el, un grup de lucru format din oficiali europeni şi ai statelor membre ale forului comunitar, precum şi reprezentanţi ai acestui sector, grup înfiinţat în 2012, a constatat până acum doar un 'interes modest' faţă de schimbări majore.

'Este o chestiune de proporţionalitate pentru fiecare mijloc de transport', a răspuns Adamowicz în legătură cu posibilitatea introducerii de controale asupra bagajelor, de genul celor practicate în transporturile aeriene, şi care există deja în cazul pasagerilor trenului care traversează Canalul Mânecii.

Aici însă situaţia este cu totul specială, circulaţia prin Eurotunelul, construit pe sub acest canal, a fost blocată de mai multe ori în ultimele luni de imigranţii care încearcă să plece din Franţa, din portul Calais, spre Marea Britanie.

Administraţia tunelului feroviar a înregistrat în ultimul timp pînǎ la o mie 700 de tentative zilnice de intruziune în tunel.

Săptămâna trecută, ministrul de interne franceze Bernard Cazeneve şi omologul sǎu britanic Theresa May au semnat un acord prin care cele două părţi se angajeazǎ sǎ colaboreze mai strîns în primul rînd în lupta împotriva filierelor clandestine care le propun imigranţilor, pentru sume oneroase, sǎ-i ajute sǎ ajungǎ în Marea Britanie.

Revenind la necesitatea unor măsuri mai stricte de securitate la nivel european, purtătorul de cuvânt atrage atenţia că o serie de dispoziţii stricte ar încetini îmbarcarea şi are crea costuri şi probleme logistice. Potrivit purtătorului de cuvânt, o reacţie exagerată s-ar putea dovedi 'contraproductivă'.

Potrivit unei statistici a Uniunii Europene, călătoriile cu trenul în Europa au înregistrat în ultimii ani o creştere spectaculoasă, cetăţenii europeni devenind apreciiind siguranţa şi confortul pe care le oferă călătoriile cu trenul.


Etichete Euranet PlusComisia EuropeanăUEBruxellessecuritatea in domeniul transportului feroviaratentat dejucattrenAmsterdamParisJakub AdamowiczpasageriimbarcareCanalul ManeciiFrantaportul Calais

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live