Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Securitatea cibernetică, motiv de îngrijorare pentru cetățeni

Procentul celor care nu se simt în siguranţă pe internet a crescut faţă de cel indicat de un studiu similar făcut în 2013.

Securitatea cibernetică, motiv de îngrijorare pentru cetățeni
Euranet Plus.

Articol de Alex Olaru, 11 Februarie 2015, 09:11

Cetăţenii europeni sunt extrem de îngrijoraţi de securitatea cibernetică, arată un sondaj publicat marți de executivul comunitar.

Este Ziua Internaţională a Siguranţei pe Internet, iar Comisia Europeană evidenţiază importanţa inclusiv economică pe care o are securitatea cibernetică.

85% dintre cei chestionaţi sunt de părere că riscul de a deveni la un moment dat victimele infractorilor cibernetici este în creştere, arată sondajul eurobarometru publicat de Comisia Europeană.

De altfel procentul celor care nu se simt în siguranţă pe internet a crescut faţă de cel indicat de un studiu similar făcut în 2013.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

57% din utilizatori folosesc internetul pentru a face cumpărături şi 54% pentru a face diferite operaţiuni bancare, ambele procente în creştere mai arată cercetarea.

Aceste două categorii de utilizatori de internet nominalizează riscul furtului de date şi siguranţa plăţilor în fruntea listelor de îngrijorări. În plan general, nu mai puţin de 7 din 10 utilizatori consideră că datele lor private nu sunt ţinute în siguranţă de site-urile pe care le accesează.

Nu în ultimul rând, eurobarometrul evidenţiază lipsa de informaţii pe care o resimt cetăţenii europeni.

47% dintre cei chestionaţi spun că nu se simt suficient de informaţi cu privire la pericolele care îi pândesc în lumea digitală.

Criminalitatea cibernetică reduce încrederea consumatorilor şi utilizatorilor şi aduce atingere atât economiei, cât şi vieţii de zi cu zi, a transmis astăzi comisarul pentru migraţie şi afaceri interne Dimitris Avramopoulos.

Prin intermediul său, Comisiai Europeană anunţă că va reanaliza domeniul secrităţii cibernetice în pregătirea agendei europene pentru securitate.

Totodată, executivul comunitar reaminteşte că legislaţia a fost întărită periodic, în pas cu noile provocări şi că a fost înfiinţat un centru de luptă împotriva criminalităţii cibernetice pe lângă Oficiul European de Poliţie Europol.

Ziua Internaţională a Siguranţei pe Internet ediţia 2015 este marcată în peste 70 de ţări sub sloganul "Împreună facem internetul mai bun".

Este şi un îndemn la colaborare între copii - cea mai vulnerabilă categorie de utilizatori - părinţi, profesori, reprezentanţi ai industriei, factori de decizie şi formatori de opinie.