Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Sectorul gazului "nu trebuie să fie instrument politic"

Comisarul european pentru energie cere Rusiei să nu folosească gazele naturale drept instrument politic pentru a face presiuni asupra Ucrainei.

Sectorul gazului "nu trebuie să fie instrument politic"
Euranet Plus.

Articol de Mihaela Mihai, 25 Septembrie 2014, 11:13

Comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, cere Rusiei să nu folosească gazele naturale drept instrument politic pentru a face presiuni asupra Ucrainei.

Responsabilul european a făcut această declarație la Kiev, unde a participat la o conferinţă consacrată securităţii energetice.

"Sectorul gazului şi cel energetic, în general, nu trebuie să fie instrumente politice", a declarat Gunther Oettinger.

"Ele nu trebuie să devină arme în aceste vremuri dificile, în plină criză între Ucraina şi Rusia şi între Europa şi Rusia", a continuat comisarul european.

Audio: Sectorul gazului "nu trebuie să fie instrument politic".

Declarațiile preced o nouă rundă de discuții între reprezentanţi ai Uniunii Europene, Ucrainei și Rusiei.

Negocierile vor avea loc peste doar două zile în capitala Germaniei, Berlin.

Europenii speră într-o reluare a livrărilor de gaze rusești către Kiev, în pofida sancțiunilor economice impuse Moscovei din cauza sprijinului acordat separatiștilor din estul Ucrainei.

Livrările au fost sistate la începutul verii după ce Kievul nu a fost de acord cu creșterea prețurilor, pe care gigantul Gazprom a a încercat să o impună.

În tot acest timp, Moscova a continuat să furnizeze gaze clienţilor europeni, iar Kievul a asigurat tranzitul către țările din spațiul comunitar. Se apropie însă iarna, iar unele voci de la Bruxellesul spun că Ucraina s-ar putea vedea nevoită să folosească o parte din gaze pentru acoperirea propriilor nevoi.

"Trebuie să evităm scenariul cel mai rău", afirmă, înaintea discuțiilor de la Berlin, comisarul european pentru energie.

Gunther Oettinger speră că va fi găsită o soluție chiar și provizorie, care să permită Ucrainei să primească o cantitate suficientă de gaz din Rusia.

Un eșec al discuțiilor nu este însă exclus. Scenariul unei eventuale întreruperilor de gaze rusești către Uniune este luat în calcul de mai multe state est-europene, care au început să îşi suplimenteze stocurile.

Bulgaria, una din țările Uniunii Europene dependente aproape în totalitate de gazul rusesc, avertizează că o nouă criză a gazelor este posibilă, situație în care ar reuşi să facă faţă doar o lună unei crize.

În a doua lună ar fi necesară, spun autoritățile de la Sofia, o restricţionare a consumului industrial de gaze.