Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Sectorul european al pescuitului, pe locul patru, la nivel mondial

Comisia Europeană a propus o serie de noi măsuri, ce vizează modalitățile, zonele și perioadele de pescuit în mările europene.

Sectorul european al pescuitului, pe locul patru, la nivel mondial

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 15 Martie 2016, 09:04

Comisia Europeană a propus o serie de noi măsuri, ce vizează modalitățile, zonele și perioadele de pescuit în mările europene.

Mulți dintre cetățenii europeni depind de mare și de resursele acesteia pentru a-și câștiga existența.

Sectorul european al pescuitului se situează pe locul patru, la nivel mondial, furnizând, anual, aproximativ 6,4 milioane de tone de pește. Pescuitul și industria de prelucrare a peștelui asigură locuri de muncă pentru aproape 400 de mii de europeni.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Pescuitul ilegal, nedeclarat şi nereglementat epuizează stocurile de peşte, distruge habitatele marine şi îi dezavantajează pe pescarii cinstiţi şi comunităţile costiere – avertizează Comisia Europeană.

Politica Uniunii în domeniu acordă o atenţie maximă acestui sector, atât din punct de vedere ecologic, cât și economic, protejând interesele consumatorilor și ținând cont şi de nevoile pescarilor.

Reforma politicii comune pentru pescuit, aprobată în 2014 şi valabilă până în 2020, garantează mijloacele de trai ale pescarilor, punând totodată capăt pescuitului excesiv și epuizării stocurilor.

Noile măsuri anunţate de Comisia Europeană completează normele deja existente privind modalitățile, zonele și perioadele de pescuit, dar şi uneltele de pescuit, componența capturilor și modul de tratare a capturilor accidentale.

Comisarul european pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, Karmenu Vella:

„Uniunea Europeană se va concentra de acum încolo pe stabilirea obiectivelor generale, a ţintelor şi standardelor în materie de pescuit. Autorităţile naţionale vor fi cele care, împreună cu pescarii şi operatorii din domeniu, vor decide modalităţile cele mai potrivite în care vor fi puse în practică aceste obiective, cât şi unde se va putea pescui în regiunea lor. Este cel mai bine pentru industrie şi pentru mediul înconjurător.”

Comisia a dorit să condenseze într-un singur text şi să simplifice regulamentele anterioare, pentru a uşura interpretarea și respectarea normelor pentru acest domeniu. Aşa cum a spus şi comisarul Vella, guvernele și operatorii naționali vor putea adapta aceste reguli la contextul local, stablind măsurile tehnice, potrivit specificului fiecărui bazin maritim.