Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Joi, 27 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

7 August 2011
Vizualizari: 1543
Comentează add

Ban Ki Moon i-a transmis preşedintelui sirian Bashar Al Assad mesajul clar al Consiliului de Securitate de a opri folosirea forţei împotriva populaţiei civile.

Secretarul general ONU cere încetarea violenţelor în Siria

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

  Foto: Reuters.

Secretarul general al ONU, Ban Ki Moon, i-a cerut preşedintelui Siriei Bashar Al Assad să pună capăt imediat campaniei sale militare împotriva opozanţilor politici.

Cei doi au vorbit la telefon, după ce până acum liderul sirian a refuzat toate discuțiile cu  oficialul ONU din martie, de la începutul mişcării de contestare a regimului său.  

Ban Ki Moon i-a reiterat preşedintelui Al Assad mesajul clar al Consiliului de Securitate şi i-a cerut ferm să oprească folosirea forţei împotriva populaţiei civile.

În apărarea acţiunilor sale, liderul sirian a spus că un număr mare de membri ai forţelor de securitate au fost ucişi în cursul manifestaţiilor antiguvernamentale.

El s-a referit şi la reformele democratice pe care le-a anunţat recent, respectiv crearea condiţiilor pentru un sistem politic cu mai multe partide şi alegeri libere până la sfârşitul anului.

Secretarul ONU i-a atras însă atenţia că aceste măsuri nu sunt credibile până nu încetează folosirea forţei şi a arestărilor în masă pe care le operează forţele de securitate fidele regimului sirian.

Presiuni internaționale pentru încetarea violențelor

Presiunile internaţionale asupra Damascului s-au amplificat în ultimele zile, după ce Consiliul de Securitate al ONU a adoptat miercuri Declaraţia Comună de condamnare a reprimării sângeroase a manifestaţiilor populare.

Preşedintele american Barack Obama, omologul său francez, Nicolas Sarkozy, şi cancelarul german Angela Merkel au anunţat că pregătesc măsuri excepţionale de sancţionare a regimului preşedintelui Bashar Al Assad şi de susţinere a poporului sirian.

Nimic nu pare însă să afecteze sau să sensibilizeze regimul de la Damasc.

Sâmbătă noapte a fost arestat cel mai important reprezentant al opoziţiei, Walid Al Buni, şi cei doi fii ai acestuia chiar la domiciliul lor dintr-o suburbie a Damascului.

Medic de formaţie, arestat şi condamnat în mai multe rânduri pentru opiniile sale politice, Al Buni este unul dintre semnatarii declaraţiei de la Damasc din 2005, un document în care partidele laice din opoziţia siriană au cerut o schimbare democratică radicală.

De la declanşarea la jumătatea lunii martie a revoltei împotriva regimului condus de Bashar Al Assad, el a criticat vehement actuala putere de la Damasc.


Etichete SiriaviolenţeprotesteBan Ki MoonONU

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live