Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Joi, 18 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dragoş Ciocârlan, corespondent RRA în Israel

29 August 2017
Vizualizari: 1252
Comentează add

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a întâlnit la Ierusalim cu preşedintele Israelului, Reuven Rivlin şi cu primul-ministru Benjamin Netanyahu.

Secretarul general al ONU s-a întâlnit cu premierul Israelului

dragos-ciocarlan-corespondent-rra-in-israel

Foto: Arhivă.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a întâlnit la Ierusalim cu preşedintele Israelului, Reuven Rivlin şi cu primul-ministru Benjamin Netanyahu în prima sa vizită în regiune de la preluarea mandatului în luna ianuarie.

Premierul israelian a salutat intenţia declarată a lui Guterres de a transforma într-o nouă pagină relaţiile dintre Israel şi ONU. Netanyahu a vorbit despre "...obsesiile absurde de la ONU la adresa Israelului şi tacticile discriminatorii împotriva ţării sale". El a evocat "eşecul ONU în dezarmărea miliţiilor şiite libaneze Hezbollah şi faptul că la ONU este permis discursul palestinian al urii, care a înflorit în instituţiile ONU.

Apelul la distrugerea Israelului este antisemitism modern, însă criticile la adresa Israelului sunt normale şi mulţi din Israel fac acest lucru - a declarat la Ierusalim secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

După întâlnirea cu preşedintele Israelului, Reuven Rivlin, Gutierrez a fost primit la reşedinţa primului-ministru de Benjamin Netanyahu, care a spus că ONU nu reuşeşte să împiedice înarmarea miliţiilor şiite libaneze Hezbollah. "Cred că este mai presantă problema pe care o reprezintă Hezbollah şi Siria", a afirmat Netanyahu.

Referindu-se şi la Rezoluţia 1701 a Consiliului de Securitate ONU, care prevede inclusiv dezarmarea miliţiilor şiite libaneze după războiul din 2006, Netanyahu a declarat astăzi că ONU trebuia să prevină transferul de arme, dar forţa ONU de menţinere a păcii din sudul Libanului nu a raportat nici măcar unul din zecile de mii de transferuri de contrabandă.

Guterrezs a promis că va face tot posibilul pentru a asigura îndeplinirea mandatului UNIFIL. Referindu-se la campania regimului de la Teheran în regiune, premierul israelian a declarat:

Benjamin Netanyahu: "Iranul este ocupat cu transformarea Siriei într-o bază militară şi vrea să utilizeze Siria şi Libanul pentru obiectivul său declarat, eradicarea Israelului. În acest scop Iranul construieşte centre pentru a produce rachete ghidate cu precizie atât în Siria, cât şi în Liban. ONU nu ar trebui să permită acest lucru. Iranul şi Hezbollah încalcă dreptul internaţional şi utilizează civili ca scuturi umane. Iranul şi Hezbollah au anunţat deschis că planifică două fronturi de război împotriva Israelului. Avem dreptul de a nu permite ca acest nod să se strângă în jurul Israelului. ONU a fost creată pentru a promova pacea, securitatea şi cooperarea internaţională. Israelul încearcă să contribuie în acest sens, dar ONU a eşuat în ceea ce priveşte Israelul" - i-a spus Netanyahu secretarului general al ONU, Antonio Guterres.

"ONU este mandatata să păstreze patrimoniul mondial, dar UNESCO, Agenţia pentru Cultură, Educaţie şi Ştiinţă, îşi bate joc de acest patrimoniu când neagă legătura de 3000 de ani cu Ierusalimul, capitala eternă a poporului evreu", a mai spus Netanyahu.


Etichete Israelsecretarul general al ONUAntonio GuterresReuven RivlinBenjamin Netanyahu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live