Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Sâmbătă, 23 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dragoş Ciocârlan, corespondent RRA în Israel

20 Noiembrie 2012
Vizualizari: 1230
Comentează add

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, spune că o operaţiune terestră israeliană în enclava palestiniană ar însemna o escaladare periculoasă a ostilităţilor, ce trebuie evitată.

Secretarul general al ONU cere încetarea focului în Fâşia Gaza

dragos-ciocarlan-corespondent-rra-in-israel

Armata israeliană. Foto: Reuters.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, cere o încetare a focului imediată în Fâşia Gaza şi spune că o operaţiune terestră israeliană în enclava palestiniană ar însemna o escaladare periculoasă a ostilităţilor, ce trebuie evitată.

El este aşteptat în Israel pentru discuţii, marţi seara, cu premierul Benjamin Netanyahu.

Statele Unite consideră că Israelul are dreptul să se apere de rachetele extremiştilor palestinieni.

Casa Albă chiar arată că preşedintele Barack Obama nu a cerut Israelului să renunţe la planul unei invazii; în schimb, organizaţia Hamas, care controlează Gaza, trebuie să pună capăt atacurilor cu rachete.

Marţi, potrivit agenţiei Reuters, alte 16 rachete au fost lansate în direcţia oraşului Beerşeba, din sudul Israelului, după bombardamentele ţintite ale aviaţiei israeliene din cursul nopţii în Fîşia Gaza.

"Israelul are dreptul să-şi apere cetăţenii, are dreptul la autoapărare. Hamas are responsabilitatea să oprească atacurile cu rachete împotriva Israelului.

"Foarte important, nu e doar poziţia guvernului german, după ce miniştrii de externe europeni s-au întâlnit la Bruxelles, este clară declaraţia cu privire la aceste atacuri cu rachete împotriva Israelului", a spus marţi dimineaţă la Ierusalim, şeful diplomaţiei germane, Guido Westerwelle, la întrevederea cu preşedintele statului, Shimon Peres.

Aviaţia militară a continuat să atace ţinte precise în Fâşia Gaza, ripostând la atacurile palestiniene.

Au fost lovite din nou birourile administraţiei Hamas.

"Curăţaţi terenul, noi rezistăm"

Vicepremierul israelian, Moshe Yaalon, a avertizat că dacă Gaza va continua să producă terorism, armata israeliană va continua să lovească.

Populaţia din sudul Israelului, greu încercată în ultimul deceniu de tirurile de la Gaza, spune clar guvernului de la Ierusalim "curăţaţi terenul, noi rezistăm".

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, este aşteptat în Israel venind de la Cairo pentru a discuta cu liderii de la Ierusalim, propunerile pentru o încetare a focului.

Ban Ki-moon s-a întâlnit la Cairo cu secretarul Ligii arabe, Nabil al-Arabi, contrar informaţiilor anterioare, Israelul nu a luat nicio decizie cu privire la suspendarea operaţiunii militare terestre în zona Gaza, miniştrii cabinetului de securitate urmând să evalueze propunerea egipteană.

Israelul va accepta doar o încetare a focului pe termen lung.

Preşedintele american, Barack Obama, a decis ca secretarul de stat, Hillary Clinton să meargă în Orientul Mijlociu pentru discuţii cu lideri israelieni, palestinieni şi egipteni, privind conflictul din Fâşia Gaza, după cum a anunţat marţi, Casa Albă.

Şefa diplomaţiei americane, se va întâlni cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu la Ierusalim şi cu liderii Autoriţăţii Naţionale Palestiniene la Ramallah.

Ea se va deplasa apoi la Cairo.

Mesajul secretarului de stat american va fi acela că nu este în interesul niciunei părţi să existe o escaladare a conflictului militar din Fâşia Gaza.


Etichete Fâşia GazaIsraelBan Ki-moonONUconflictBarack ObamaHamas

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live