Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Miercuri, 26 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mira Gomboş

4 Septembrie 2021
Vizualizari: 2100
Comentează add

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, într-un interviu pentru pentru Radio România Actualităţi.

Secretarul general adj. al NATO, M. Geoană, despre situația din Afganistan

mira-gombos

MIrcea Geoană. Foto: RRA.

Combatanţii talibani au luat sub control întreg Afganistanul, inclusiv Valea Panjshir, unde forţele opoziţiei au fost înfrânte, au anunţat astăzi surse talibane, citate de Reuters. Între timp, NATO a anunţat că va încerca să evacueze în continuare afgani vulnerabili.

De altfel, situaţia din Afganistan a fost una dintre temele centrale ale recentei reuniuni informale a miniştrilor apărării din statele Uniunii Europene, la care ministrul Nicolae Ciucă a menţionat că "este important să tragem concluziile necesare privind această criză, asigurând o cooperare şi coordonare strânse între Uniune, NATO şi ONU".

Ideea a fost reafirmată şi de secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, într-un interviu pentru pentru Radio România Actualităţi:


Mircea Geoană: Pentru foarte multe decenii, Europa a fost foarte confortabil la adăpostul garanţiei de securitate americane, care în continuare reprezintă principalul garant de securitate, principala putere militară a lumii, principala putere economică a lumii. Și în mod evident, relația transatlantică alături de canadieni rămâne vitală pentru noi pentru că este o chestiune care nici măcar nu trebuie comentată, este atât de evidentă că securitatea europeană nu poate fi asigurată fără participarea aliaților noștri de dincolo de Ocean. Europa în această lume în care, iată, după, într-un fel, iluzia pe care au avut-o cu toții poate, terminarea Războiului Rece, că intrăm într-o perioadă de pace, de colaborare, unipolară chiar, iată că am revenit la o perioadă a competiției între marile puteri, am vorbit de China, am vorbit de Rusia. Europa are nevoie să devină mai puternică și de aceea, atâta vreme cât facem lucrurile în complementaritate, orice investiție europeană suplimentară, propriile capacități militare este un lucru pe care noi îl salutăm și îl încurajăm.

(RS)


Etichete exclusiv radiorramircea geoananatoafganistannicolae ciuca(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live