Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Secolul 21, "un secol al mediului"

Interviu la Radio România Actualităţi cu ministrul mediului şi al pădurilor, Laszlo Borbely.

Secolul 21, "un secol al mediului"
Ministrul mediului şi al pădurilor, Laszlo Borbely. Foto: Agerpres.

Articol de Alexandra Andon, 21 Decembrie 2010, 16:20

Realizator: Ori de câte ori ştirile despre vreme vorbesc despre inundaţii catastrofale, căldură în noiembrie, ninsori care paralizează ţări, şosele sau aeroporturi, sau arşiţă record, răspundem reflex. justificat sau nu - vom vedea acest lucru - clima se schimbă, vremea a luat-o razna. Mediul suportă consecinţele unui mod de a privi şi folosi resursele şi de a concepe activităţile economice. Dar sunt aceste consecinţe cu adevărat severe? Invitatul ediţiei de astăzi este ministrul mediului şi al pădurilor, domnul Laszlo Borbely. Bună ziua, bine aţi venit!

Laszlo Borbely: Bună ziua, bine v-am găsit!

Realizator: "Secolul XXI va fi un secol al mediului, ori nu va exista, pentru că, dacă nu schimbăm mentalitatea, în 30-40 de ani toate generaţiile viitoare vor avea de suferit". Citatul vă aparţine, l-aţi rostit nu o dată. De ce această parafrază după celebra zicere, atribuită lui Malraux, şi ce înseamnă, mai ales, partea a doua?

Laszlo Borbely: partea a doua înseamnă că, dacă nu-şi dau seama guvernanţii, politicienii, cei care au putere de decizie, că trebuie, în primul rând, să-şi schimbe mentalitatea, în al doilea rând să vină cu acele propuneri care înseamnă bani mai mulţi pentru mediu, bani mai mulţi pentru economia verde, bani mai mulţi pentru sănătatea pământului, de fapt, atunci, într-adevăr, generaţiile viitoare vor suferi şi, practic, va fi prea târziu, peste 20, peste 30 de ani să ne luăm de cap şi să spunem "uite, domnule, de ce n-am luat acele măsuri în perioada începutului secolului XXI?".

Am fost acum două săptămâni şi la Cancun, unde a fost acest Summit pe schimbări climatice; chiar ieri am fost la Bruxelles, la Consiliul pentru Mediu şi a spus cam toată lumea: putem fi mulţumiţi de ceea ce s-a întâmplat în Cancun, pentru că nu intru în detalii, dar, de fapt, esenţa e ce s-a va întâmpla după 2012, când Protocolul de la Kyoto îşi termină rolul, care a fost adoptat în '92.

Deci, ce se ve întâmpla după 2012 vom avea o înţelegere cu valoare juridică pentru perioada următoare, pentru reducerea emisiilor, pentru că, de fapt, pe înţelesul tuturor, ce înseamnă schimbările climatice? Înseamnă o încălzire a temperaturii şi dacă... şi se demonstrează acest lucru, în ultima perioadă chiar 2010, chiar dacă nu pare acum, fiind foarte rece afară şi în toată Europa, va fi cel mai cald an în ultimul deceniu.

Deci, dacă nu luăm măsuri pentru a nu, pentru a stopa sau a nu avea această încălzire, care se calculează şi probabil că ar trebui să reducem sub 2 grade Celsius, pe perioadă medie, atunci, vom avea cu toţii de suferit. Aţi văzut, aşa e, câteodată o ia razna mediul din jurul nostru. De ce? Pentru că nu am luat acele măsuri care înseamnă mai multe păduri, înseamnă unele industrii care nu sunt poluatorii, înseamnă economia verde, înseamnă zonă verde, înseamnă o concepţie privind producţia şi consumul durabil.

Deci, pe o parte, schimbarea mentalităţii, pe de altă parte, schimbarea strategiei companiilor mari, care trebuie să înţeleagă că trebuie să investească în economia verde. Sunt mai mulţi bani, la început, dar care vor reveni, evident, înzecit, în ceea ce priveşte sănătatea pământului şi sănătatea oamenilor.

Realizator: Dar există pârghii pentru a convinge? Pentru că dumneavoastră spuneaţi că noile tehnologii, noul mod de a produce, care ar urma să se schimbe în timp. Aşadar, este mai costisitor.

Laszlo Borbely: Da. Sunt pârghii şi pot să demonstrez sper şi prin exemplul meu de la Ministerul mediului. Am găsit un minister unde s-au cheltuit destul de puţini bani pe 2009 din motive obiective şi subiective. Anul acesta am reuşit să dăm economia verde pentru că din fondul de mediu nu se poate da decât pentru investiţii verzi 1,2 miliarde de euro. O sumă imensă.

Realizator: Aţi semnate toate contractele?

Laszlo Borbely: Da, deci am cheltuit sau am angajat o parte din cheltuieli pe anul viitor, 1,2 miliarde de euro.

Realizator: Ce înseamnă aceste proiecte?

Laszlo Borbely: Vă spun ce înseamnă. Înseamnă bine programul rabla unde au dispărut practic 190 de mii de maşini vechi, ceea ce faţă de anii trecuţi a fost o medie de 30 de mii de maşini pe an, înseamnă de şase ori mai multe maşini casate datorită schimbării filozofiei programului.

Am dat circa 110 milioane de lei pentru programul "Casa verde" pentru cetăţeni şi iată ce înseamnă să ai legătura directă cu cetăţeanul. Deci, la rabla ştia că primeşte 3800 de lei, dar dacă mai ia două vaucere, două tichete valorice ajunge la circa 11.800 deci aproape 3 mii de euro, mai pune 5 mii, 6 mii de euro sau mai mulţi dacă are bani şi poate să-şi cumpere o maşină nouă performantă care nu poluează aşa de mult.

La "Casa verde" iarăşi au venit unii şi au spus că nu va funcţiona că e foarte complicat, este o schemă simplă, dacă vine cineva vrea să-şi instaleze o centrală bazată pe panouri solare, pe pelete, pe diferite componente de biomasă primeşte 6 mii sau 8 mii de lei dacă îşi montează că e mai scumpă aceste posibilităţi de a fora şi de a aduce apă din subsol pentru a produce energie termică, primeşte 6 mii de lei, îşi face investiţia el. Au venit la început cu firme agreate nu, cetăţeanul răspunde, îşi face investiţia şi îi virez în contul cetăteanului 6 mii.

Realizator: Şi cum controlaţi că el cheltuieşte pe aşa ceva, simpla factură?

Laszlo Borbely: Vine cu recepţie, cu factura şi avem sondaje în teritoriu. Vreau să vă spun că şi pe mine m-a surprins, am lansat programul la 1 iulie, un dosar simplu care trebuie predat la agenţiile de mediu locale, deci nu trebuie să vină la Bucureşti sau să trimeată la Bucureşti verifică acolo. Deci, după 4 luni şi jumătate avem 15.500 de dosare predate din care deja am analizat vre-o 9 mii şi 1500 de plăţi am făcut. Deci, deja am plătit la cel care s-a gospodărit, probabil era pregătit şi a făcut investiţia şi am putut să plătim. Deci, iată ce înseamnă ...

Realizator: ... s-a atins plafonul pe care doreaţi să-l alocaţi?

Laszlo Borbely: Da, e foarte interesant, am fixat un plafon de 110 milioane şi acuma suntem la 103 milioane, deci chiar că a fost o estimare bună, alte programe unde am dat bani mulţi şi care contează foarte mult şi în ceea ce priveşte confortul cetăţenilor şi o apă potabilă mai curată, e programul pe canalizare staţii de epurare care e un program nou care era un program mai vechi dar numai pe staţii de epurare, am modificat ghidul şi în momentul de faţă avem 900 de proiecte predate de la autorităţi locale care nu am ajuns la alte programe europene sau prin Ministerul Dezvoltării sau Ministerul Agriculturii.

Vom putea să finalizăm din banii care îi avem în jur de 300 de milioane de lei vom putea finaliza în jur de 80-90 până la 100 de investiţii. Restul de 800 vom putea introduce în acel proiect naţional de dezvoltare al infrastructurii care înseamnă un credit furnizor, vine cineva ia un credit de la bancă, eu nu pot să-i plătesc decât după 2013 că atunci o să am spaţiul fiscal, el îşi asumă această răspundere şi atunci pe regiuni vom avea licitaţii pentru celelalte 800 de proiecte.

Dar e un bun câştigat, sunt proiecte care deja sunt concepute şi este benefic pentru toată lumea. Am continuat pentru persoane juridice, înseamnă că acum chiar când şcolile, spitalele au ajuns în patrimoniu autorităţilor locale, vine, şi eu pot să finanţez cu 90%, 10% trebuie să plătească autoritatea publică locală, şi îl sprijin în ceea ce priveşte, tot aşa, centrale termice bazate pe energie nouă...

Realizator: În condiţiile în care autorităţile publice se plâng de lipsă de bani, mai găsiţi loc ca să aloce bani, fie şi aceşti 10%, pentru asemenea proiecte?


Laszlo Borbely: Sunt convins că da, pentru că aceşti bani vin înapoi. El nu mai plăteşte pentru apă caldă, dacă este o centrală mai performantă şi poate să pună, nu mai plăteşte nici pentru încălzire, decât foarte puţin. Deci, calculat pe termen mediu şi lung recuperează toată investiţia. Dimpotrivă, o să aibă de câştigat.

În plus, împăduririle, am dat de şase ori mai mulţi bani decât în anul 2009 pentru împăduriri, chiar la nivelul summitului de la Cannes. Cu un rezultat pozitiv a fost, printre altele, că s-a decis ca la împăduriri să fie un program amplu, cu bani mulţi în perioada următoare, pentru că acest lucru este foarte important.

Nu întâmplător se spune că pădurile sunt plămânul, de fapt, al naturii şi este foarte important să avem mai multe păduri, nemaivorbind de unele tărieri, care, ştim foarte, bine tăierile ilegale, care au fost şi în acest an.

Realizator: Pentru că dvs. spuneţi, la ultima conferinţă de presă cred, că defrişările, împreună cu alte două chestiuni, rămân în continuare problemele principale de mediu în România. Au continuat defrişările sau faptul că au fost făcute defrişări în trecut?

Laszlo Borbely: Sunt defrişări şi legale, deci acolo unde este justificat, unde este îmbătrânită pădurea trebuiesc făcute defrişări. Eu vorbesc de tăieri ilegale, de defrişări ilegale. Jumătate din avuţia aceasta a trecut, în mod justificat, evident, în patrimoniu privat, deci au reprimit cei care au avut în proprietate aceste păduri, este foarte dificil de administrat, mai ales în zonele unde sunt păduri mici, sub 30 de hectare, unde trebuie să plăteşti ca să-ţi administreze cineva pădurea şi acolo, mai ales în aceste zone, se fac defrişări ilegale, am înăsprit sancţiunile silvice, dar încă nu s-a văzut, probabil, efectul, deşi...

Realizator: Sunt ele şi aplicate, dacă sunt înăsprite?

Laszlo Borbely: Sunt şi aplicate, este o listă lungă cu amenzile care s-au dat şi cu verificările, când deja ajunge. Eu cred că aici ar trebui să colaborăm şi cu ANAF, şi cu Garda Financiară, cu cei care verifică pentru că - bun, este o fază când taie din pădure...

Realizator: Pleacă lemnul...

Laszlo Borbely:....dar, dacă ai un control foarte strict, trebuie să faci cu lemnul acela ceva, şi dacă prinzi când deja merge spre produsul finit, când ajunge buştean sau, ştiu eu, atunci el ştie că degeaba taie ilegal, că prinde atunci când încearcă să facă ceva cu acel copac. Deci, sunt multe lucruri de făcut. O să pornim un nou program cu piste pentru biciclişti, în martie - probabil că va apărea ghidul în luna februarie ..

Realizator: Piste pentru biciclişti unde?

Laszlo Borbely: Oriunde, de fapt.

Realizator: În oraşe?

Laszlo Borbely: Şi în oraşe şi în mediul rural, unde se pretează pentru că - vă spun un singur exemplu, că sunt din Târgu Mureş, la Târgu Mureş, pe malul Mureşului sunt acele diguri de protecţie, unde deja s-ar putea face o pistă pentru bicilişti pentru agrement. De fapt, practic, de la Reghin până la Târgu Mureş, deci 30 de kilometri ar putea să fie făcut pe malul Mureşului.

Dar vorbim şi de oraşe. Păi, într-un oraş de mărimea Târgu Mureşului ai putea să ajungi cu bicicleta cam în timpul în care ajungi cu maşina, dacă ai putea să circuli în mod civilizat. Dar aici, eu am spus şi de mai multe ori, în Bucureşti am mers, am încercat să merg de câteva ori cu bicicleta, e o acţiune de kamikaze, vreau să spun, de sinucigaş.

Deci abia m-am putut furişa printre maşini, eu m-am ambiţionat să vin la serviciu cu bicicleta. Preţ de trei zile am renunţat pentru că efectiv eram stresat după toată ziua şi era un succes dacă am ajuns cu bine la serviciu.

Deci, sunt multe noi proiecte, de aceea, am revenit la întrebarea iniţială dacă te organizezi bine, dacă ai bani mai mulţi sau mai puţini, dar te organizezi, poţi să dai bani mai mulţi şi pentru cetăţeni, să simtă în buzunar că primesc bani suplimentari şi în plus să dai în această zonă bani în economia verde care, vă repet, înseamnă pe termen mediu şi lung cea mai importantă investiţie care se poate face pentru generaţiile următoare.

Realizator: Cum vor continua proiectele, programele pe care le-aţi enunţat şi anume "Rabla" şi "Casa verde" în anul 2011?

Laszlo Borbely: "Rabla" va continua la fel pentru că nu este bine să schimbi un program când funcţionează bine ...

Realizator: Şi aveţi banii necesari?

Laszlo Borbely: ...avem banii necesari. Cred că nu va fi ...

Realizator: Până la ce plafon?

Laszlo Borbely: Putem şi am suplimentat anul acesta de trei ori plafonul. Anul viitor deocamdată avem 300 de milioane de lei, dar putem suplimenta. Nu va fi la fel de spectaculos ca anul acesta, probabil, pentru că chiar cine a vrut anul acesta a predat, eu zic că în mare parte aceste maşini, dar vom continua, "Casa verde" o vom continua. Încheiem anul acesta această primă tranşă de circa 16 mii, dar vom lansa din nou o sesiune probabil în martie pentru "Casa verde", vorbesc despre persoane fizice, pentru persoane juridice am lansat acum în 15 decembrie o nouă sesiune până în 15 ianuarie. Vom continua cu împăduririle şi cu toate acele programe care vin în sprijinul economiei verzi.

Realizator: Aţi fost la Consiliul Miniştrilor Mediului din UE ieri. Aţi vorbit acolo despre emisiile de dioxid de carbon generate de vehiculele uşoare. Pe înţelesul nostru este vorba despre maşini, da, emisiile de dioxid de carbon generate de maşini. Se corelează această preocupare la nivel european în vreun fel cu taxele pe poluare care există şi în România?

Laszlo Borbely: UE este singurul grup de ţări entitate care a introdus în mod consecvent aceste prevederi în legislaţia europeană. Sunt directive clare şi care tot timpul aşa cum a fost cu aceste reduceri de emisii la ...este vorba despre maşini, dar numai aşa-zise utilitare, deci care se folosesc ...nu maşinile ...

Realizator: Nu autovehiculele obişnuite ...

Laszlo Borbely: Da. Şi tot timpul modificăm legislaţia în funcţie de noile responsabilităţi. În ceea ce priveşte taxa auto, trebuie să facem o clarificare.

Realizator: Cum va arăta anul viitor?

Laszlo Borbely:
Chiar mâine o să avem o şedinţă de guvern în care sper să o finalizăm. Am discutat vreo şase luni de zile. La ce concluzie am ajuns? 1 - cine vrea să ia o maşină second hand, deci la mâna a doua, în România, poate să-şi ia maşini înmatriculate pentru care nu trebuie să plăteşti taxa de primă înmatriculare, slavă Domnului, dacă te duci la o piaţă auto poţi să cumperi şi nu trebuie să plăteşti.


Este vorba despre acele maşini care se aduc din străinătate, scapă Germania, alte ţări dezvoltate de aceste maşini, eu plătesc pe de o parte, eu, Guvern, 700 de milioane de lei pentru a casa maşinile vechi, şi le dau vouchere şi ajung să fie toată ţara umplută de maşini care, totuşi, sunt mai vechi. Statistica arată pe anul 2010 că din - şi numai să vă spun două cifre să vedeţi despre ce este vorba - s-au adus în ţară 120 de mii de maşini din care 60% au fost peste 10 ani. Din moment ce maşini noi s-au cumpărat 85 de mii, din care 60 de mii prin programul "Rabla". Deci, dacă am această situaţie trebuie să fac două lucruri: poluatorul să plătească la prima înmatriculare şi nu este o discriminare pentru că ăia care vând maşini second hand cândva le-au înmatriculat şi din anul 2005 există această taxă de înmatriculare ...

Laszlo Borbely: Am crescut, da, am modificat taxa auto, în medie cam cu 45-50%, pentru că, pe de o...

Realizator: În sus, în jos?

Laszlo Borbely: În sus, evident, pentru că poluatorul trebuie să plătească, eu trebuie să-mi apăr ceea ce am aici, ca să nu polueze, dacă e posibil, şi, dacă îşi asumă răspunderea să aducă din străinătate aceste maşini second-hand, să-şi asume răspunderea să plătească această taxă auto.

Realizator: Şi maşinile noi?

Laszlo Borbely: Maşinile noi... La maşini noi, care tot poluează, deci, nu numai maşinile vechi poluează, ci şi maşinile noi, dar, de la 1 ianuarie 2011, vor fi numai Euro 5. Deci, o maşină care poluează mult mai puţin. Până acum se putea şi Euro 4 să se fabrice. Numai Euro 5 şi 6 se vor fabrica. Şi, atunci, am introduc o taxă mică pentru Euro 5, vă spun două-trei exemple: cea mai mică taxă la o maşină de 1.200 de centimetri cubi este de circa 100 de euro, la 3.000 de centimetri cubi - care e o maşină mai puternică, care şi poluează mai mult - ajunge la circa 1.000-1.100 de euro - la Euro 5. La Euro 4, unde deja sunt maşini mai vechi, totuşi, adică, nu vechi, sunt maşini şi noi sau...

Realizator: Tehnologia e...

Laszlo Borbely: ... mai vechi, dar tehnologie mai veche, atunci, evident, e mai mare taxa.

Realizator: Şi taxa.

Laszlo Borbely:
Nu putem evita această problematică şi trebuie să înţeleagă oamenii că eu le dau şansa ca să-şi cumpere o maşină nouă, daă au o maşină mai veche de zece ani, dau eu, /stat/, bani, dar, totodată, ei pot să cumpere de pe piaţă maşini înmatriculate. Dar, dacă îşi aduc din străinătate, atunci trebuie să plătească această taxă.

Realizator: Aţi înaugurat, domnule ministru Borbely Laszlo, un muzeu al deşeurilor. Acţiunea are caracter puternic de mesaj. Dar, tot dumneavoastră enumeraţi gestionarea deşeurilor între marile probleme ale mediului, în România. În ce stadiu vă aflaţi?

Laszlo Borbely: Da, chiar cu muzeul deşeurilor se pare că vom merge şi la Bruxelles, pentru că e o primă iniţiativă de acest gen din zona aceasta a Europei. Cu deşeurile nu stăm prea bine, pentru că am moştenit ce am moştenit şi acum intră aceste programe mari de sistem integrat ca managementul deşeurilor, în fiecare judeţ vor fi programe, proiecte mari, în jur de între 20 şi 50 de milioane de euro, care înseamnă gropi ecologice, care înseamnă tot sietmul pus la punct, inclusiv cu selectarea, cu această colectare selectivă.

Realizator: Colectare selectivă.

Laszlo Borbely: Dar care se va termina în 2015. Deci, în 2015 vom putea spune că în fiecare judeţ al ţării vom avea tot sietmul pus la punct. În momentul de faţă sunt 136 de gropi închise, mai avem 101 - avem termen până în 2017 - să le închidem pe etape. Şi avem câteva, slavă Domnului, evident, care sunt conforme cu legislaţia europeană, dar aici în 2015 vom putea spune că am rezolvat problema...

Realizator: Şi prelucrarea lor selectivă se petrece, se va petrece?

Laszlo Borbely: În ceea ce priveşte reciclarea lor, e, sper, o veste bună pentru toată lumea. A venit un investitor, în 2003, puternic, care are acum cea mai mare fabrică din zona aceasta a Europei şi poate să recicleze tot ce se adună din România.

Realizator: Şi unde a venit?

Laszlo Borbely: A venit...

Realizator: Există în România?

Laszlo Borbely: Există în România, există la Buzău o investiţie venită din, mi se pare, Thailanda, am şi vizitat locaţia.

Realizator: Şi face faţă?

Laszlo Borbely: Este super modernă şi face faţă. Acum o să vină şi pe sticlă, că, până acum, avea numai pentru o parte...

Realizator: De acord, dar...

Laszlo Borbely: Deci, cu reciclarea nu e niciun fel de problemă. O să vă surprindă, la PET-uri, unde avem...

Realizator: Da.

Laszlo Borbely: ...aţi văzut, întotdeauna vin cu imagini cât de multe PET-uri sunt, râuri...

Realizator: Câmpurile care nasc PET-uri, şi râurile tot aşa.

Laszlo Borbely: Da. Noi ne-am achitat de sarcina în ceea ce priveşte reciclarea PET-urilor. De ce? Pentru că producătorii trebuie să plătească pentru a demonstra că contribuie la această reciclate şi atunci sunt organizaţii care se ocupă de adunat. Dar se face...

Realizator: În timp.

Laszlo Borbely: ... într-un mod care nu e tocmai în conformitate întotdeauna cu prevederile Uniunii Europene. Am înăsprit legislaţia şi în momentul de faţă dacă nu reciclează o primărie cel puţin 15% din gunoiul adunat, plăteşte o sută de lei amendă pe tona de deşeuri.

Realizator: Domnule ministru, mai avem doar cinci minute şi destule alte subiecte. Certificatele de emisii poluante pe care România le putea vinde prin protocolul de la Kyoto s-a mai întâmplat ceva cu ele?

Laszlo Borbely: Noi ne luptăm să putem reporta aceste certificate şi am avut...

Realizator: De ce merg lucrurile aşa, mai încet, să trebuiască să vă luptaţi în continuare?

Laszlo Borbely: Am avut succes, chiar dacă a fost o împotrivire din partea comisiei, deci e o problemă deschisă cu reportarea. Păi, de ce? Pentru că, trebuie să o recunoaştem, timp de doi ani de zile nu s-a făcut mai nimic şi când am preluat ministerul, am văzut că trebuie să avem legislaţie la bază. Puteam din 2008 să vindem aceste certificate şi acum în sfârşit am ajuns în faza în care avem legislaţie, avem o negociere în fază chiar finală. Sunt companii din Japonia care s-au interesat şi sper să putem vinde primele certificate...

Realizator: Ce bani am putea câştiga de pe...

Laszlo Borbely: Păi, avem 300 de milioane de certificate care înseamnă, şi la preţul actual al pieţei, circa 1,5 miliarde de euro care vin pe gratis, vin pe economia verde, şi în februarie, martie sper să facem primele tranzacţii.

Realizator: V-aţi întâlnit ieri cu Johannes Hahn, comisarul european pentru dezvoltare regională. Ne solicită Uniunea Europeană sau s-ar dori la Uniunea Europeană să avem un ministru responsabil cu fondurile europene?

Laszlo Borbely: S-a discutat mai de mult, acum vreo două luni de zile. Ei nu pot să ne impună nimic, ei pot să ne dea sfaturi...

Realizator: Să ne recomande.

Laszlo Borbely: ...şi au spus că ar fi bine, chiar dacă ar rămâne aceste proiecte la nivelul ministerelor, să fie ministru pe lângă, ştiu eu, ministru delegat sau pe lângă primul ministru cineva care să fie partener pentru toate programele, să nu trebuiască să se ia la fiecare minister felia respectivă din aceste programe sectoriale. Şi atunci, eu sper să decidem cât de urgent să fie, într-adevăr, o persoană cu oameni în jurul lui, care să poată da...

Realizator: Ar gestiona toate fondurile sau doar ar supraveghea...?

Laszlo Borbely: Nu, ar supraveghea şi ar fi un fel de nod, unde s-ar duce toate informaţiile şi parteneri pentru toate programele pentru Uniunea Europeană, pentru că trebuie să recunoaştem, acesta a fost al doilea, eu zic, insucces pentru mine, absorbţia fondurilor europene.

Suntem pe primul loc, am discutat-o şi cu domnul Hahn şi am discutat şi strategia Dunării, şi e foarte important să avem această strategie, suntem pe primul loc în ceea ce priveşte contractele încheiate la proiecte mari de infrastructură - 3,5 miliarde de euro - şi de exemplu la minister acum, după ce din septembrie îi adun în fiecare săptămână pe toţi laolaltă, pentru că beneficiarii sunt autorităţile locale, nu noi încheiem contractele, vom ajunge la, sper, circa o sută de milioane de euro bani absorbiţi, ceea ce e foarte puţin faţă de contractele încheiate.

Realizator: Faţă de cât ar putea? Şi de zece ori mai mult.

Laszlo Borbely: Păi, vă închipuiţi, avem... Eu am 5,6 miliarde de euro de cheltuit până în 2015. Deci, dacă anul viitor nu ne mişcăm, ne va întreba Uniunea Europeană: 'Păi, fraţilor, ne cereţi bani şi nu puteţi să cheltuiţi aceşti bani care sunt la dispoziţia voastră?

Realizator: Deja alocaţi. Pentru ultimul minut al emisiunii o apreciere legată de participarea UDMR la guvernare şi dacă aveţi un proiect politic în viitorul apropiat.

Laszlo Borbely: Deci, suntem la guvernare, da. În ceea ce priveşte viitorul...

Realizator: O coaliţie solidă?

Laszlo Borbely: Eu zic că - să batem în lemn - sper că aceste două zile ne vor da un buget şi o lege a salarizării unice, de care ştie toată lumea că am avut nevoie, şi de o lege a pensiilor, şi legea educaţiei şi legea unică a salarizării. Anul viitor va trebui să luăm acele măsuri în sfârşit şi de relansare economică, /pe/ care unele le-am luat, altele nu. Este o coaliţie majoritară. Eu cred că în acest moment trebuie să dăm un semnal clar că există o anumită stabilitate şi pentru investitori şi pentru economie.

Realizator: Vă gândiţi să candidaţi la preşedinţia UDMR?

Laszlo Borbely: Am declarat acum o săptămână, am luat decizia mai demult, dar am aşteptat, pentru că a trebuit să mă uit în jur cine sunt candidaţii. Nu, nu voi candida. Eu sper că vom avea o echipă care să ducă mai departe frâiele UDMR-ului şi evident vom avea congresul în luna februarie, şi atunci vom analiza atât perioada aceasta de guvernare, cât şi ce vom face după congres.

Realizator: Vă mulţumesc foarte mult, domnule ministru!

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
Interviuri 06 Octombrie 2022, 09:39

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă

"Apel matinal" - Invitat: Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naţionale a României.

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
De ce pleacă tinerii din România
Interviuri 05 Octombrie 2022, 09:35

De ce pleacă tinerii din România

Apel matinal" - Invitat: Cătălin Zamfir, sociolog și director al Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei...

De ce pleacă tinerii din România
Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Interviuri 29 Septembrie 2022, 09:05

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională

Apel matinal - Invitat: Tánczos Barna, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Interviuri 28 Septembrie 2022, 09:48

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens

Apel matinal - Invitat: medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei.

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Reformă teritorială și unificarea localităților
Interviuri 22 Septembrie 2022, 09:22

Reformă teritorială și unificarea localităților

„Apel matinal” - Invitat: Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România.

Reformă teritorială și unificarea localităților
"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Interviuri 20 Septembrie 2022, 09:00

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"

"Apel matinal" - Invitat: Ministrul muncii și solidarității sociale, Marius Budăi.

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul
Interviuri 17 Septembrie 2022, 09:03

Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul

Interviul integral cu ministrul apărării, Vasile Dîncu, aflat în vizită în Israel.

Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul
Ioan-Aurel Pop: Radio România este o școală a educației în domeniul limbii
Interviuri 31 August 2022, 10:36

Ioan-Aurel Pop: Radio România este o școală a educației în domeniul limbii

Apel matinal " - Invitat de Ziua Limbii Române, preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop.

Ioan-Aurel Pop: Radio România este o școală a educației în domeniul limbii