Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Marţi, 24 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Paul Poteraşi

4 Ianuarie 2012
Vizualizari: 2328
Comentează add

Specialistul în agrometeorologie, Elena Mateescu, susţine că dacă nu va ploua în următoarele trei luni atunci vor fi afectate culturile de rapiţă, de orz şi cele de grâu.

Seceta îngrijorează agricultorii şi autorităţile

paul-poterasi

Foto: arhivă.

Autorităţile şi mulţi dintre agricultori au început să fie din ce în ce mai îngrijorate cu privire la producţia acestui an agricol 2011-2012 după ce aproape toată ţara a fost cuprinsă de secetă în ultimile trei luni.

Dacă zonele din Vest, din Nord şi din Centrul ţării au mai beneficiat luna trecută de ceva precipitaţii deşi spun meteorologii sub normele lui decembrie, pentru partea de Est şi de Sud a ţării problemele s-au accentuat şi vor continua să se agraveze.

Asta deoarece nu sunt prognozate precipitaţii suficiente nici în următoarele trei luni, după cum a afirmat specialistul în agrometeorologie Elena Mateescu.

Specialistul în agrometeorologie susţine că deşi în acest moment cerinţele de apă sunt mai reduse, la 31 martie starea umidităţii în sol va fi decisivă, având în vedere că această perioadă coincide cu perioada de acumulare a apei în sol.

"Orice cantitate de precipitaţii înregistrată în această perioadă va determina să spunem evoluţia atât pentru culturile de toamnă înfinţate în toamna 2011 cât şi pentru culturile din primăvara 2012", a explicat Elena Mateescu.

Specialistul susţine că următoarele trei luni ianuarie, februarie, martie sunt decisive pentru ceea ce se va întâmpla în toamnă.

"Sigur că monitorizarea atentă în mod deosebit în continuare în zonele menţionate respectiv Bărăgan, Centrul şi Nordul Dobrogei sau Estul Moldovei precum şi în Sudul Olteniei se impune în continuare având în vedere că în aceste zone deja fenomenul de secetă pedologică se menţine să spunem încă din cele trei luni, de la începutul anului agricol", a mai spus Elena Mateescu.

Specialistul în agrometeorologie susţine că vor fi afectate culturile de rapiţă, de orz şi cele de grâu.


Etichete secetăagriculturăElena Mateescurapiţăorzgrâu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live