Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Joi, 28 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Raul Matiş, Târgu Mureş

25 Iulie 2011
Vizualizari: 2726
Comentează add

Clinica de Urologie din Târgu Mureş este dotată cu un aparat de litotriţie unic în ţara noastră.

Se poate mândri şi România cu ceva Se poate mândri şi România cu ceva - Conține audio

raul-matis-targu-mures

Aparatul de litotriţie de la Târgu Mureș (foto: Raul Matiș)

Achiziţionarea unui aparat performant de Clinica de Urologie a Spitalului Clinic Judeţean Mureş, imediat după 1990, permitea efectuarea primei litotriţii din România, un procedeu care utilizează undele de şoc pentru fărâmiţarea pietrelor din rinichi în fragmente mici, după care acestea sunt eliminate  prin urină, fără a mai fi nevoie de intervenţie chirurgicală.

După două decenii de folosire a aparatului, clinica are în prezent cel mai performant aparat de litotriţie din lume, unic în ţara noastră.

Vechiul aparat a tratat peste 20.000 de pacienţi din întreaga ţară

În urmă cu 20 de ani, la Clinica de Urologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Mureş se efectua prima litotriţie din România, cu ajutorul unui aparat care la vremea respectivă a costat numai puţin de 1 milion de dolari. De-atunci şi până în prezent, peste 20.000 de pacienţi au fost supuşi litotriţiei extracorporeale, a declarat şeful clinicii, prof.univ.dr Virgil Oşan, cu o medie de peste 1.000 de pacienţi pe an.

Acesta a adăugat că aparatul ar fi foarte bun şi în continuare, timp de mulţi ani, dacă fabrica ar mai produce piese de schimb, dar producătorul a garantat piese de schimb pentru 15 ani, în condiţiile în care aparatul are deja 20 de ani de funcţionare.

La acest sfârşit de săptămână, mai precis sâmbătă, 23 iulie, Clinica de Urologie a împlinit 20 de ani de la efectuarea primei litotriţii din România, şi cum vechiul aparat îşi depăşise limita de funcţionare dată de constructor, momentul a găsit-o dotată cu cel mai performant aparat de litotriţie din lume, care a costat în jur de 500.000 de euro.

Astfel, cu ajutorul acestui aparat - unic în România, iar în această parte a Europei este destul de rar întâlnit -  vor putea fi efectuate, de-acum, litotriţii extracorporeale inclusiv la copii şi obezi, în cazul cărora calculii renali nu putea fi focalizaţi cu ajutorul vechiului aparat.

Mai multe detalii are Raul Matiș.Etichete Spitalul Clinic Judeţean Mureşlitotrițiemedicină

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live